|
ÖZET: Başvuran, 2021 yılı için hak ettiği 20 gün yıllık izninin 2022 yılına devredilmesini talep etmiştir. İdare, başvuranın 2022 yılında hizmet birleştirme talebinde bulunması nedeniyle 2021 yılına dair yıllık izin verilmesinin mümkün olmadığını belirtmiştir. Başvuranın 13/10/2021 tarihinde sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladığı ve bir yıllık sözleşme dönemini tamamlamadığı, dolayısıyla 2021 yılı için yıllık izin hakkının oluşmadığı değerlendirilmiştir.
Yapılan inceleme sonucunda, başvuranın iddiaları, idarenin açıklamaları ve ilgili mevzuat çerçevesinde, 2021 yılına dair yıllık izin verilmemesi işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. İlgili mevzuat, sözleşmeli personelin yıllık izin haklarının belirlenmesinde hizmet sürelerinin dikkate alınacağını düzenlemekte olup, başvuranın 2022 yılı içerisinde yaptığı hizmet birleştirme talebi, 2021 yılına dair izin hakkının oluşumunu etkilemiştir. Bu nedenle başvurunun reddine karar verilmiştir. |
T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU
(OMBUDSMANLIK)
SAYI : 2023/3428-S.23.5737
BAŞVURU NO : 2022/15735
KARAR TARİHİ : 17/03/2023
RET KARARI ,TCKN:
Adres:
BAŞVURUYA KONU İDARE : TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANLIĞI
Hizmet birleştirme ile birlikte bir önceki yıl için yıllık izin verilmesi
BAŞVURUNUN KONUSU :
talebi.
BAŞVURU TARİHİ : 27/10/2022
I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ
1. Başvuran, hizmet birleştirmesi üzerine 2021 yılı için 20 gün yıllık izin hak ettiğini belirterek; 2021 yılı için hak etmiş olduğu 20 gün yıllık izninin 2022 yılına devredilmesini talep etmektedir.
II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
2. Başvuruya konu iddialar hakkında bilgi ve belge talebi yazımıza istinaden Türk Tarih Kurumu
Başkanlığının 22/11/2022 tarih ve E- – – sayılı cevabi yazısı ve eklerinde özetle; 2.1. Başvuran 2022 yılında hizmet birleştirme talebinde bulunduğu için 2022 yılında hizmet değerlendirmesi yapılmış olup, bir sene öncesi olan 2021 yılına dair yıllık izin verilmesinin mümkün olmadığı, 2.2. Başvuran 26/01/2021 tarihinden beri 4/B sözleşmeli personel statüsünde müze araştırmacısı kadrosunda görev yapmakla birlikte; 2022 yılında hak etmiş olduğu 20 gün yıllık izin hakkından 11 gün izni kaldığı, 2.3. Hizmet birleştirme talebi için 2021 yılında başvurmuş olsaydı 2021 yılına dair yıllık izin hak etmiş olacağı, ancak başvuru 2022 yılında yapıldığı için 2021 yılına dair izin hak etmesinin mümkün olmadığı, ifade edilmiştir.
III. İLGİLİ MEVZUAT
3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının,
3.1. “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye
Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.” 3.2. “Genel ilkeler” başlıklı 128 inci maddesinde; “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. (Ek cümle: 7/5/2010- 5982/12 md.) Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.” 4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinde; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.” 5. 28/6/1978 tarihli ve 16330 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına
İlişkin Esasların 9 uncu maddesinde; “(Değişik:14/05/2018-2018/11809) 217 sayılı Devlet Personel
Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir. (Ek cümleler:RG-6/2/2021-31387-C.K.-3507/2 md.) Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir. Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşer…” düzenlemeleri yer almaktadır.
IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ
6. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvurana 2021 yılına dair yıllık izin verilmemesi işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle başvuranın talebinin reddi yönündeki öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme 7. Başvuran, hizmet birleştirmesi üzerine 2021 yılı için 20 gün yıllık izin hak ettiğini iddia ederek; 2021 yılı için hak etmiş olduğu 20 gün yıllık izninin 2022 yılına devredilmesini talep etmektedir.
8. Başvuru konusuna ilişkin olarak İdare tarafından yapılan açıklamada; başvuranın 2022 yılında hizmet birleştirme talebinde bulunması sebebiyle 2022 yılında hizmet değerlendirmesi yapıldığı, bir sene öncesi olan 2021 yılına dair yıllık izin verilmesinin mümkün olmadığı ifade edilmiştir.
9. İdareden temin edilen bilgilerden; başvuranın 26/01/2021 tarihinden beri 4/B sözleşmeli personel statüsünde müze araştırmacısı kadrosunda görev yaptığı, 2022 yılında hak etmiş olduğu 20 gün yıllık izninden 11 gün izni kaldığı anlaşılmaktadır.
10. Başvuran, 26/01/2021 tarihinden itibaren sözleşmeli müze araştırmacısı olarak çalıştığını, sözleşme imzaladığı tarihi takiben 26/01/2022 tarihinde yıllık izin hak ettiğini, 4/A hizmet dökümü incelendiğinde ise 2016 yılında 41 gün çalışması olduğunu belirterek, yıllık izin hakkını 17/12/2021 tarihinde elde etmesi gerektiğini iddia etmektedir.
11. 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek personel için düzenlenen Hizmet
Sözleşmesinin 11 inci maddesinde, personelin kullanabileceği izinlere ilişkin olarak Sözleşmeli Personel
Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde işlem yapılacağı belirtilmiştir. Bu çerçevede, Sözleşmeli
Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların yıllık izinlere ilişkin 9 uncu maddesinde; 217 sayılı Devlet
Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verileceğine; sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabileceğine; cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin haklarının düşeceğine hükmedilmiştir.
12. Anılan düzenleme uyarınca, 4/B kapsamında istihdam edilen personel için, yıllık izin gün süresinin tespiti bakımından Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu maddesi hükmü gereği kamuda geçen hizmet sürelerinin dikkate alınacağı açıktır. Başvuranın kamuda geçen hizmetlerinin değerlendirilmesi için 12/06/2022 tarihli dilekçesi ile talepte bulunduğu görülmektedir.
13. Başvuranın 13/10/2021 tarihinde sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladığı, dolayısıyla anılan dönem için bir yıllık sözleşme dönemini tamamlamadığı, 2022 yılı içerisinde hizmet birleştirme talebinde bulunduğu anlaşılmakta olup; bu çerçevede, 2022 yılında hizmet birleştirmesinin yapılması ile birlikte bir önceki yıl için izin hakkı oluşabilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
14. Yukarı anlatılan hususlar, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; başvuranın 13/10/2021 tarihinde sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladığı, anılan dönem için bir yıllık sözleşme dönemini tamamlamadığı, 2022 yılı içerisinde hizmet birleştirme talebinde bulunduğu hususları göz önünde bulundurulduğunda; 2021 yılına dair yıllık izin verilmemesi işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı kanaat ve sonucuna varılmıştır.
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme 15. İyi yönetim ilkelerine, 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu
Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiştir. Söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmeler neticesinde; idarenin, başvurucuya verdiği cevapta hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğini göstermediği, bu nedenle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı anlaşılmış olup; idarenin bahse konu ilkeye uygun davranması önerilmektedir.
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
16. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup; Ankara İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE, Kararın başvurana ve Türk Tarih Kurumu Başkanlığının tebliğine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi