|
ÖZET: Başvuran, 5 yıldır Artvin Valiliği AFAD Müdürlüğü’nde şoför olarak görev yapmakta olup, eğitim hayatına devam edebilmek için Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nde kayıtlıdır. Ancak, pandemi ve Artvin’deki sel felaketi nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Eşinin sağlık sorunları ve maddi zorluklar nedeniyle psikolojik olarak yıprandığını belirterek Van iline tayin talep etmektedir.
İdare, başvuranın tayin talebini, Artvin ve Van’daki norm kadro durumları ve hizmet gereksinimleri nedeniyle reddetmiştir. Ancak, Danıştay, başvuranın uzun süre aynı yerde çalışmasının ve yaşadığı zorlukların dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır. İdarenin, başvuranın taleplerini hakkaniyetli bir şekilde değerlendirmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, başvuranın tayin talebinin yeniden değerlendirilmesi yönünde tavsiye kararı verilmiştir. Bu karar, kamu hizmetinin sürekliliği ve başvuranın haklarının gözetilmesi açısından önem taşımaktadır. |
T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU
(OMBUDSMANLIK)
SAYI : 2023/7852-S.23.12870
BAŞVURU NO : 2023/433
KARAR TARİHİ : 22/06/2023
TAVSİYE KARARI
BAŞVURUYA KONU İDARE : AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI
BAŞVURUNUN KONUSU : Tayin talebi hakkında
BAŞVURU TARİHİ : 09/01/2023
I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ
1. Kurumumuza yapılan başvuruda (T.C. Kimlik No: ) 5 yılı aşkın süre çalıştığı Artvin Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden 657 sayılı Kanunun Yer Değiştirme Suretiyle Atanma
Hakkı ve İçişleri Bakanlığı Personeli Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliğine istinaden hakkı olan “yer değiştirme suretiyle tayin” olma talebinin AFAD Başkanlığınca olumlu olarak değerlendirilmesini, münhal bulunan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ndeki Şoför kadrosuna veya uygun bir kadroya tayin işlemlerinin yapılmasını talep etmektedir.
II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
2. Bilgi, belge ve görüş talepli yazımız üzerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 17/03/2023 tarihli yazısında özetle;
2.1. Adı geçen personelin 26.01.2022 ve 21.07.2022 tarihli dilekçeleri ile Van İl Afet ve Acil Durum
Müdürlüğüne naklen atanma veya geçici olarak görevlendirilme talebinde bulunduğu tespit edilmiştir.
2.2. Bilindiği üzere, Başkanlığımız afet ve acil durumlar ile ilgili sürdürülebilir kalkınmayı esas alan risk odaklı, etkin, etkili ve güvenilir hizmet sunan uluslararası düzeyde model alınabilecek yönlendirici ve koordinatör bir kurum olma vizyonuyla çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürmektedir.
2.3. Bu çerçevede, Kurumumuzun misyon ve vizyonunu gerçekleştirerek afet ve acil durumlarda planlama, hazırlık, müdahale ve iyileştirme çalışmalarını ülke düzeyinde etkin bir şekilde yürütmek gibi hayati öneme sahip görevlerinin yanında, ülkemizin uluslararası alanda tanınırlığını anıran faaliyetleri ve insani yardım çalışmalarını başarılı bir şekilde yülütmesinin yeterli insan kaynağına sahip olunması ile mümkün olabileceği tartışılmaz bir gerçektir.
2.4. Bu kapsamda, afet yönetiminde başarının disiplinler arası çalışma gerektiren farklı uzmanlık alanlarında çalışanlarla mümkün olabileceği esas alınarak hazırlanan 17.12.2009 tarihli ve 27435sayılı
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İl Afet ve Acil Dunun Müdürlükleri ile Sivil Savunma
Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” ile her İl
Müdürlüğünün nitelik, unvan ve sayı itibariyle norm kadroları belirlenmiştir.
2.5. Ancak, merkez ve taşra teşkilatımızda kurumlar arası nakil, emeklilik, istifa ya da memuriyetten çıkarma vb. nedenlerle yıllar itibariyle ayrılan personelimizin yerine, ihtiyaç duyulan sayıda kadro ve atama kontenjanı alınamadığından hali hazırda yülütülmekte olan çalışmalar olumsuz yönde etkilenmekte kısa ve uzun vadede atılması planlanan stratejik adımların atılmasını güçleştirmektedir.
2.6. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde, İl Müdürlüklerinin afet ve acil durumlara ilişkin hizmetlerinde aksaklıklar yaşanmaması için naklen atama veya geçici görevlendirme talebinde bulundurularak değerlendirme yapılmaktadır.
2.7. Yapılan değerlendirme sonucunda Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 56 adet norm kadrosunun 24 adedinin dolu 32 adedinin boş olması ve 2 adet Şoför kadrosunun dolu olması: Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ise 182 adet norm kadrosunun 98 inin dolu, 84 ünün boş olması, 8 adet
Şoför kadrosunun 1 inin dolu 7 sinin boş olması ve Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün fiili çalışan yüzdesinin düşük seviyede olması göz önünde bulundurularak adı geçenin hizmetine ihtiyaç duyulması nedeniyle talepleri uygun değerlendirilmemiştir.
Açıklamalarına yer verilmiştir.
III. İLGİLİ MEVZUAT
3. “18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan
Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler…”,
4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”,
5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Yer değiştirme suretiyle atanma” başlıklı 72 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; (Değişik: 12/5/1982 – 2670/25 md.) “Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.”
6. 25/6/1983 Tarih Ve 18088 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Devlet Memurlarının Yer
Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin;
6.1. “Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde; “Bu Yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 2 nci maddesi ve aynı Kanunun 2670 sayılı Kanunla değişik
72 nci maddesine dayanılarak, Devlet Memurlarının aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle
atanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
6.2. “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde: Bu Yönetmelik, Özel Kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydiyle Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar ile bunlara bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlarda ve Beden
Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan Devlet
Memurları Hakkında uygulanır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinde yer alan Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil memurlar, a) Aynı Kanunun 59 ncu maddesinde sayılan istisnai memurluklar, b) Aday Memurlar, Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli memurlar, bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.”
6.3. Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde: “Bu Yönetmelikte geçen; a) Yer değiştirme suretiyle atanma, aynı kurumda çalışan memurların, bu Yönetmelikte tesbit edilen hizmet bölgelerine belirli süreler dahilinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 76 ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde atanmasını, b) “Kurum” deyimi bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin 1 nci fıkrasında belirtilen kurum ve kuruluşları, c) “Hizmet Bölgesi” deyimi bu Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen illerin gruplarını, d) “Hizmet Alanı” deyimi, hizmet bölgelerindeki görevin yapıldığı yeri, e) “Zorunlu Çalışma Süresi” deyimi, her hizmet bölgesinde zorunlu olarak çalışılması gereken süreyi, ifade eder.”
6.4) Temel ilkeler başlıklı 4 üncü maddesinde: “Temel ilkeler şunlardır:
a) Yer değiştirme suretiyle atamalarda kadro imkanları gözönünde bulundurulur.
b) Yer değiştirme suretiyle atamalar, ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılmak suretiyle oluşturulan bölgeler arasında yapılır.
c) Bu atamalarda, memurların bölgeler arasında adil ve dengeli dağılmasını sağlamak esastır.”
6.5. Hizmet Bölgeleri ve Bölgelerdeki Zorunlu Çalışma Süreleri başlıklı 5 inci maddesinde; “Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren illeri gruplandırılarak, gelişmişlik sırasına göre (6) hizmet bölgesine ayrılmıştır. Bu hizmet bölgelerine giren il merkezleri ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir. İlçelerin gelişmişlik sırasına göre tesbiti ve bölgelere
dağılımı, hizmetlerin gereklerine ve özelliklerine göre kurumlarca yapılır. Devlet Personel Dairesi
Kalkınma Planı Dönemlerinde, bu hizmet bölgelerini ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri gözönünde bulundurarak ve Devlet Planlama Teşkilatının da görüşünü alarak, yeniden düzenleyebilir. (Ek : 17/7/1999
– 1999/13143 K.) Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarını altıyı geçmemek ve en az üç bölge olmak üzere,
hizmet özelliklerine göre bu hizmet bölgelerinden farklı hizmet bölgeleri de belirleyebilirler. (Ek:
17/7/1999 – 1999/13143 K.) Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ve en az iki yıl olmak üzere hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri, bölgelerin özellikleri, teşkilat yapısı, hizmetin ülkenin her yerine etkin olarak götürülebilmesi ve diğer hizmet gerekleri göz önünde bulundurulmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarınca tespit edilir.”
6.6. Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarda Gözönünde Bulundurulacak Hususlar başlıklı 9 uncu maddesinde: “Yer değiştirme suretiyle atanmalar, Devlet Memurlarının dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak için öğrenimi, uzmanlığı, iş tecrübesi, mesleki bilgisi gibi özellikleri ile boş kadro durumu gözönünde bulundurularak kurumlarınca hazırlanan bir plan dahilinde yapılır.”
6.7. “Özel Yönetmelikler” başlıklı 28 inci maddesinde; “Kurumlar bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde halen görevde bulunan memurların geçmiş hizmetlerinin bu Yönetmelik çerçevesinde nasıl değerlendirileceğini ve bu Yönetmeliğin çeşitli maddelerinde kurumlarca tesbiti öngörülen diğer hususları kapsıyan özel Yönetmeliklerini Devlet Personel Dairesinden olumlu görüş alınmak sureti ile çıkarırlar. Özel Yönetmeliklerde bu Yönetmeliğe aykırı hükümler yer alamaz. (Değişik üçüncü cümle: 12 / 12 / 2016 -2016 / 9742 K.) Ancak, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri, Emniyet Hizmetleri, Jandarma Hizmetleri ve Sahil Güvenlik Hizmetleri sınıflarına dâhil personel hakkında kendi özel yönetmeliklerinin uygulanmasına devam edilir.”
6.8. Geçici 5 inci maddesinde; (Ek: 30/6/2014-2014/6578 K.) “Kamu kurum ve kuruluşları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yönetmeliklerini bu Yönetmeliğe uygun hale getirirler. Bu süre içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarının yönetmeliklerinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.”
7. 17/12/2009 tarih ve 27435 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri
İle Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına
Dair Yönetmeliğin;
7.1. “Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde; (1) Bu Yönetmeliğin amacı; il müdürlükleri ile birlik müdürlüklerinde insan kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması ile hizmetlerde kalitenin artırılması amacıyla, ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamını sağlamaktır.
7.2. “Norm kadro standartları cetveli” başlıklı 5 inci maddesinde; İl müdürlükleri ile birlik müdürlüklerinin norm kadroları unvan ve sayı itibariyle; bulundukları illerin afet ve acil durum hassasiyeti, nüfusu, yüzölçümü, ilçe sayısı, sanayi, ticaret ve turizm niteliği, coğrafi özelliği, nüfus hareketliliği ve gelişme potansiyeli kriterleri göz önüne alınarak, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 İl Afet ve Acil
Durum Müdürlükleri Norm Kadro Standartları Cetveli ile EK-2 Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik
Müdürlükleri Norm Kadro Standartları Cetvelinde belirlenmiştir. (2) Ayrıca, il müdürlüklerinin teşkilat yapısı içerisinde bulunan il afet ve acil durum yönetim merkezi ile arama kurtarma ekiplerine ilişkin norm kadrolar da EK – 1 İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri Norm Kadro Standartları Cetvelinde ayrı bölümler halinde gösterilmiştir.”
Düzenlemelerine yer verilmiştir.
IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ
8. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvuranın talebine ilişkin hazırlanan Tavsiye Karar önerisi Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme
9. Başvuran, Artvin Valiliği AFAD Müdürlüğü’nde 17/04/2017 tarihinden itibaren 657 Sayılı Devlet
Memurları Kanununa Şoför olarak görev yaptığını, Önlisans mezunu olduğunu, eğitim ve öğretim hayatına devam edebilmek adına 2020 yılında Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge ve
Planlama bölümünü kazanıp kayıt yaptırdığını, gerek 2020 yılında yaşanan pandemi dönemi gerek
Artvin’de 2021 yılında yaşanan sel felaketlerinden dolayı eğitim ve öğretim hayatına ara vermek zorunda kaldığını, eşinin hidrosefali hastalığı için Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Fakültesinde 6 veya 12 ayda bir geniş kapsamlı beyin MR ve göz testi yapıldığını, göğsünde bulunan kitle için periyodik olarak 3 veya 6 ayda bir Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinde ultrason ve tetkikler yapıldığını, tek maaşlı bir çalışan olarak maddi ve manevi sıkıntılar yaşadığını, biri 6 diğeri 2 yaşında olan çocuklarının eğitim ve kişisel gelişimleri için ayırması gereken birikim ve zamanını hastane ve yol masraflarına harcadığını ve bu durumun psikolojik olarak çok yıprattığını, bozuk ruhsal durumunun ailesine yansıdığını, evliliğinde sorunlar yaşadığını ifade ederek Van iline tayin talebinde bulunmaktadır.
10. 2020/52053 şikayet numaralı dosyada; Başvuran, Artvin İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğünde çalıştığını, daha önce başka illere tayin talebinde bulunduğunu, ancak tayin taleplerinin kabul edilmediğini, son olarak Bolu İline tayin talebinde bulunduğunu ancak bu talebinin de reddedildiğini belirterek, tayin talebinin olumlu değerlendirilmesini talep etmiş, İdare ise, Kurumumuza gönderdiği cevabi yazıda özetle, “Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 53 adet norm kadrosunun 25 adedinin dolu 28 adedinin boş olması, Bolu İl Müdürlüğünün ise 51 adet norm kadrosunun 33 ünün dolu 18 inin boş olması, Artvin İlinin afetsellik yönünden riskli bölge olması, ilgilinin hizmetine ihtiyaç duyulması ve Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yeterli puan alamaması” nedeniyle ilgilinin talebi uygun görülmediği bildirilmiştir. Mezkur başvuruya istinaden düzenlenen Kurumumuzun 29/07/2020 tarihli Tavsiye
Kararında; “… Kurumumuzca yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; hakkaniyet ilkesinin bir gereği olarak, başvuranın (özellikle 8 yıldır aynı yerde görev yapmasından dolayı) tayin talebinin yerine getirilmesi yönünde tavsiye kararı verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.” değerlendirmesi yapılmıştır.
11. İdare, Kurumumuza gönderdiği cevabi yazıda özetle, Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 56 adet norm kadrosunun 24 adedinin dolu 32 adedinin boş olması ve 2 adet Şoför kadrosunun dolu olması, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ise 182 adet norm kadrosunun 98 inin dolu, 84 ünün boş olması,
8 adet Şoför kadrosunun 1 inin dolu 7 sinin boş olması ve Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün fiili
çalışan yüzdesinin düşük seviyede olması göz önünde ilgilinin talebinin uygun görülmediği bildirilmiştir.
12. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmaların; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılacağı düzenlenmiştir. Burada idareye işlem tesis ederken belirtilen ölçütlere göre değerlendirme yapma ve buna uygun olarak takdir yetkisini kullanma hakkı verildiği açıktır. Ancak, takdir yetkisi mutlak ve denetimden uzak, keyfi bir uygulama demek değildir. İdarenin işlem tesis ederken, hizmet gerekleri gibi ölçütlerin yanı sıra, çalışanın da haklarını gözetmesi gerekmektedir. Bu çerçevede yapılan incelemede başvuranın 5 yıldır aynı ilde görev yaptığı, çalışılan yörenin sosyal, ekonomik ve kültürel imkânlarının, memleketlerine olan uzaklığının ve kişilerin (ve ailelerinin) sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ile psikolojileri üzerindeki olası etkilerinin de hakkaniyetli bir şekilde değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Ayrıca, tayin isteyen ve sürekli bu talebi reddedilen bir çalışanın işyerindeki performansının olumsuz yönde etkilenebileceği gözardı edilmemelidir. Aynı yerde uzun sayılabilecek bir süre çalışmış ve belki de belirsiz bir süre daha çalışacağını düşünen bir çalışanın motivasyonunun ve ruhsal durumunun da dikkate alınması gerekmektedir. Somut olayda, idarenin, başvuranın tayin talebini hakkaniyete uygun bir şekilde değerlendirmesi başvuran yönünden haklı bir beklenti oluşturmakta olup aynı zamanda İl Müdürlüklerinin afet ve acil durumlara ilişkin hizmetlerinde aksaklıklar yaşanmaması ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasındaki idarenin sorumluluğu da esastır.
13. Kurumumuzca yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; Başvuranın başvurusunda yer verdiği hususular göz önünde bulundurularak hizmetin aksamasına yol açmayacak şekilde tayin talebinin yeniden değerlendirilmesi yönünde tavsiye kararı verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme
14. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu
Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; Kurumumuzca talep edilen bilgi ve belgelerin idare tarafından süresi içinde gönderildiğinden “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkesine uygun hareket ettiği; ancak, başvuranın talebini reddederken bu işlem karşısında hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğinin göstermemiş olması sebebiyle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı tespit edilmiş olup, idareden bundan böyle bu ilkeye de uyması beklenmektedir.
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
15. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa)
dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup Rize İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN KABULÜNE
Başvuranın tayin talebinin değerlendirilmesi hususunda AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ
BAŞKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,
Kararın BAŞVURANA, AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINA tebliğine,
6328 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, AFET VE ACİL DURUM
YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINCA bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde
Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi