ÖZET: Bu karar, bir hemşirenin hastane yönetimi tarafından uygunsuz emirler verilerek zorlandığını iddia etmesi ve bu nedenle aldığı uyarma disiplin cezasının kaldırılmasını talep etmesi üzerine verilmiştir. Başvuran, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, idarenin ilk itirazı kabul etmesi durumunda cezanın hafifletilmesi veya kaldırılması gerektiğini savunmuştur. Ancak, Ardahan Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü, disiplin cezasının uygun olduğunu ve soruşturmanın objektif bir şekilde yürütüldüğünü belirtmiştir.

Disiplin cezaları, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi için gerekli önlemler olarak tanımlanmakta ve bu cezaların verilmesi, ilgili mevzuat çerçevesinde sıkı şekil şartlarına bağlıdır. Başvuranın iddialarının incelenmesi sonucunda, idarenin disiplin cezası verme yetkisinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanıldığı, dolayısıyla başvuranın talebinin reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, başvurunun reddine karar verilmiştir.

T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU

(OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2023/935-S.23.1632

BAŞVURU NO : 2022/11966

KARAR TARİHİ : 23/01/2023

RET KARARI

BAŞVURUYA KONU İDARE : SAĞLIK BAKANLIĞI

Disiplin cezasının geri alınması talebine ilişkindir.

BAŞVURUNUN KONUSU :

BAŞVURU TARİHİ : 20/08/2022

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

1. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran; hastane yönetimi tarafından uygunsuz emir verilerek yaptırılmaya zorlandığını, bu emri yerine getirmediği sebebiyle soruşturma açılarak tarafına uyarma cezası verildiğini, soruşturmayı yürütmek üzere atanan muhakkikin sübjektif bir soruşturma yürüttüğünü ve bu durumun hekim dışı personele mobbing yapıldığının bir göstergesi olduğunu, mesleğe başladığı yıldan itibaren beşinci görev yerinde çalıştığını, hastanede bu şekilde yer değişikliği yapılan tek personelin kendisi olduğunu, şikâyeti ile alakalı İl Disiplin Kurulunun ilk itirazını kabul ettiğini; ancak ikinci itirazını reddettiğini, idarenin ilk itiraz kabulünde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre cezayı ya hafifletmesi ya da kaldırması gerekirken aynı cezayı tarafına tekrar verdiğini belirterek tarafına verilen uyarma disiplin cezasının kaldırılmasını, en son çalışmış olduğu Çocuk Hastalıkları Servisine geri çekilmesini ve yaşanan süreç sonrası psikolojik sağlığının düzelmesi amacıyla tarafına on günlük idari izin verilerek bu iznin yıllık izninden düşülmemesini talep etmektedir.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2. Kurumumuzun 07/11/2022 tarihli bilgi belge isteme yazısına istinaden Ardahan Valiliği İl Sağlık

Müdürlüğü tarafından 24/11/2022 tarihinde gönderilen sayılı cevabi yazı ve eklerinde özetle; 2.1. Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

“Dostane Çözüm” başlıklı 33/A maddesi kapsamında Kurumda Hemşire olarak görev yapan talepleri ile ilgili olarak yapılacak bir işlem bulunmadığı, 2.2. Başvuru sahibine ait güncel hizmet bilgisini ve kadro durumunu içeren belgenin yazı ekinde yer aldığı,

2.3. Başvuru sahibi Hemşire hakkında tesis edilen disiplin cezasına esas 2 (iki) adet tutanağın onaylı suretlerinin yazı ekinde yer aldığı, 2.4. Başvuru sahibi hakkında Ardahan Devlet Hastanesinin 29/11/2022 tarih ve 5037 sayılı görevlendirmesine istinaden düzenlenen disiplin soruşturma raporunun onaylı suretinin yazı ekinde yer aldığı, 2.5. Başvuru sahibine verilen disiplin cezasına yapılan itiraz ve sonucu ile verilen kararın onaylı örneğinin yazı ekinde yer aldığı, 2.6. Başvuru sahibi hakkında düzenlenen disiplin soruşturması kapsamında görevlendirilen muhakkik Uz.

Dr. Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 6. Bölüm 28 inci maddesi kapsamında görevlendirildiği ve Ardahan Devlet Hastanesi olarak görev yaptığı, 2.7. Başvuru sahibi Hemşire hakkında düzenlenen Disiplin Soruşturması Raporunun incelenmesinde; muhakkik olarak görevlendirilen Uz. Dr. tavır takınmadığı, olayları kişiselleştirmediği, konulara ve olaylara objektif yaklaştığı, söz konusu disiplin soruşturması kapsamında alınan ifadelerden yola çıkarak kanaate vardığının anlaşıldığı, ayrıca soruşturmaya konu olayla ilgili olarak Başhekimlik Makamına daha önce yapılan sözel şikâyetler hususunda soruşturmada adı geçen personellerle sözel olarak görüştüğü ve ‘sağlık hizmetlerinin bir ekip çalışması olarak yürütülmesi gerektiği ve daha dikkatli ve duyarlı davranılması’ hususunda bilgilendirmeler yaptığının tespit edildiği, 2.8. Başvuru sahibinin Kurumda 06/08/2018 tarihinde göreve başladığı, Sağlık Bakım Hizmetleri

Müdürünün görevi çerçevesinde sorumlu olduğu personellerin kurum içerisinde çalışma yerlerini belirleme ve gerektiğinde sözel veya yazılı yer değişikliği yapabilme yetkisine sahip olduğu, bu kapsamda ilgili personelin ihtiyaca binaen yazılı ve sözel görevlendirmelerinin mevcut olduğu, 2.9. Hastane yönetimi tarafından Hemşire uygunsuz emir verdiği iddialarına yönelik

Sağlık Bakım Başhekimlik Makamına sunduğu yazının yazı ekinde yer aldığı, 2.10. Şikâyet konusu talebe ilişkin olarak şikâyet sahibi veya diğer ilgililer tarafından yargı organlarında açılmış/sonuçlanmış herhangi bir dava bulunmadığı, 2.11. Şikâyet konusunu çözüme kavuşturabilmek için Kurum tarafından bu aşamada yapılabilecek herhangi bir işlem ya da herhangi bir görüş bulunmadığı, Hususları bildirilmiştir.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın; 3.1. “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesi; “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir… Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye

Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili

“ şikâyetleri inceler.

3.2. “Genel İlkeler” başlıklı 128 inci maddesi;

“(…) Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.” 4. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesi; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.” 5. 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun; 5.1. “Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları” başlıklı 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası; “Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.” 5.2. “Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları” başlıklı 11 inci maddesinin birinci fıkrası; “Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.” 5.3. “Disiplin amiri ve disiplin cezaları” başlıklı 125 inci maddesinin ikinci fıkrası; “Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir.”

5.4 “Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar” başlıklı 126 ncı maddesi;

“Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.

Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir. Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler. Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır.” 5.5. “Savunma hakkı” başlıklı 130 uncu maddesi; “Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.” 5.6. “İtiraz” başlıklı 135 inci maddesi; “Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları

kesinleşir. İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır. İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler. Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.”

Hükmünü amirdir.

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

6. Kamu Denetçisi tarafından, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; başvuru konusuna ilişkin hazırlanan Ret Karar Önerisi

Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden Değerlendirme 7. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran özetle; hastane yönetimi tarafından uygunsuz emir verilerek yaptırılmaya zorlandığını, bu emri yerine getirmediği sebebiyle soruşturma açılarak tarafına uyarma cezası verildiğini, idarenin ilk itiraz kabulünde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre cezayı ya hafifletmesi ya da kaldırması gerekirken aynı cezayı tarafına tekrar verdiğini belirterek tarafına verilen uyarma disiplin cezasının kaldırılmasını, en son çalışmış olduğu Çocuk Hastalıkları Servisine geri çekilmesini ve yaşanan süreç sonrası psikolojik sağlığının düzelmesi amacıyla tarafına on günlük idari izin verilerek bu iznin yıllık izninden düşülmemesini talep etmektedir.

8. Ardahan Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kurumumuza gönderilen cevabi yazıda ise özetle; şikâyet konusu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 inci maddesine göre işlem tesis edildiğini, Disiplin Soruşturması Raporunun incelenmesinde görevlendirilen muhakkikin konulara ve olaylara objektif yaklaştığı, söz konusu Disiplin Soruşturması kapsamında alınan ifadelerden yola çıkarak kanaate vardığı, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün görevi çerçevesinde sorumlu olduğu personellerin kurum içerisinde çalışma yerlerini belirleme ve gerektiğinde sözel veya yazılı yer değişikliği yapabilme yetkisine sahip olduğu hususları ifade edilmiştir.

9. Başvuranın iddiaları ve idarenin cevabi yazısı incelendiğinde; somut uyuşmazlığın başvurana uyarma disiplin cezası verilmesi noktasında toplandığı görülmektedir.

10. Başvuranın hizmet belgesi incelendiğinde; 06/08/2018 tarihinde 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak Ardahan Devlet Hastanesinde kamu görevine başladığı, 15/08/2021 tarihinde 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/a maddesi kapsamında kadrolu personel olarak atandığı ve hâlihazırda Ardahan Devlet Hastanesinde hemşire unvanında kamu görevini sürdürdüğü bilgisi edinilmiştir.

11. Bilindiği üzere, disiplin cezaları, gerek yargı kararlarında gerekse doktrinde belirtildiği gibi kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla; kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin emrettiği ödevleri yerine getirmeyen, uyulmasını zorunlu kıldığı hususlara uymayan ve yasakladığı işleri yapan devlet memurlarına durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre verilen cezalardır. Kamu hizmetinin belli bir düzen içerisinde yürütülmesi için gerekli önlemlerden olan disiplin cezaları, niteliği gereği öteki idari işlemlerden farklıdır. Disiplin cezası vermeye yetkili organlar, bu organların oluşumu,

çalışma usulü, karar oluşturması, bu kararlara itiraz ve bütün bu sürecin her aşaması için öngörülen süre koşulları ile disiplin cezası işlemi sıkı şekil şartına bağlı olarak uygulanmalıdır.

12. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 124 üncü maddesinde kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre disiplin cezası verileceği hüküm altına alınmıştır. Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin yani disiplin suçlarının neler olduğu 657 sayılı Devlet Memurları

Kanunu’nun 125 inci maddesinde belirtilmektedir. Disiplin cezası vermeye yetkili makamların neler olduğu ise yine Devlet Memurları Kanunu’nun 126 ncı maddesinde belirlenmiştir.

13. Soruşturmada amaç, yaşanan olayın arkasındaki maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bu nedenle soruşturma raporunda; soruşturma konusu fiil ve durumların yasal unsurlarının açık ve ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi, hakkında soruşturma yapılan kişinin lehinde ve aleyhinde toplanan bütün kanıtların her suç maddesi itibariyle ayrı ayrı tartışılması; bulgular ve deliller, suçun işleniş koşulları, oluş biçimi, ilgililerin kişisel durumları, ilgilinin öne sürdüğü özürlerin doğruluk derecesi araştırılarak elde edilen bilgiler ve ilgili mevzuat hükümleri ışında yapılan değerlendirmelerle tarafların iddialarının somut delillerle ortaya konması ve fiilin şüpheye yer vermeyecek şekilde saptanması; sebep ve sonuçların açıkça belirtilmesi, olaya uygulanacak hukuk kurallarının tespit edilmesi suretiyle memurun cezalandırılmasının gerekli olup olmadığı hususunun irdelenmesi, raporun bütün soruşturma konularını kapsayacak şekilde doğru ve eksiksiz hazırlanması, raporun bölümleri arasında herhangi bir çelişkiye meydan verilmemesi ve böylece sağlıklı bir sonuca ulaşılması gerekmektedir.

14. İdare tarafından Kurumumuza gönderilen bilgi ve belgelerin tetkiki neticesinde; 14.1. Ardahan Devlet Hastanesinin 18/04/2019 tarihli ve sayılı yazısı ile başvuranın Hastane Palyatif

Servis Biriminde hasta başı test cihazından sorumlu olarak görevlendirilmesinin, 05/08/2019 tarihli ve sayılı yazı ile Hastane Çocuk Servisi Biriminde görevlendirilmesinin, 15/02/2022 tarihli ve sayılı yazı ile de başvuranın Hastane 2. Kat Kan Alma Biriminde görevlendirilmesinin Başhekimlik makamınca uygun görüldüğü, 14.2. 10/11/2021 tarihinde yapılan Hastane vizitinde Hemşire olarak görev yapan başvuranın viziti terk ettiğinin tespit edildiği ve durumun tutanak altına alındığı, yine 16/11/2021 tarihinde yapılan Hastane vizitinde başvuran ile birlikte Hemşire . ve Hemşire .’nin görev ve sorumluluklarını yapmadığı, vizitleri terk ettikleri, servis sorumlusu ve diğer çalışma arkadaşlarının huzurunu bozdukları, hasta tedavilerini aksattıkları, hekimlerin vermiş olduğu tedavileri uygulamadıkları ve amirlerine karşı geldikleri ve verilen görev ve yetkileri yapmayıp karşı çıktıklarının tespit edildiği ve durumun tutanak altına alındığı, 14.3. Başhekimlik makamına sunulan tutamaklar çerçevesinde; Ardahan Devlet Hastanesinin 16/11/2021 tarihli ve 4791 sayılı yazısı ile gerekli incelemeleri ve gerekli görülürse disiplin soruşturması yapılması üzere görevlendirilmesinin uygun görüldüğü, ilgili görevlendirmelere istinaden hastane personellerinden Hemşire Hemşire ve Hemşire

. hakkında disiplin soruşturma raporu düzenlendiği, soruşturma raporunun 15/02/2022 tarihinde

Ardahan Devlet Hastanesi Başhekimliğine sunulduğu, 14.4. Disiplin soruşturması kapsamında başvuran ile birlikte Hemşire , Hemşire Hemşire

Hemşire ., Hemşire , Hemşire ., Hemşire ., Hemşire Sağlık Bakım Hizmetleri

Yardımcısı . Sağlık Bakım Hizmetleri . Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.

. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. . Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.

nün ifadelerine başvurulduğu, 14.5. Yürütülen disiplin soruşturması neticesinde; Çocuk Hastalıkları Servisinde görevli hemşireler

. ve . ’nin özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor ’nin servisinde yatmakta olan hastalarının takip ve tedavilerini aksattıkları ve eksik yaptıkları, tüm hastane genelinde e-order hazırlık çalışmaları yürütülen süreçte başka birimlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmamasına rağmen sadece Çocuk Hastalıkları Servisinde ilgili personellerin hekimle ilişkilerini kişiselleştirdikleri ve bu durumu servis düzenini bozacak ve hasta tedavilerini etkileyecek şekilde sürdürdüklerinin görüldüğü ve bu süreçte idari amirlerinin tüm sözel uyarı, tavsiye ve emirlerinin ilgili personellerce dikkate alınmadığı, bu sebeple Hemşire görev yerinin değiştirilmesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 inci maddesinin A fıkrasının; (a)

bendi “Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak” (e) bendi “Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak” ve (f) bendi “Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak” gereği ‘uyarma’ cezası ile tecziye edilmesi, ayrıca diğer personeller Hemşire . ve .’nin de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 inci maddesinin A fıkrasının (a), (e) ve (f) bentleri gereği ‘uyarma’ cezası ile tecziye edilmesi görüş ve kanaatine varıldığı, 14.6. Ardahan Devlet Hastanesinin 14/02/2022 tarihli ve sayılı yazısı ile Devlet Memurları

Kanunu’nun 130 uncu maddesi gereğince 7 (yedi) gün içerisinde başvurandan savunmasını vermesinin istendiği, başvuranın da anılan yazı üzerine başvuranın 21/02/2022 tarihinde savunma yazısını idareye sunduğu, 14.7. Yürütülen disiplin soruşturması neticesinde; başvuran tarafından Başhekimlik makamına sunulan savunmanın değerlendirildiği ve savunmanın kısmi yerinde görüldüğü, bu sebeple başvuran hakkında 657 sayılı Kanun’un 125 inci maddesinin A fıkrasının (a) bendindeki “Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmamasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge ve araçların korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak” hükmü gereğince 22/03/2022 tarihli ve sayılı yazı ile “Uyarma” disiplin cezası tesis edildiği, başvuranın disiplin cezasına itirazı üzerine Ardahan Valiliği İl Disiplin

Kurulunun 11/05/2022 tarihli ve Esas No:7451, Karar No:06 Nolu Kararında ‘verilen disiplin cezasının usul yönünden uygun olmadığı değerlendirildiğinden’ başvuranın itirazının kabulüne karar verildiği, 14.8. İl Disiplin Kurulunun usulden bozma kararına istinaden 01/06/2022 tarihli ve 2553 sayılı ‘Savunma

Talebi’ konulu yazı ile başvuranın savunmasına başvurulduğu, başvuranın 06/06/2022 tarihli savunma yazısının Başhekimlik makamınca değerlendirildiği ve 657 sayılı Kanun’un 125 inci maddesinin A fıkrasının (a) bendi “Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmamasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge ve araçların korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak” hükmü gereğince başvuran hakkında yeniden “Uyarma” disiplin cezası tesis edildiği, 14.9. Disiplin amiri tarafından kendisine verilen 15/06/2022 tarihli ve 2793 sayılı ‘Uyarma’ cezasına karşı başvuranın İl Disiplin Kuruluna itirazda bulunduğu, Ardahan Valiliği İl Disiplin Kurulunun 20/07/2022 tarihli ve Esas No:12058, Karar No Nolu Kararında verilen disiplin cezasının işlenen fiile uygun olduğu,

usul ve mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı değerlendirildiğinden başvuranın itirazının reddine karar verildiği, görülmüştür.

15. Başvuranın en son çalışmış olduğu Çocuk Hastalıkları Servisine geri çekilmesi talebine ilişkin olarak ise; yürütülen disiplin soruşturması neticesinde başvuranın görev yerinin değiştirilmesinin muhakkik tarafından teklif edildiği, hangi personelin hangi birimde görevlendirileceği hususunun idarenin takdir yetkisi içinde yer aldığı, uyuşmazlık konusu işlemde sağlık hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi amacıyla başvuranın görev yerinin değiştirildiği, takdir yetkisinin, idarenin belli şart ve durumların meydana gelmesi halinde belli bir kararı alıp almamak veya kanunda öngörülen değişik çözümler arasında bir seçim yapmak konusunda tanınan bir serbestiye ya da belirli bir konuda karar alabilmek için hangi şart ve durumların ortaya çıkması gerektiğini tespit etmek imkânına sahip olması olarak tanımlandığı, idarenin iş ve işlemlerinde kamu yararına ve hizmet gereklerine riayet etmesi, yasal ve makul gerekçeye dayanması, nesnel ve adil olması, eşitlik ve hakkaniyet ölçütlerini gözetmesi hukuk devleti olmanın gereği olduğu, söz konusu idari işlemde de idarenin yasalarla kendisine tanınan takdir yetkisini kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı kullandığı yönünde bir bulgu ortaya konulamadığı ve kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık tespit edilemediğinden başvuruya konu işlemde hukuka ve hakkaniyete aykırı bir husus tespit edilememiştir.

16. Ardahan Devlet Hastanesi Başhekimlik Makamınca yürütülen inceleme ve soruşturmaya istinaden başvurana ve ilgili diğer personellere disiplin cezası tecziye edilmesi sürecinde; başvuruya konu disiplin soruşturmasında eylemin öğrenilmesi üzerine vakit kaybetmeksizin disiplin soruşturması başlatılmış olduğu, Ardahan Devlet Hastanesindeki sağlık hizmetlerinin işleyişi ve

Kurum personelleri arasındaki uyuşmazlık konusuyla ilgili detaylı araştırmaların yapıldığı, soruşturmaya konu iddiaların tek tek incelendiği, konuyla ilgili başvuranın birlikte görev yaptığı birçok personelin soruşturma sürecinde tanık olarak dinlendiği, görülmüş, inceleme ve soruşturmanın sübjektif yürütüldüğüne dair bir husus tespit edilememiştir.

17. Yukarıda anlatılan hususlar, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte göz önünde bulundurularak Kurumumuzca yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde; ilgili personeller ve başvuran hakkında işlem tesis edildiği, tespit edilen fiiller ve tesis edilen disiplin cezaları arasında ölçülülük ilkesine aykırı bir duruma rastlanmadığı ve sebep ve sonuçların açıkça belirtildiği, soruşturma konusu fiil ve durumların yasal unsurlarının açık ve ayrıntılı bir şekilde belirlendiği, inceleme ve soruşturmanın sübjektif yürütüldüğüne dair bir husus tespit edilmediği, soruşturmaya başlama ve ceza verilmesine ilişkin zamanaşımı açısından hukuka aykırı bir durum bulunmadığı, incelenen belgeler ve alınan ifadeler kapsamında başvuran ve diğer personel hakkında tesis edilen disiplin cezaları noktasında idarenin işlemlerinde hukuka ve hakkaniyete aykırı bir durum tespit edilemediğinden başvurunun reddi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme 18. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu

Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; Kurumumuzun bilgi ve belge talebine süresi içinde cevap verildiği, idarenin başvuranla ilgili işlemlerinde ‘kanunlara uygunluk’, ‘makul sürede karar verme’, ‘hesap verilebilirlik’, ‘şeffaflık’, ‘kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi’ ilkelerine uygun davrandığı; ancak idarelerin, şikâyetçiye verdiği cevapta hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğini

göstermediği bu nedenle ‘karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi’ ilkesine uymadığı tespit edildiğinden, idarenin bahse konu ilkeye de uygun davranması önerilmektedir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

18. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa)

dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Erzurum İdare

Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

VII. KARAR

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosyanın kapsamına göre BAŞVURUNUN REDDİNE

Kararın başvurana ve SAĞLIK BAKANLIĞINA tebliğine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi