ÖZET: Bağlı kuruluşlarda görevli daire başkanlarının ek göstergeleri hakkında yapılan değerlendirmelerde, bu personelin ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmiş olduğu vurgulanmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince, ek göstergelerin hesaplanmasında kadro şartlarının dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda, yalnızca unvana sahip olmanın ek göstergeden yararlanmak için yeterli olmadığı, aynı zamanda o unvanla ilgili kadroda bulunmanın da zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun kararları doğrultusunda, ek göstergelerin belirlenmesinde yalnızca unvanın değil, aynı zamanda kadro durumunun da göz önünde bulundurulması gerektiği ortaya konmuştur. Bu nedenle, bağlı kuruluşlarda görev yapan daire başkanlarının ek göstergelerinin, 5216 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde 4200 olarak belirlenmesinin hukuken mümkün olmadığı değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, bağlı kuruluş daire başkanlarının ek göstergeleri, mevcut mevzuat çerçevesinde 3600 olarak sabitlenmiş olup, bu durumun değiştirilmesi için yasal bir dayanağın bulunmadığı ifade edilmektedir.

NOT: Bağlı kuruluş daire başkanlarının ek göstergesi hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-5768985 14/03/2023

Konu: Bağlı Kuruluş Daire Başkanlarının Ek

Göstergesi

GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: 14.02.2023 tarihli ve 41529671-900.06.01-E.62549 sayılı yazınız.

Genel Müdürlüğünüzde görev yapan daire başkanlarının ek gösterge rakamlarının kıyasen büyükşehir belediye başkanlıklarında yer alan daire başkanları gibi 4200 olarak ödenip ödenemeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

2 nci maddesinde; “Bu Kanun, Devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenler.

…” hükmü,

43 üncü maddesinde, “…

Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

…” hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanuna ekli, Kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfının Birinci Derecesinde Bulunanların Ek Göstergeleri düzenlendiği II Sayılı Cetvelin 6- Mahalli İdareler ile Bağlı ve İlgili Kuruluşlarda bölümünde daire başkanlarına 3600 ek gösterge rakamı verileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 7/12/2007 tarihli ve E:2005/2, K:2007/1 sayılı Kararında, “657 sayılı Kanunun 33’üncü ve 147’nci maddeleri gereğince mühendis kadrosuna atanmadan mühendisler için öngörülen ek göstergeden yararlanılamayacağı, bu düzenlemelerde görüldüğü üzere, bu Kanuna tabi kurumlarda görev yapan personelin ek göstergelerinin, kadro şartına bağlandığı, bu durumda ek göstergeden yararlanabilmek için salt unvana sahip olmanın yeterli olmadığı o unvana ilişkin görevde (kadroda) bulunmak gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla anılan hükümler dikkate alınmaksızın 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı ek gösterge cetveli tek dayanak alınmak suretiyle ek göstergenin unvana göre uygulanması gerektiği sonucuna varmak mümkün değildir. Kadro ve bunun karşılığı ödenen parayı ifade eden aylığın ve bunun bir parçasını oluşturan ek göstergenin, başka bir anlatımla memurun parasal haklarını düzenleyen kuralların, yorum yoluyla kapsamlarının genişletilmesi veya boşluklarının doldurulması mümkün değildir.

657 sayılı Kanunun 43’üncü maddesi, ek gösterge konusunda bu Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellere atıf yaptığından, ilgililere uygulanacak ek göstergenin tespitinde söz konusu cetvellerin yanında 43’üncü maddede yer alan düzenlemelerin de (unvana ilişkin görevde-kadroda bulunma koşulunun da) gözönünde bulundurulması gerekmektedir.” denilmiştir.

Bu itibarla, bağlı kuruluşlarda görev yapan daire başkanlarının ek göstergesi açıkça belirlendiğinden, bu personel hakkında kıyasen 5216 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak 4200 ek gösterge rakamından yararlandırılmasının hukuken mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü