31 Aralık 2008 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27097 (4. Mükerrer)

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

DETERJAN ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI

DÜZENLEYEN DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ

TEBLİĞ NO: (2009/13)

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) İthal edilecek deterjan ürünlerinin, Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzüğe uygun ve güvenli olması zorunludur.

Bildirim ve kayıt

MADDE 2 – (1) İthalatçı veya temsilcisi, ithal edilecek ekli listede (Ek 1) yer alan deterjan ürünleri hakkında söz konusu Tüzük gereğince bir defaya mahsus bildirimde bulunmak üzere Sağlık Bakanlığına veya gümrük girişinin yapılacağı yerin İl Sağlık Müdürlüğüne başvurur.

MADDE 3 – (1) Bildirimin yapıldığına dair, Bakanlık veya Bakanlığın İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen ve ithalatçının unvanı ile vergi numarasının bulunduğu Bildirim Kayıt Belgesi’nin bir örneği, aslına uygunluğu ithalatçı veya temsilcisi tarafından firma kaşesi ve imzasıyla onaylandıktan sonra, her ithalat işlemi için gümrük idaresine ibraz edilir.

(2) Bildirim Kayıt Belgesi’nde yer alan firma unvanı ve vergi numarasının gümrük beyannamesindeki firma unvanı ve vergi numarası ile aynı olması zorunludur.

(3) Bildirimde yer alan hususlardan bir veya birden fazlasının değişmesi halinde, ithalatçı veya temsilcisi yeniden bildirimde bulunmak zorundadır.

(4) Ekli listede (Ek 1) yer almakla birlikte, Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük uyarınca bildirime tabi olmayan ürünlerin ithali, Sağlık Bakanlığından veya gümrük girişinin yapılacağı yerin İl Sağlık Müdürlüğünden alınacak kapsam dışı yazısıyla gerçekleştirilir. Kapsam dışı yazısının temini için ithalatçı veya temsilcisi, ekte (Ek 2) yer alan yazı ile Sağlık Bakanlığına veya gümrük girişinin yapılacağı yerin İl Sağlık Müdürlüğüne başvurur.

Numune ve şahsi eşya

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ, şahsi eşya ve numunelere uygulanmaz.

(2) Şahsi eşya; kullanım alanı ve miktarı dikkate alındığında ticari amaçla ithal edilmediği anlaşılan ve mesleki veya ticari bir faaliyetle ilgili olmamak şartıyla ev ve özel yaşamla ile ilgili bir ihtiyacı karşılamaya yönelik ürünü ifade eder.

(3) Numune; belli bir tür ve nitelikteki eşyayı temsil eden ve sunuş şekli ve miktarı itibariyle o eşya için sipariş vermekten başka bir amaçla kullanılması mümkün olmayan madde, eşya veya örneği ifade eder.

Gümrük idarelerince yapılacak işlemler

MADDE 5 – (1) Gümrük idaresi, bu Tebliğ’in 4’üncü maddesinde sayılan numune ve şahsi eşyaların ithaline doğrudan izin verir.

(2) Gümrük idaresi, Bildirim Kayıt Belgesi’nin veya kapsam dışı yazısının onaylı bir örneği ibraz edilen ürünlerin ithaline izin verir, söz konusu belgelerin ibraz edilmemesi halinde ithaline izin vermez.

İthalatçının sorumluluğu

MADDE 6 – (1) İthalatçı, bu Tebliğ kapsamında bildirime tabi olsun veya olmasın, ithal ettiği 1’inci maddede belirtilen Tüzük kapsamındaki bütün ürünlerin her halükârda söz konusu Tüzüğe uygun ve güvenli olmasından, 11/7/2001 tarih ve 24459 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik  Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümlerince sorumludur.

Yetki

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ’de yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya, Dış Ticaret Müsteşarlığı (Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Diğer hususlar

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ’de yer almayan hususlarda ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 9 – (1) 31/12/2007 tarih ve 26743 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  (2008/13) sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ 01/01/2009 tarihinde yürürlüğe girer.

 Yürütme

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ’in hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

EK 1-2