Danıştay 12. Dairesi Esas : 2001/301 Karar : 2001/728

 

Hakkında Soruşturma İzni istenen :

1 – ………………… – …………. İli …………… İlçesi Belediye Başkanı

2- ………………… – Aynı Yerde Belediye Başkanı

3- ………………… – Aynı Yerde belediye başkanı

4- ………………… – Aynı Yerde belediye encümeni üyesi

5- ………………… – Aynı Yerde belediye başkanı

6- ………………… – Aynı Yerde yazı işleri müdürü

7- ………………… – Aynı Yerde hesap işleri müdürü

8- ………………… – Aynı Yerde Doktor

9- ………………… – Aynı Yerde Veteriner hekim

Soruşturulacak Evrak : Belediye Başkanları ve diğer 5 kişinin ;

1- Belediyeye ait sinema salonunun 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa aykırı olarak kiraya vermek suretiyle belediyeyi zarar uğratmak

Belediye başkanları …….. ve ……………..”nın :

2-a) Belediyeye ait büfeleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa aykırı olarak kiraya vermeden spor klüpleri tarafından işletilmesine göz yummak.

2-b)……………. tarafından işletilen büfede mevzuata aykırı olarak alkollü içki satılmasına göz yummak.

Belediye başkanları …….. ve ……………..ile ……………..”nın:

3-Belediyece kiraya verilen gayri menkullerin kiralama sürelerine uymadan devir işlemi yapmak ve kiralama sürelerini uzatmak suretiyle 2886 sayılı Devlet İhale kanununa aykırı hareket etmek

Eylem Tarihi : 1997-2000 yılları arası

Yetkili merciin kararı : 3 üncü maddeden Belediye başkanı …….. ve ……………..ile 1 ve 2-b Maddelerinden soruşturma izni verilmemesine, 2-a ve 3 üncü maddelerden Belediye başkanları …….. ve …………….. hakkında soruşturma izni verilmesine

Karar itiraz edenler : Belediye başkanları …….. ve ……………..

İçişleri Bakanlığından 16.2.2001 gün ve 81-108/1-1048/1384 sayılı yazı ile gönderilen dosya 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü :

2-a maddesinde haklarınsa soruşturma izni verilen Belediye başkanları …….. ve …………….. ”nun ……… ilçesinde faaliyetlerde bulunan spor kulüplerinin sosyal hayatın gelişimine katkısı nedeniyle bu kulüplerin faaliyetlerinin devamını sağlamak ve gelir temin etmek amacıyla belediye sınırları içerisinde gösterilen yerlere alınan kulüpler tarafından büfe yaptırılması ve işletilmesine izin vermelerinde söz konusu büfeleri işleten spor kulüplerinden işgal harcı tahakkuk ve tahsil etmelerinde her hangi bir usulsüzlük bulunmadığı,

3 üncü maddeden 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre kiraya verilen gayri menkullerin kira sürelerinin 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun hükümlerine göre uzatıldığı, devir işlemlerinin çoğunun 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 66 ıncı maddesi hükmü uyarınca belediye başkanlarının yazılı izinleri ile yapıldığı dolayısıyla bu konuda bir usulsüzlük bulunmadığı dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşıldığından itirazların kabulü ile içişleri bakanı tarafından soruşturma izni verilmesine ilişkin 14.11.2000 gün ve 2000/656 sayılı kararın kaldırılmasına 22.03.2001 gününde 2-a maddesinden oy çokluğu ile karar verildi.

Ayrışık Oy : 2-a maddesinden haklarında soruşturma izni verilen Belediye başkanları …….. ve …………….. ”nun belediye sınırları içerisinde bulunan ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu”nun 52/2 maddesine göre işgal harcına tabi üç büfe ile ilgili olarak her hangi bir kiralama işlemi yapmadıkları, ecrimisil tahakkuk ve tahsil ettirmedikleri, işgalliye veya izinsiz işgalden dolayı herhangi bir para cezası uygulamadıkları dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşıldığından itirazların reddine karar verilmesi gerekeceği görüşü ile aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum.

 


ÖZET: Danıştay 12. Dairesi, belirli belediye başkanları ve diğer kamu görevlileri hakkında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırı hareket ettikleri iddiasıyla soruşturma izni talebini değerlendirmiştir. Soruşturma izni, bazı maddelerden verilmiş, ancak bazı maddelerden verilmemiştir. İtirazlar sonucunda, ilgili belgeler incelenerek, belirli eylemlerde usulsüzlük bulunmadığına karar verilmiş ve içişleri bakanı tarafından verilen soruşturma izni kaldırılmıştır. Ayrışık oyda ise, bazı büfelerle ilgili kiralama işlemi yapılmadığı belirtilmiştir.