ÖZET: 657 sayılı Kanunun 59. maddesi uyarınca, memur kadrosuna atanan sözleşmeli personelin, daha önceki sözleşmeli hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında dikkate alınmamaktadır. Bu durum, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir değerlendirmede netlik kazanmıştır. İlgili yazıda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışan personelin, memur kadrosuna geçişlerinde sözleşmeli hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılmayacağı belirtilmiştir.

5393 sayılı Kanun, belediyelerde sözleşmeli personel istihdamını düzenlerken, bu personelin memuriyete geçişi ile ilgili farklı kurallar öngörmektedir. Özellikle, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (B) fıkrası kapsamında çalışanların, memur kadrosuna geçişlerinde sözleşmeli sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılabileceği ifade edilmiştir. Ancak, 5393 sayılı Kanun kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin, kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Sonuç olarak, 5393 sayılı Kanun’un 49. maddesi gereğince sözleşmeli personel olarak görev yapanların, 657 sayılı Kanunun 59. maddesi uyarınca memur kadrosuna geçişlerinde, önceki sözleşmeli hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında dikkate alınmayacağı mütalaa edilmiştir.

NOT: 657 sayılı Kanunun 59. maddesi gereğince memur kadrosuna atanan daha önce sözleşmeli personel olarak geçirilen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılamayacağı

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-7561276 04/10/2023

Konu: Görüş (657 sayılı Kanunun 59. Maddesi

Gereğince Memur Kadrosuna Atanan

Sözleşmeli Personelin Hizmetlerinin

Kazanılmış Hak Aylığında Sayılamayacağı)

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: 24.07.2023 tarihli ve E-50231183-045-123968 sayılı yazı.

Başkanlığınızda 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında özel kalem müdürü kadrosuna ataması yapılan personelin sözleşmeli personel olarak geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinde, “

Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır…

Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır…” hükmü yer almaktadır

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/C maddesinde, “…

6 – Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.

…” hükmü ile 59 uncu maddesinde, “…Özel Kalem Müdürlüklerine…bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve dereceye yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın tahsis edilmiş derece aylığı ile memur atanabilir…

Birinci fıkrada sayılan memurların bulundukları bu kadrolar emeklilik aylığının hesabında ve diğer memurluklara naklen atanmalarında herhangi bir sınıf için kazanılmış hak sayılmaz. Bu görevlerde bulunan memurların emeklilik kıdemleri yürümekte devam eder.” hükmü yer almaktadır.

Devlet memuriyetine girmeden önce ilgililerin gerek kamu kurumlarında diğer statülerde ve gerekse özel sektörde geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında sayılmasına ilişkin 657 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen 36/C maddesinde düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre mezkûr Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken sınavla memur kadrosuna atananların sözleşmeli personel olarak çalıştıkları süreler kazanılmış hak aylık derecelerinde sayılacaktır.

Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birliklerinde istihdam edilen sözleşmeli personelin 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinde yer verilen hükmü gereğince kanuni düzenlemeler dışında sınav veya istisnai kadrolara atanmak suretiyle Devlet memuriyeti kadrolarına geçirilenlerin 5393 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personel hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılıp sayılmayacağına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 2/10/2023 tarihli ve E-74073113-010.99-180286 sayılı görüş yazısında, “Bu bağlamda, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasından farklı şekilde belediye ve bağlı kuruluşlarına sözleşmeli personel istihdam edebilme olanağı sağlandığı, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli personel istihdamının belediye ve bağlı kuruluşlarına özgü olduğu dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki sözleşmeli istihdamı ile 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki sözleşmeli istihdamının birbirinden ayrı istihdam şekli olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim, sözleşmeli personel pozisyonlarından memur kadrolarına geçişi düzenleyen ilgili mevzuatta 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki sözleşmeli personel pozisyonlarında bulunanlar ile 5393 sayılı sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki sözleşmeli personel pozisyonlarında bulunanlar ayrı zikredilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

– 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesine istinaden memur kadrosuna atananların, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında sözleşmeli personel olarak görev yaptıkları sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesinin uygun olmayacağı,

– 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken sınavla memur kadrosuna atananların sözleşmeli personel olarak çalıştıkları sürelerin, mezkûr Kanunun 36 ncı maddesinin (C) fıkrasının altıncı bendine istinaden kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesinin uygun olacağı, mütalaa edilmektedir.” denilmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığınızda 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında özel kalem müdürü kadrosuna ataması yapılan personelin sözleşmeli personel olarak geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilemeyeceği mütalaa edilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü