|
ÖZET: Danıştay 2. Dairesi, bir emniyet müdürünün rütbe terfi sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, İdare Mahkemesi’nin kararını onayarak temyiz talebini reddetmiştir. Mahkeme, davacının başarısız sayılmasına dayanak olan yönetmelik hükümlerinin hukuka aykırı olduğuna karar vermiş, ancak bu durumun davacının başarılı olduğu anlamına gelmeyeceğini belirtmiştir. Yeni düzenlemelerle yapılacak sözlü sınav sonucuna göre işlem tesis edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Danıştay, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi çerçevesinde, temyiz edilen kararın usul ve hukuka uygun olduğunu tespit etmiştir. Temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığına hükmedilmiştir. Sonuç olarak, İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın onanmasına ve temyiz giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmiştir. Bu durum, idari yargı süreçlerinde hukukun üstünlüğünü ve kararların denetlenebilirliğini sağlamaktadır. |
Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2022/785 E. , 2022/4120 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/785
Karar No : 2022/4120
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … İl Emniyet Müdürlüğü emrinde 4.sınıf emniyet müdürü rütbesinde görev yapan davacı tarafından, 3. sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi için 29/06/2015 tarihinde yapılan sözlü sınavda 40 puan takdir edilmek suretiyle başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesince, Danıştay Beşinci Dairesinin 07/10/2020 günlü, E:2017/1601, K:2017/4149 sayılı bozma kararına uyularak verilen temyize konu kararla; dava konusu sözlü sınav işleminin dayanağı olan 10/05/2015 günlü, 29351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ilgili maddelerinin iptali istemiyle açılan davada; Danıştay Beşinci Dairesinin 20/06/2018 günlü, E:2016/24760, K:2018/15074 sayılı kararıyla; davacının rütbe terfi sözlü sınavı sonucunda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin dayanağı olan Yönetmeliğin ilgili hükümlerinin hukuka aykırılığı tespit edilerek iptal edildiği, söz konusu hukuka aykırı düzenlemelere dayanılarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği, ancak, bu kararın, davacının sözlü sınavda başarılı olduğu yolunda bir sonuç doğurmayacağı, dava konusu başarısız sayılma işleminin dayanağı olan ve hukuka aykırılığı tespit edilen Yönetmelik hükümleri hakkında yapılacak yeni düzenlemelerle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yeniden yapılacak sözlü sınav sonucuna göre işlem tesis edileceği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, adayların kendi seçtikleri kapalı zarf usulü sorular karşısında verdikleri cevaplar ile hal ve hareketleri ile bir konuyu kavrama ve ifade edebilme yeteneği, temsil ve maiyetindeki personelini sevk ve idare kabiliyeti, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, analitik düşünme, problem çözme ve doğru karar verebilme yeteneği, planlama, eşgüdüm ve denetim becerilerine yönelik mevzuata uygun olarak değerlendirilmelerinin yapıldığı; yapılan değerlendirme sonucu Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfi Sınavları ve Yöneticilikle İlgili Hizmetiçi Eğitim Yönergesi gereğince davacının başarısız sayıldığı, söz konusu işlemde idarenin herhangi bir takdir yetkisi bulunmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek, İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, tekemmül eden dosyada, yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
| İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR: |
|
1. **Temyiz Nedir?**
Cevap: Temyiz, bir kararın iptali veya değiştirilmesi için yargı merciinin üst düzeyindeki mercie (Danıştay) başvuruda bulunulmasıdır. 2. **Temyiz Edilecek Karar Nedeni İle Bağlantılı Olmalıdır Mı?** Cevap: Evet, temyiz edilecek kararın iptali veya değiştirilmesinde bir sebebin (hukuka aykırılık vs.) olması gerekir. 3. **2577 Sayılı Kanun’da Temyiz Nedir?** Cevap: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda temyiz, yargı merciinin nihai kararının iptali veya değiştirilmesidir ve bu maddeye göre temyiz edilecek kararın usul ve hukuka uygun olması gerektiği belirtilmektedir. 4. **Davalı İdare Temyiz İsteminde Bulunabilir Mi?** Cevap: Evet, davalı idare de temyiz isteminde bulunabilir, ancak bu durum adli yargıda yoktur ve genel olarak idari süreçlerde geçerlidir. 5. **Temyiz Giderleri Kimin Üzerinde Bırakılır?** Cevap: Temyiz giderleri istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılır. 6. **Dosyanın Nereye Gönderilmesi Gerekir?** Cevap: Dosya Mahkemesine gönderilir. 7. **Daha Önceki Kararlar Nasıl Düzeltilir?** Cevap: Daha önce verilen kararlar, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu ile düzeltilmektedir. 8. **Bu Kararın Önemi Nedir?** Cevap: Bu karardan sonra Mahkemenin verdiği kararın usul ve yasaya uygunluğunun temyizen incelenip, bu karar onanmıştır, ancak daha önceki davaya ilişkin mahkeme kararının temyiz yetki ile belirlenen idari merci tarafından incelenmesinin sonucu önemlidir. |