|
ÖZET: Sözleşmeli personelin belediye şirketlerinde görev almasının mümkün olmadığına dair açıklamalar yapılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi, belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personelin, belirli uzmanlık alanlarında çalıştırılabileceğini belirtmektedir. Ancak, bu personelin görev alacağı kadroların norm kadroya uygun olması ve belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir. Ayrıca, sözleşmeli personelin başka bir işte çalıştırılması yasaktır ve bu durum, sözleşme hükümleriyle de desteklenmektedir.
Bakanlık, sözleşmeli personelin yalnızca kendilerine tahsis edilen görevlerde çalışabileceğini ve bu personelin belediye şirketlerinde istihdam edilmesinin mümkün olmadığını vurgulamaktadır. Bu bağlamda, belediye şirketlerinde sunulacak hizmetlerin, ilgili mevzuat çerçevesinde istihdam edilen personel aracılığıyla yürütülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, sözleşmeli personelin belediye şirketlerinde görev alması, yasal düzenlemelerle çelişmektedir. Sonuç olarak, sözleşmeli personelin yalnızca belirlenen görevlerde çalışabileceği ve belediye şirketlerinde istihdam edilemeyeceği net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu durum, ilgili mevzuat ve genelgelerle de desteklenmektedir. |
NOT: Sözleşmeli personelin belediye şirketlerinde görev alamayacağı hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-9605511 30/05/2024
Konu: Görüş (Sözleşmeli Personelin Belediye Şirketlerinde Görev Alamayacağı)
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: tarihli ve sayılı yazınız.
Başkanlığınızda 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin Belediyeniz şirketinde görevlendirilip görevlendirilemeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinde, “…
Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hükümlere göre birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları için ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yüksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak ödemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usûle göre tespit olunur. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir…
Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 8 inci maddesinde, “Sözleşme ile çalıştırılan personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz (Dava vekili, haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatlerinde çalıştırılacak avukat, hekim ve uzman hekim, ilçe ve bucak belediyelerinde çalıştırılacak teknik personel ve 657 sayılı Kanunun Ek geçici 12 ve 13 üncü maddelerinde sayılan personel ile yurtdışındaki Enformasyon Merkezlerinde görevlendirilecek editörler hariç).” hükmü yer almaktadır
Yine Bakanlığımızın “Sözleşmeli Personel İstihdamı” konulu 3.1.2024 tarihli ve 2024/2 sayılı Genelgesi eki 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49 uncu Maddesinin Üçüncü Fıkrası Gereğince Tam Zamanlı Olarak Çalıştırılacak Sözleşmeli Personele İlişkin Hizmet Sözleşmesinin 1 inci maddesinde, “Sözleşmeli personel, Kurumca gösterilecek görev yerlerinde mevzuat ve verilecek emirler çerçevesinde göreviyle ilgili olarak kendisine verilen tüm işleri yapmayı taahhüt eder. Sözleşmeli personel sözleşmesinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, Bakanlığımızın yerleşik görüşlerinde ekonomist mesleği “bir kişinin ekonomik konuları araştırması, incelemesi ve analiz etmesiyle ilgili bir meslektir. Ekonomistler, kurumların / şirketlerin ve ülkelerin ekonomik durumlarını inceler ve öngörü yapar, ekonomik politikaların etkilerini analiz ederek finansal planlamaya yardımcı olurlar. Ekonomist mesleği, matematik, istatistik ve ekonomi gibi bilim dallarını kullanan ve aynı zamanda da analitik düşünme ve öngörü yeteneklerini gerektiren bir meslektir.” şeklinde tanımlanmış olup ilgi yazıda adı geçen personelin de Belediyeniz bünyesinde bu hizmetleri yürütmek amacıyla istihdam edildiği açıktır.
Belediyeniz şirketlerindeki hizmetlerin ise 28.4.2018 tarihli ve 30405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde istihdam edilen personel eliyle gördürülmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, Başkanlığınızda 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin Belediyeniz şirketinde görevlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü