|
ÖZET: Şehir plancısı ve jeoloji mühendisinin açıktan vekil olarak atanmasıyla ilgili olarak, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86. maddesi dikkate alınmıştır. Bu madde, memurların çeşitli nedenlerle işlerinden geçici olarak ayrılmaları durumunda, yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan vekil atanabileceğini belirtmektedir. Ancak, bazı unvanlar için açıktan vekil atama işlemi için Maliye Bakanlığı’nın izni gerekmektedir.
Bakanlık, şehir plancısı unvanı için açıktan vekil atama işleminin mümkün olmadığını, ancak jeoloji mühendisi pozisyonu için bu uygulamanın mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilebileceğini ifade etmiştir. Bu durum, ilgili mevzuatın belirlediği çerçeve içerisinde, belirli meslek gruplarının atama koşullarını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, belediyenizde jeoloji mühendisi pozisyonu için açıktan vekil atama yapılabilirken, şehir plancısı unvanı için bu uygulama gerçekleştirilemeyecektir. Bu bilgi, ilgili birimlerin atama süreçlerinde dikkate alması gereken önemli bir husustur. |
NOT: Şehir plancısı ve jeoloji mühendisinin açıktan vekil olarak atanması hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-7487074 29/09/2023
Konu: Şehir Plancısı ve Jeoloji Mühendisinin
Açıktan Vekil Olarak Atanması
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: 20.06.2023 tarihli ve E-85751986-622.02-412-5965 sayılı yazınız.
657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi gereğince şehir plancısı ve jeoloji mühendisinin açıktan vekil atanmasına ilişkin görüş talep edilen ilgi yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları” başlıklı 86 ncı maddesinin birinci fıkrasında, “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabi lir.” hükmü, üçüncü fıkrasında ise, “Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam hatiplik ve müezzin kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.” hükmü bulunmaktadır.
Mezkûr Kanunun “Vekalet, ikinci görev aylık ve ücretleri ile diğer ödemeler” başlıklı 175 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında, “Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
Belediyenizde açıktan vekil olarak, mezkûr Kanunun 86 ncı maddesinde tadat edilen ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam hatiplik ve müezzin kayyımlığın dışında şehir plancısı unvanlı kadroya atama yapılmasının mümkün olmadığı, jeoloji mühendisi istihdamının ise mühendis olarak yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri muvacehesinde mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü