1. Daire         2006/295 E.  ,  2006/481 K.

“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2006/295
Karar No : 2006/481

K A R A R

Şüpheliler : 1- … – … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı
2- … – Aynı Fakültede Coğrafya Bölüm Başkanı
3- … – Aynı Bölümde Öğretim Üyesi
4- … – Aynı Bölümde Öğretim Üyesi
5- … – Aynı Fakültede Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi
6- … – Aynı Fakültenin Coğrafya Bölümünde Arş. Görevlisi
7- … – ” ” ” ” ” “
8- … – ” ” ” ” ” “
9- … – ” ” ” ” Sekreter
10- … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Yönetim Kr. Üyeleri
10-a) …
10-b) …
10-c) …
10-d) …
10-e) …
10-f) …
10-g) …
10-h) …

Suçları : … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde Öğretim Üyesi olan şikayetçi … hakkında, görevine hiç gelmediği veya geç geldiği şeklinde gerçeğe aykırı tutanaklar tanzim etmek ve şikayetçinin disiplin cezası almasına ve mağduriyetine sebep olmak

Suç Tarihi : 2003 Yılı

İncelenen Karar : … Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun 24.2.2006 günlü, sayısız men-i muhakeme kararı

Karara İtiraz Eden : Yok

İnceleme Nedeni : Yasa gereği kendiliğinden

Yüzüncü Üniversitesi Rektörlüğünün 30.3.2006 günlü, 843 sayılı yazısı ekinde gönderilen soruşturma dosyası ile yukarıda belirtilen Kurul kararı, Tetkik Hakimi …’un açıklamaları dinlendikten sonra, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesi uyarınca incelendi;

Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesinin (c) fıkrasının 2 nci bendinin c alt bendinde üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurulu üyeleri, fakülte dekanları ve dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdürleri ve yardımcıları ile üniversite genel sekreterleri hakkında son soruşturmanın açılıp açılmamasına rektörün başkanlığında rektörce görevlendirilen rektör yardımcılarından oluşacak üç kişilik kurulca karar verileceği belirtilmiş, aynı fıkranın 3 üncü bendinde son soruşturmanın açılıp açılmamasına karar verecek kurullara haklarında karar verilecek üyelerin katılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde Öğretim Üyesi olan …’in görevine hiç gelmediği veya geç geldiği şeklinde gerçeğe aykırı tutanaklar tanzim ettikleri ve disiplin cezası almasını sağlayarak mağduriyetine sebep oldukları iddiasıyla yukarıda adı geçenler hakkında … Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği 15.9.2004 günlü şikayet dilekçesi üzerine, Başsavcılığın 25.10.2004 günlü, Hazırlık No:2004/6088, Görevsizlik Karar No:2004/96 sayılı kararıyla dilekçe ve eklerinin … Üniversitesi Rektörlüğüne gönderildiği, Rektörlükçe şüpheliler hakkında yaptırılan soruşturma sonucunda, Rektörlüğün oluşturduğu Kurul tarafından şüphelilerin men-i muhakemelerine karar verildiği, şüpheliler arasında yer alan … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi …’ın, aynı zamanda Rektörlüğün oluşturduğu Kurulda yer alarak diğer şüphelilerle birlikte kendi hakkında karar verdiği, öte yandan, şikayet dilekçesinde Dekan olarak …’in adı belirtilmekle beraber, şikayet konusu tutanakların düzenlendiği tarihte …’ın Fakülte Dekanı olarak resmi yazışmada bulunduğu, şüpheliler arasında yer alan …’in suç tarihi itibariyle Dekan olarak görev yapıp yapmadığının tespit edilemediği, isnad edilen eylemle illiyet bağı olan ilgilinin hangisi olduğu yolunda fezlekede bir değerlendirme yapılmadığı anlaşılmıştır.
Bu nedenlerle Yasaya aykırı olarak oluşturulan Kurul tarafından verilen 24.2.2006 günlü, sayısız men-i muhakeme kararının kaldırılmasına, yukarıda belirtilen eksiklikler giderilerek yeniden bir fezleke hazırlanması, söz konusu Yasa hükümleri göz önünde bulundurularak Rektör başkanlığında ve şüpheliler arasında yer alan Rektör Yardımcısı dışında rektör yardımcılarından oluşacak kurulca yeniden karar verilmesi, verilecek kararın türüne göre gerekli yazılı bildirimlerin yapılarak günlü ve imzalı bildirim alındıları ile yasa gereği kendiliğinden veya itiraz edilmesi halinde itiraz dilekçelerinin de eklenerek incelenmek üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın … Üniversitesi Rektörlüğüne iadesine 3.5.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR:
1. **Yasaya aykırı kurul:** Nedir?
Cevap: Yasaya aykırı kuruldan kast edilen; yasal zorunluluklara uygun olarak oluşturulmamış, kurulun oluşumunda eksiklik ve hatalar içeren bir kuruldur.

2. **Soruşturma dosyası:** Nedir?
Cevap: Soruşturma dosyası, soruşturmaya konu olayın tetkikine ilişkin belgelerin ve bu belgelerle birlikte soruşturulanların cevaplarını içeren dosyadır.

3. **Men-i muhakeme kararı:** Nedir?
Cevap: Men-i muhakeme kararı; bir kimsenin görevini yerine getirmemesi veya gereken zamanda yapmaması nedeniyle cezalandırılması kararına verilen ad.

4. **Yükseköğretim Kanunu (2547 sayılı Yasa):** Nedir?
Cevap: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, yüksek öğretimin genel ilkelerini ve bu konudaki görevi olan üniversite ve benzeri kuruluşların yönetimini, idresini ve teftişini düzenleyen bir yasaya verilen ad.

5. **Tetik Hakimi:** Nedir?
Cevap: Tetik hakimi; soruşturma dosyasını inceler, gerekli incelemeyi yapabilir ve bu doğrultuda herhangi bir karar verme yetkisine sahiptir.

6. **Son Sorgulama:** Nedir?
Cevap: Son sorgulamaya ait hükümler; son soruşturmanın açılıp açılmamasına dair gereksinimleri ortaya koyan maddelerdir.

7. **İtiraz:** Nedir?
Cevap: İtiraz; bir karar veya herhangi bir işlem hakkında itiraz etmek ve bu doğrultuda bir dilekçe verilmesini ifade eder.


ÖZET: Danıştay Birinci Daire, 2006/295 E. ve 2006/481 K. esaslarıyla, … Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri hakkında yapılan disiplin soruşturmasını incelemiştir. Şikayetçi, görevine gelmediği veya geç geldiği yönünde gerçeğe aykırı tutanaklar düzenlendiği iddiasıyla şikayette bulunmuş, Rektörlük tarafından oluşturulan kurul, şüpheliler hakkında men-i muhakeme kararı vermiştir. Ancak, kurulun yasaya aykırı olarak oluşturulduğu ve eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, kararın kaldırılmasına ve yeniden bir fezleke hazırlanarak incelenmek üzere dosyanın Rektörlüğe iade edilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.