|
ÖZET: 3. Dönem Toplu Sözleşmesi çerçevesinde, görevde bulunmayan personele ilave bir derece verilmesi konusunda yapılan değerlendirmede, 7433 sayılı Kanun kapsamında Devlet memuru kadrosuna geçirilen sözleşmeli personelin yetim aylığı alması dikkate alınmıştır. 23/8/2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan toplu sözleşmenin 28. maddesi, belirli koşullar altında ilave derece verilmesini düzenlemektedir.
Bu maddeye göre, 15/1/2016 tarihi itibarıyla görevde olan ve daha önce belirtilen kanunlardan yararlanmamış olan personel için ilave derece verilmesi mümkündür. Ancak, bu tarihte görevde bulunmayanlar için bu imkânın sağlanamayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, vefat eden sigortalıların çocuklarına bağlanan yetim aylığı alanların da bu kapsamda değerlendirilmediği belirtilmiştir. Sonuç olarak, 15/1/2016 tarihi itibarıyla görevde olmayan personele ilave bir derece verilmesi mümkün değildir. Bu durum, ilgili yasal düzenlemelerin ve toplu sözleşme hükümlerinin gereklilikleri doğrultusunda şekillenmiştir. |
NOT: 3. Dönem toplu sözleşme gereğince bu süre içinde görevde bulunmayanlara ilave bir derece verilmesi hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-6576572 02/06/2023
Konu: 3. Dönem Toplu Sözleşme Gereğince İlave
Bir Derece Verilmesi
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: 11.05.2023 tarihli ve 72303377-900-7426 sayılı yazı.
Başkanlığınızda sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken 7433 sayılı Kanunun kapsamında Devlet memuru kadrosuna geçirilen personelin yetim aylığı aldığından bahisle 3. Dönem Toplu Sözleşmesinin 28 inci maddesi gereğince ilave bir derece verilip verilmeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 23/8/2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinin 28 inci maddesinde, “(1) 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Mezkûr madde hükmünden yararlanmak için 2182 sayılı Kanun, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 5289 sayılı Kanun ile verilen “bir dereceden” daha önce yararlanmamış olmak ve 15/1/2016 tarihi itibarıyla görevde bulunmak şartları birlikte aranmaktadır.
Diğer taraftan madde metninde “bunlardan” ibaresine yer verilmiş olup bu ibareden de, “457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil)”ın kastedildiği açık olup vefat eden sigortalıların erkek ve kız çocuklarına bağlanan yetim aylığı alanların da bu kapsama girmesi sonucunu doğurmamaktadır.
Bu itibarla, 15/1/2016 tarihi itibarıyla görevde bulunmayan ilgiliye ilave bir derece verilmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü