Tebliğ

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:                                                                                                                    

 

Elektrik Piyasasında Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye

Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde

Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ

 

MADDE 1- 24/01/2003 tarihli ve 25003 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Elektrik Piyasasında Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’in 38’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 38- TEİAŞ, düzenlemeye esas net işletme giderini, düzenlemeye esas net yatırım harcamasını ve tarife gelirlerini;

a) iletim sistemi tesisi ve işletimi,

b) kullanıcı bağlantılarının tesisi,

c) sistem işletimi ve,

d) piyasa işletimi,

alt faaliyetleri bazında ayrıma imkan verecek şekilde izler.

İletim sistemi tesisi ve işletimi, elektrik enerjisinin iletimi için gerekli iletim sistemi varlıklarının tesisi, işletilmesi ve bakımını içerir.

Kullanıcı bağlantılarının tesisi, bağlantı varlıklarının tesisini içerir.

Sistem işletimi; ulusal yük dağıtımı, dengeleme, yan hizmetlerin tedariki dahil olmak üzere iletim sistemi kullanıcılarının yük taleplerinin gerçek zamanda ve sürekli olarak karşılanmasının sağlanmasını ve buna yönelik faaliyetleri içerir.

Piyasa işletimi, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği çerçevesinde Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi tarafından yürütülen piyasa katılımcılarına tahakkuk ettirilecek alacak ve borç miktarlarının hesaplanması, ilgili alacak-borç bildirimlerinin hazırlanması ve alacak-borç ve teminat yönetimi işlemleri ile kayıt, ikili anlaşmalara ilişkin bildirimlerin alınması ve işleme konulması, saatlik sistem marjinal fiyatları ile her bir uzlaştırma dönemi için aylık sistem dengesizlik fiyatının hesaplanması, dengeleme ve uzlaştırma sistemine ilişkin olarak Kurum tarafından talep edilecek raporların hazırlanması ve yayımlanması gibi ilgili diğer iş ve işlemlerin yürütülmesi faaliyetlerini içerir.”

MADDE 2- Aynı Tebliğe aşağıda yer alan madde eklenmiştir

“Piyasa işletim geliri tavanına ilişkin maliyet bileşeni hesaplaması

Ek Madde 1- TEİAŞ, piyasa işletim geliri tavanının piyasa işletim maliyet bileşeni hesaplamasına ilişkin olarak, bu Tebliğin ekinde yer alan TD12 formundaki verileri sağlamakla ve Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ile ilgili tebliğler uyarınca gerekli hesaplamaları yapmakla yükümlüdür.”

MADDE 3- Aynı Tebliğe aşağıda yer alan madde eklenmiştir.

“Piyasa işletim geliri tavanına ilişkin piyasa işletim gelir farkı düzeltme bileşeni hesaplaması

Ek Madde 2– TEİAŞ, piyasa işletim geliri tavanının gelir farkı düzeltme bileşeni hesaplamasına ilişkin olarak, bu Tebliğin ekinde yer alan TD13 formundaki verileri sağlamakla ve Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ile ilgili tebliğler uyarınca gerekli hesaplamaları yapmakla yükümlüdür.

TD13 formunda yer alan;

a) Aylık gerçekleşen gelir, söz konusu ay içerisinde piyasa işletim fiyatı adı altında tahakkuk eden gelirlerin toplamıdır.

b) Aylık ortalama EPE, söz konusu ayın ve bir sonraki ayın başlangıç tarihleri itibariyle açıklanan EPE değerlerinin ortalamasıdır.

c) Aylık gerçekleşen gelir tarife yılı sonu değeri, söz konusu aya ilişkin gerçekleşen gelirin aylık ortalama EPE değerin  bölünüp, ilgili tarife yılı EPE kapanış değeri ile çarpılması suretiyle bulunur.

d) Tarife yılı gerçekleşen piyasa işletim geliri yıl sonu değeri, aylık gerçekleşen gelir tarife yılı sonu değerlerinin toplamına eşittir.

e) Tarife yılı piyasa işletim geliri tavanı yıl sonu değeri, tarife yılı piyasa işletim geliri tavanının tarife yılı EPE açılış değerine bölünüp, aynı yılın EPE kapanış değeri ile çarpılması ile bulunur.

f) Tarife yılı piyasa işletim geliri farkı, tarife yılı piyasa işletim gelir tavanı yıl sonu değerinden, tarife yılı gerçekleşen piyasa işletim geliri yıl sonu değerinin çıkartılması ile bulunur.”

MADDE 4- Aynı Tebliğin eki tablolar kısmına aşağıda yer alan TD.12 numaralı tablo eklenmiştir.

 

 

MADDE 5- Aynı Tebliğin eki tablolar kısmına aşağıda yer alan TD.13 numaralı tablo eklenmiştir.

 

MADDE 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Tebliğ hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.