ÖZET: Belediyelerde münhal bulunan şef kadrolarına atama işlemleri, görevde yükselme sınavı aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bu kapsamda değerlendirildiği belirtilmiştir. İlgili yönetmelik, belediyelerde görev yapan devlet memurlarının liyakat ve kariyer ilkeleri doğrultusunda görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Yönetmelik gereğince, görevde yükselme sınavında başarılı olan personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68. maddesinde belirtilen şartları taşımaları durumunda asaleten atanabilmeleri mümkündür. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ilkesine vurgu yaparak, atamaların yalnızca yönetici kadroları için geçerli olduğunu ifade etmektedir. Bu çerçevede, vekaleten görev yapan şeflerin, görevde yükselme sınavını başarıyla tamamlamaları halinde asaleten atanma imkânı bulunmaktadır.

Sonuç olarak, belediyelerdeki şef kadrolarına atama süreçleri, belirlenen yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yürütülmekte olup, bu süreçlerin şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

NOT: Belediyelerde münhal bulunan şef kadrolarına görevde yükselme sınavı ile atama yapılabileceği hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı : E-53773008-622.02-4467211 01/09/2022

Konu: Genel Müdürlüğünde Münhal

Bulunan Şef Kadrolarına Görevde

Yükselme Sınavı ile Atama Yapılabileceği

GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 26.08.2022 tarihli veE-

66057141 -622.02-4435264 sayılı yazısı.

Genel Müdürlüğünüzde vekâleten şef kadrosunda görev yapan bir personelin bu kadroya asaleten atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 3645 sayılı İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İdareleri Teşkilât ve Tesisatının İstanbul Belediyesine Devrine Dair Kanunun 2 nci maddesinde, “Bu kanunla İstanbul Belediyesine devrolunan idareler “İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü” adı ile kurulacak hükmi şahsiyeti haiz ve İstanbul Belediye Reisliğine bağlı bir Umum Müdürlük tarafından idare olunur.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin;

inci maddesinde, “(1) Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” hükmü,

nci maddesinde, “(1) Bu Yönetmelik, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapan Devlet memurlarından, 5 inci maddede sayılan kadrolara görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar…” hükmü,

inci maddesinde, “(1) Görevde yükselmeye tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir:

a) Yönetim hizmetleri grubu;

Müdür, şube müdürü,

Koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi.

…” hükmü,

ncı maddesinde, “(1) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda;

Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,

657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak,

…” hükmü,

10 uncu maddesinde ise, ” (1) Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.” hükmü yer almaktadır.

Bu minvalde, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün mezkûr Yönetmelik kapsamında olduğu ve münhal bulunan şef kadrolarına görevde yükselme sınavı neticesinde atama yapılabileceği açıktır.

30/6/2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, “Kamu kaynaklarının maksadına azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet” olduğu vurgulanmış, “il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelere bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, birlik, müessese ve işletmelerin” kapsama dâhil olduğu belirtilmiştir.

Mezkûr Genelgeye göre; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamalar sadece yönetici kadroları (şef dâhil) ile sınırlı tutulacak, yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılmayacaktır.

Bu itibarla, mezkûr Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında şef dâhil üstü yönetici kadrolarına 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendine göre atama yapılabilmesi (asaleten ve/veya vekâleten) mümkün bulunduğundan, halen vekâleten şef kadrosunda görev yapan ilgilinin görevde yükselme sınavına katılıp başarılı olması halinde bu kadroya asaleten atanmasının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü