|
ÖZET: Başvuran, Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde çalışmakta olup, sağlık durumu nedeniyle iş yerinin talebi üzerine iş yeri hekiminden aldığı rapor doğrultusunda nöbet tutma şartlarının değiştirilmesini istemektedir. Başvuran, 29 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen raporla, stresli ve ağır işlerden kaçınması gerektiği belirtilerek, 1,5 yıldır çift kişi nöbet usulü çalıştığı birimden gündüz mesaisine geçirilmiştir. Ancak, yeni görev yerindeki iş yükünün sağlığını tehdit ettiğini ifade eden başvuran, idarenin kendisinden tek başına çalışabileceğine dair rapor talep etmesini eleştirerek, çift kişi nöbet usulü ya da klinik harici bir görev verilmesini talep etmiştir.
Hastane yönetimi, başvuranın nöbet tutma isteği üzerine, raporundaki “nöbet tutacaksa yalnız tutmaması” ifadesi gereği, başvuranı sürekli olarak iki kişiyle nöbete atadığını belirtmiştir. Ayrıca, başvuranın 13 Haziran 2024 tarihinde nöbet sırasında yüksek tansiyon nedeniyle acil servise kaldırıldığı ve bu durumun, nöbet tutmasının riskli olduğunu gösterdiği ifade edilmiştir. İdare, başvuranın talebinin reddedilmesinin hukuka uygun olduğunu savunmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuranın iddialarını ve idarenin açıklamalarını değerlendirerek, başvurunun reddedilmesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olmadığını belirtmiştir. Ancak, idarenin karar süreçlerinde iyi yönetim ilkelerine uygun davranması gerektiği önerilmiştir. Başvuranın, bu ret kararına karşı dava açma hakkı bulunmaktadır. |
T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU
(OMBUDSMANLIK)
SAYI : 2024/13531-S.24.20315
BAŞVURU NO : 2024/12691
KARAR TARİHİ : 05.12.2024
RET KARARI ,TCKN:
Adres:
BAŞVURUYA KONU İDARE : TRABZON YAVUZSELİM KEMİK HASTALIKLARI VE
REHABİLİTASYON HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ
Görev yerinin değiştirilmesi talebi hk.
BAŞVURUNUN KONUSU :
BAŞVURU TARİHİ : 14.10.2024
I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ
1. Kurumumuza yaptığı başvuruda başvuran, Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve
Rehabilitasyon Hastanesinde olarak çalıştığını belirtmektedir. Başvuran, hastalığı nedeniyle
Hastane yönetiminin talebi üzerine iş yeri hekimince “eforlu, stresli ortamdan ve ağır işlerden kaçınılması, nöbet tutacaksa yalnız tutmaması” yönünde 29/05/2024 tarihli rapor düzenlendiğini açıklamaktadır.
Başvuran bu rapor üzerine 1,5 yıldır çift kişi nöbet usulü çalıştığı birimdeki görevine son verilip gündüz mesaisi usulüyle Servisinde görevlendiğini, ancak buradaki iş yükününün sağlığını tehlikeye atacak şekilde yoğun ve stresli olduğunu ifade etmektedir. Başvuran, bu görevlendirmenin iptalini istediğini, idarenin kendisinden tek başına çalışabileceğine dair tam teşekküllü devlet hastanesinden rapor alması gerektiği yönünde cevap verdiğini dile getirmektedir. Bu kapsamda başvuran Kurumumuzdan çift kişi nöbet usulü çalışabileceği ya da hastanede klinik harici yerde görev verilmesini talep etmektedir.
II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
2. Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimliğinin 30/10/2024 tarihli ve E- – – sayılı yazısında; 2.1. Başvuranın nöbet tutma isteği üzerine ve aldığı rapordaki ”nöbet tutacaksa yalnız tutmaması gerekmektedir” ibaresi üzerine Kat servisinde 2 kişi olarak nöbete verildiği, yatak doluluk oranının düşük olması nedeniyle (özellikle kat) nöbetler tek kişi ile tutulduğu halde raporundan dolayı başvuranın sürekli 2. kişi olarak takviye edilmekte olduğu,
2.2. Başvuranın 13.06.2024 tarihinde nöbet esnasında yüksek tansiyondan dolayı çalıştığı hastanenin acil servisine indirilerek tedavisinin yapıldığı, 2.3. Başvuranın nöbet esnasında yaşadığı rahatsızlık ve aldığı rapora istinaden İSG’ Uzman Hekiminin değerlendirmesindeki nöbet tutmasının çok riskli olduğu (Patlayacak bomba) ifadesi üzerine nöbetten alınıp hasta profilinin iyi olduğu birim olan servisine gündüz mesaisinde görevlendirildiği, 2.4. Başvuranın tekrar çalıştığı birimin yoğun olduğundan şikayet edip yer değişikliği istediği, hastanenin sadece servisi olan kat’a gündüz çalışmak üzere görevlendirildiği, 2.5. Başvuranın ve rehabilitasyon hastalarına girişimsel işlemlerin nadir olduğu ve kat servislerinde çalışma saatleri 8 saat olan, gündüz mesaisi şeklinde görevlendirildiği, 2.6. Başvurandan, 2 kişi nöbet tutarken 13.06.2024 tarihinde 22.30 saatlerinde rahatsızlanması üzerine
”nöbet tutabilir” ifadesi bulunan rapor talep edildiği, başvuranın buna rağmen rapor getirmediği, açıklamalarına yer verilmektedir.
III. İLGİLİ MEVZUAT
3. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” başlıklı 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan
Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.”, 4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”, düzenlemelerine yer verilmiştir.
IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ
5. Kamu Denetçisi tarafından, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; başvuru konusuna ilişkin hazırlanan Ret Karar Önerisi
Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme 6. Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesinde olarak çalıştığını belirtmekten başvuran, hastalığı nedeniyle Hastane yönetiminin talebi üzerine iş yeri hekimince düzenlenen rapor üzerine 1,5 yıldır çift kişi nöbet usulü çalıştığı birimdeki görevine son verilip gündüz mesaisi usulüyle çalışan başka bir birimde görevlendiğini, ancak buradaki iş yükününün sağlığını tehlikeye atacak şekilde yoğun ve stresli olduğunu ifade etmektedir. Başvuran, bu görevlendirmenin iptali talebine idarenin
kendisinden tek başına çalışabileceğine dair tam teşekküllü devlet hastanesinden rapor alması gerektiği yönünde cevap verdiğini dile getirmektedir. Bu kapsamda başvuran Kurumumuzdan çift kişi nöbet usulü çalışabileceği ya da hastanede klinik harici yerde görev verilmesini talep etmektedir.
7. Anayasamızın 56 ncı maddesine göre devlet, insanların beden ve ruh sağlığı içerisinde yaşamlarını sağlamakla görevlidir. Sağlık ve yaşamın vazgeçilmezliği beraberinde sağlık hizmetlerinin özel ve ayrıcalıklı bir yere sahip olmasına neden olmaktadır. Sağlık hizmetleri, yaşamla doğrudan bu ilişkisi nedeniyle önemi yanında dolaylı sonuçları itibarıyla da önem arz etmektedir.
8. Başvuru konusu olayda başvuranın geçirdiği rahatsızlık üzerine iş yeri hekimince stres altına ve efor gerektiren yerde çalışmaması, nöbet tutması halinde nöbeti tek başına tutmasının yerinde olmayacağı yönünde rapor düzenlendiği, bu rapor üzerine de İdarenin başvuranı nöbet tutmayacağı birimlerde görevlendirdiği anlaşılmaktadır.
9. Başvuranın “ olarak görev yapması itibarıyla hem çalışanı olarak başvuranın, hem de hastaların sağlığını korumak başvuruya konu İdarenin kuruluş amacıdır. Başvuran her ne kadar daha önce 2 kişi olarak nöbet tuttuğunu belirtmekte ise, acil müdahalenin gerektirdiği veya başka biriyle nöbet tutmasının mümkün olmadığı hallerde tek başına çalışmak zorunda kalabileceği, bu hallerde de hem kendi hem de hastaların sağlığını ve yaşamını riske atabileceği görülmektedir.
10. Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; başvuranın talebinin İdare tarafından reddedilmesi işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme 11. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu
Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; İdarenin ‘karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı tespit edildiğinden, İdarenin bahse konu ilkelere uygun davranması önerilmektedir.
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
12. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren durmuş olan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup (varsa) dava açma süresinden arta kalan sürede İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE; Kararın başvurana ve YAVUZ SELİM KEMİK HASTALIKLARI VE REHABİLİTASYON
HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİNE tebliğine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi