ÖZET: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde gerçekleştirilen 2017-2018 Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Sınavı’nda, başvuranın kopya çektiği iddiasıyla sınavının geçersiz sayılmasına itiraz edilmiştir. Yükseköğretim Kanunu’na göre üniversitelerin bilimsel özerkliğe sahip olduğu ve sınav kurallarının her üniversite tarafından belirlenebileceği belirtilmiştir. Başvuranın kopya çektiğine dair salon görevlileri tarafından düzenlenen “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” ve ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda, sınav notları sıfır (0) olarak kabul edilmiştir.

Yönetmelik, kopya çeken öğrencilerin sınavlarının geçersiz sayılacağını ve bu durumun, ilgili oturumdaki tüm derslerden sıfır puan almış sayılacağını öngörmektedir. Yapılan incelemelerde, başvuranın kopya çektiği hususunun tutanakla belgelendiği ve bu durumun üniversitenin sınav güvenliğini sağlama yükümlülüğü çerçevesinde değerlendirildiği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla, başvurunun reddi yönünde karar alınmıştır.

Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Sınavında, kopya çektiğine ilişkin olarak salon görevlileri tarafından imzalanarak tutanak altına alınan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” ve buna bağlı olarak Atatürk

Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen; “Eksik belge ile sınava girdiği tespit edilen, sınav kurallarını, düzenini ve işleyişini bozan, sınavın yapılmasını uzun veya kısa süre engelleyen, sınav görevlilerine hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu kendilerine duyurulan süreden önce terk eden, sınav görevlilerinin sınavla ilgili düzenlemelerine uymayan öğrencilerin ve sınav sırasında kopya çeken, çekmeye girişen, kopya veren, alan, kopya çekilmesine yardım eden öğrencilerin sınavları geçersiz kabul edilir ve ilgili oturumdaki tüm derslerden o sınavda sıfır ( 0) puan almış sayılır” hükmü gereğince, 26/ 01/ 2018 tarih ve 04/ 17 sayılı Açıköğretim Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla ilgilinin sınavının oy birliğiyle geçersiz sayıldığı ve bu oturumdaki sınav notlarının sıfır ( 0) olarak kabul edildiği, ayrıca kendisine adı geçen Yönetmeliğin 15 inci maddesinde yer alan “Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenci, kopya olayının gerçekleştiği sınavı takip eden ilk sınav haftasındaki sınavlara giremez” hükmünün uygulandığı,

2.2) Başvuranın, adı geçen oturumda sınavına girdiği derslerin “Halk Sağlığı”, “Hastane Bilgi

Sistemleri” ve “Tıbbi Dokümantasyon” olduğu, bu derslere ait ham notlarının sırasıyla 81.25, 68.75 ve 62.50 olduğu, bu derslere ait notların kopya kararı nedeniyle “ 0” (sıfır) sayıldığı,

2.3) Fakültelerinde eğitim öğretim açık öğretim sistemiyle yürütülmekte olduğundan, tüm illerde

(toplam 88 sınav merkezinde) ve 20.000’in üzerinde salonda merkezi sistemle sınav yapıldığı, sınavın sağlıklı yürütülebilmesi ve güvenliğinin sağlanabilmesi için bu sınavlarda 50.000’in üzerinde görevli ile çalışıldığı, bu nedenle sınav salonlarında görev yapan salon görevlilerinin sınavların işleyişi ya da sınav düzenini bozma, kopya vb. ile ilgili olarak tutmuş oldukları imzalı tutanakları, şüpheli işlemler dışında, sorgulamak gibi bir uygulamalarının bulunmadığı,

2.4) Başvuranın sınava girmiş olduğu salon görevlilerince imzalanarak tutanak altına alınan

“Bireysel Sınav İptal Tutanağı” içeriğinde, sadece başvuranın çaprazında oturmakta olan ( 34 sıra nolu) öğrenciye bakarak kopya çektiği belirtildiğinden ve bunun dışında bir iptal tutanağı mevcut olmadığından diğer öğrencinin sınavı ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı,

2.5) Karar alınmadan önce, her ne kadar salon görevlilerince tutulan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı”

bağlayıcı olsa da tutanakta tanımlanmış olan 34 sıra nolu diğer öğrencinin cevap kâğıdıyla karşılaştırma yapıldığı ve cevap kâğıtlarının değerlendirilmesi sonucunda; Halk Sağlığı dersinden her iki öğrencinin de 81.25 ve Hastane Bilgi Sistemleri dersinden yine her iki öğrencinin de 68.75 puan aldıklarının görüldüğü, 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bir test sınavında tutanakta adı geçen iki öğrencinin de küsuratı dâhil aynı puanı almış olmasının da ayrıca dikkat çekici olduğu, ayrıca yaptıkları inceleme sonucunda, Halk Sağlığı dersinde 20 soruda 17 sorunun ve Hastane Bilgi

Sistemleri dersinde 20 soruda 14 sorunun her iki öğrencide de aynı cevap şıkkı olarak işaretlendiğinin tespit edildiği, istatistiksel olarak her iki öğrencinin birbirinden habersiz olarak bu kadar soruda aynı doğru şıkları ve aynı yanlış şıkları işaretlemesinin mümkün olmadığı, bu durumun görevliler tarafından tutulan tutanakların güvenilirliğinin de bir ispatı olduğu,

2.6) Sınavda karşılaşılabilecek bu tip durumlar için, Fakültenin “Sınav Uygulama Yönergesi”nin

“Salon Sınav Tutanaklarının Doldurulmasına İlişkin Kurallar” başlığı altında, “tutanak salondaki bütün görevlilerce imzalanmalıdır” hükmünün geçtiği, başvuruya konu olan olayın geçtiği salonda görevli sayısının iki olduğu ve tutanağın her iki görevli tarafından imzalandığı, ayrıca sınavlarında salonlar için kamera kaydı alınmadığı,

2.7) Fakülteleri tarafından organize edilen sınavların, her sınav döneminde 20.000’den fazla salonda

gerçekleştirildiği, bu sınavlarda görevlileri tarafından imzalanarak tutanak altına alınan belgelerin

2 / 7yok hükmünde kabul edilmesinin ve gereğinin yerine getirilmemesinin sürdürülebilir bir açık

öğretim sistemini ve sınavların güvenirliğini tehlikeye sokacağı, Yönetmeliklerle belirlenmiş olan kuralların uygulanmaya devam edilmesinin doğru olduğu, açıklamalarına yer verilmiştir .

III. İLGİLİ MEVZUAT

3) 18/ 10/ 1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasasının;

3.1) “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42 nci maddesinde; “Kimse, eğitim ve öğrenim

hakkından yoksun bırakılamaz . Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir…” hükmü yer almaktadır .

3.2) “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin

üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir . Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler .” hükmü yer almaktadır .

3.3) “Yükseköğretim kurumları” başlıklı 130 uncu maddesinde; “Çağdaş eğitim-öğretim

esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile; ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzelkişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler Devlet tarafından kanunla kurulur…” hükmü yer almaktadır .

4) 14/ 06/ 2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun Görevi”

başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında ; “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir .” hükmü yer almaktadır .

5) 4/ 11/ 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun;

5.1) “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde; Üniversite, “Bilimsel özerkliğe ve kamu

tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim – öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur .” olarak tanımlanmıştır .

5.2) “Senato” başlıklı 14 üncü maddesinde; Üniversitenin eğitim – öğretim, bilimsel araştırma ve

yayım faaliyetlerinin esasları hakkında karar almak; Üniversitenin yıllık eğitim – öğretim programını ve takvimini inceleyerek karara bağlamak; Fakülte kurulları ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek karara bağlamak, Senatonun görevleri arasında sayılmıştır .

5.3) “Fakülte Yönetim Kurulu” başlıklı 18 inci maddesinin b/( 5) bendinde; “Öğrencilerin

kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim – öğretim ve sınavlara ait işlemleri hakkında karar vermek” Fakülte Yönetim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır .

5.4) 43 üncü maddesinde; “a . Yükseköğretim kurumlarında, kuruluş özelliklerine ve ihtiyaçlarına

göre yapılan eğitim – öğretim ve buna dayalı olarak verilen diplomalarla ilgili esaslar her üniversitece hazırlanacak öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilir .” hükmü yer almaktadır .

6) 03/ 11/ 2011 tarihli ve 28104 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atatürk Üniversitesi

Açıköğretim Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin;

3 / 76.1) “Sınav kuralları” başlıklı 15 inci maddesinde;

“( 1) Öğrencilerin sınavlarda uymaları gereken kurallar Dekanlık tarafından belirlenir .

( 2) Öğrenci, sınavlara girebilmek için Fakülte tarafından belirlenen belgeleri yanlarında bulundurmak ve görevlilerce istendiğinde göstermek zorundadır . Öğrenci eksik belge ile sınavlara giremez .

( 3) Herhangi bir nedenle sınavları geçersiz sayılan öğrenci, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilir .

( 4) (Değişik : RG- 22/ 10/ 2017- 30218) ( 5) Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenci, kopya olayının gerçekleştiği sınavı takip eden ilk sınav haftasındaki sınavlara giremez .”

6.2) “Sınavların geçersiz sayılması” başlıklı 16 ncı maddesinde;

“( 1) Aşağıda durumları belirtilen öğrencilerin sınavları geçersiz kabul edilir ve ilgili oturumdaki tüm

derslerden o sınavda sıfır ( 0) puan almış sayılır :

a) Optik ortamda değerlendirilen cevap kâğıdında kitapçık türünü işaretlemeyen, yanlış işaretleyen, cevaplarını yanlış alanda işaretleyen veya soru kitapçıklarının sayfalarını eksik olarak teslim eden öğrenciler ile kendisine ait olmayan cevap kâğıdına işaretleme yaptığı tespit edilen öğrenciler, b) Eksik belge ile sınava girdiği tespit edilen, sınav kurallarını, düzenini ve işleyişini bozan, sınavın yapılmasını uzun veya kısa süre engelleyen, sınav görevlilerine hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu kendilerine duyurulan süreden önce terk eden, sınav görevlilerinin sınavla ilgili düzenlemelerine uymayan öğrencilerin ve sınav sırasında kopya çeken, çekmeye girişen, kopya veren, alan, kopya çekilmesine yardım eden öğrenciler .” hükümlerine yer verilmiştir .

7) Sınav Uygulama Yönergesinin;

7.1) “5. Salon Başkanlarının Karşılaşabilecekleri Özel Durumlar” başlığı altında; “Sınavın

uygulanması sırasında özel durumlarla karşılaşılması mümkündür . Akla gelebilecek durumlar ve bu durumlar karşısında izlenmesi gereken yollar aşağıda belirtilirmiştir .

5.1. Kopya Çekme

Sınavda kopya çekmeye ya da vermeye çalışan öğrenciler bulunabilir . Kopya çektiğini saptadığınız öğrencilerin elinden Soru Kitapçığını, Cevap Kâğıdını ve varsa kopya kanıtını alıp öğrenciyi salon dışına çıkarmanız en doğal yoldur . Bazı durumlarda bu yola gitmek sakıncalı olabilir, karar yetkisi

Salon Başkanına aittir . Kopya çeken öğrenciler için “BİREYSEL SINAV İPTAL TUTANAĞI”nı mutlaka doldurup imzalayınız . Öğrencilerden alınan kopya kanıtının veya kopya kanıtına yapıştıracak bir başka kâğıdın üzerine, öğrencinin T .C. Kimlik Numarasını, Adını ve Soyadını yazarak bu kanıtın kime ait olduğunu belgeleyiniz .”

7.2) “6. Salon Sınav Tutanaklarının Doldurulmasına İlişkin Kurallar” başlığı altında;

“Salon Sınav Tutanakları, sistemin önemli bir parçasını oluşturmaktadır . Bu tutanaklar

Üniversitemizde tek tek gözden geçirilmekte ve işlemler bu tutanaklara göre sonuçlandırmaktadır .

Bu nedenle tutanakların Salon Başkanlarınca, okunaklı ve hatasız doldurulması zorunludur . Salon ile ilgili tüm evraklar salon sınav evrak kitapçığında yer almaktadır . Tutanakların düzenlenmesinde şu

noktalara özellikle dikkat etmek gerekmektedir :

…Kopya veya başka bir nedenle sınavı geçersiz sayılacaklar için salon sınav tutanağının arkasındaki

“Bireysel Sınav İptal Tutanağı” düzenlenmelidir…

Bunun dışında kural dışı herhangi bir olay olursa, tutanağa mutlaka işlenmelidir .

Tutanaklarda Salon Başkanı ve Gözetmenlerin Unvanı, Ad ve Soyadları ile çalıştıkları kurum açıkça yazılmalı, tutanak salondaki bütün görevlilerce imzalanmalıdır .” hükümleri yer almaktadır .

4 / 7IV. KAMU DENETÇİSİ ARİF DÜLGER’İN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

8) Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; Üniversitenin anılan

uygulamasında hukuka ve hakkaniyete aykırılık tespit edilemediğinden, başvurunun reddi gerektiği hususundaki öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur .

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

9) Başvuran, 21/ 01/ 2018 tarihinde girmiş olduğu, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Sınavında kopya çektiği gerekçesiyle sınavının geçersiz sayılmasına itiraz etmektedir .

10) Yükseköğretim Kanununun 5 numaralı paragrafta yer verilen hükümlerinde, üniversitelerin

bilimsel özerkliğe sahip olduğu; yükseköğretim kurumlarında, kuruluş özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre yapılan eğitim – öğretim ile ilgili esasların her üniversitece hazırlanacak öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtileceği hüküm altına alınmış; yine anılan Kanunda, eğitim – öğretim ve sınavlara ait işlemler hakkında karar vermek Fakülte Yönetim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır . Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümlerine dayanılarak hazırlanan Üniversitenin 6 numaralı paragrafta yer verilen Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde, sınav kuralları ile sınavların geçersiz sayılmasına ilişkin hükümlere yer verilmiştir .

11) Başvuranın, söz konusu sınavda kopya çektiğine ilişkin olarak salon görevlileri tarafından

imzalanarak tutanak altına alınan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” ve bu tutanağa bağlı olarak Atatürk

Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 numaralı paragrafta yer alan; sınav sırasında kopya çeken öğrencilerin sınavlarının geçersiz kabul edileceği ve ilgili oturumdaki tüm derslerden o sınavda sıfır ( 0) puan almış sayılacağı hükmü gereğince, 26/ 01/ 2018 tarihli Açıköğretim Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla başvuranın sınavının geçersiz sayıldığı ve bu oturumdaki sınav notlarının sıfır ( 0) olarak kabul edildiği, ayrıca kendisine anılan Yönetmeliğin

“kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenci, kopya olayının gerçekleştiği sınavı takip eden ilk sınav haftasındaki sınavlara giremez” hükmünün uygulandığı anlaşılmıştır .

12) İnceleme kapsamında temin edilen bilgi ve belgelerden, başvuranın anılan sınavda kopya çektiği

hususunun, 7 numaralı paragrafta yer verilen Sınav Uygulama Yönergesine uygun bir şekilde tutanak altına alındığı tespit edilmiştir . Buna göre, başvuranın sınava girmiş olduğu salon görevlilerince imzalanarak tutanak altına alınan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” içeriğinde, başvuranın çaprazında oturmakta olan ( 34 sıra nolu) öğrenciye bakarak kopya çektiği, sınav huzurunun bozulmaması için de adayın evraklarının hemen alınmadığı belirtilmiştir .

13) Somut olayda, Fakültenin anılan Yönergesinin “Salon Sınav Tutanaklarının Doldurulmasına

İlişkin Kurallar”ında yer alan, “tutanak salondaki bütün görevlilerce imzalanmalıdır” hükmüne uygun bir şekilde, başvuruya konu olayın geçtiği salonda görevli sayısının iki olduğu ve tutanağın her iki görevli tarafından imzalandığı anlaşılmıştır . Sınav Uygulama Yönergesinde, Salon Sınav

Tutanaklarının, sistemin önemli bir parçasını oluşturduğu, bu tutanakların tek tek gözden geçirildiği ve işlemlerin bu tutanaklara göre sonuçlandırıldığı belirtilmiştir .

14) Başvuru konusuna ilişkin Üniversite tarafından yapılan açıklamada; her ne kadar salon

görevlilerince tutulan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” bağlayıcı olsa da karar alınmadan önce, tutanakta tanımlanmış olan 34 sıra nolu diğer öğrencinin cevap kâğıdıyla karşılaştırma yapıldığı ve cevap kâğıtlarının değerlendirilmesi sonucunda; Halk Sağlığı dersinden her iki öğrencinin de 81.25 ve Hastane Bilgi Sistemleri dersinden yine her iki öğrencinin de 68.75 puan aldığının, 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bir test sınavında tutanakta adı geçen iki öğrencinin de

5 / 7küsuratı dâhil aynı puanı almış olmasının da ayrıca dikkat çekici olduğu, ayrıca Üniversite tarafından

yapılan inceleme sonucunda, Halk Sağlığı dersinde 20 soruda 17 sorunun ve Hastane Bilgi

Sistemleri dersinde 20 soruda 14 sorunun her iki öğrencide de aynı cevap şıkkı olarak işaretlendiğinin tespit edildiği, istatistiksel olarak her iki öğrencinin birbirinden habersiz olarak bu kadar soruda aynı doğru şıkları ve aynı yanlış şıkları işaretlemesinin mümkün olmadığı, bu durumun görevliler tarafından tutulan tutanakların güvenilirliğinin de bir ispatı olduğu ifade edilmiştir .

15) Söz konusu düzenlemeler kapsamında ve usulüne uygun bir şekilde düzenlenmiş olan,

başvuranın sınavda kopya çektiğine ilişkin Bireysel Sınav İptal Tutanağındaki tespitlerin, Üniversite tarafından yapılan ilave incelemelerle teyit edildiği, bu anlamda başvuranın, tutanağın salon görevlisi tarafından yanlı bir şekilde doldurulduğu yönündeki iddiasının dayanaksız olduğu anlaşılmaktadır .

16) Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; başvuruya konu edilen Fakültede eğitim

öğretimin açık öğretim sistemiyle yürütülmekte olduğu, çok sayıda öğrencisine eğitim öğretim hizmeti sunduğu, bu anlamda ülkenin tüm illerinde çok sayıda salonda merkezi sistemle sınav yapıldığı hususları göz önünde bulundurulduğunda, sistemin sürdürülebilirliği için, sınavların hiçbir aksaklığa yer vermeksizin organize edilmesi, güvenli ve düzenli bir şekilde işleyişinin sağlanması önem arz etmektedir . Bu çerçevede, Üniversitenin, yaptığı hizmetin ciddiyeti de göz önünde bulundurulduğunda, sınavlarda uyulacak kuralları ve yaptırımları koymak, kurallara uymayanlar hakkında ise gerekli yaptırmaları uygulamakla sorumlu olduğu açıktır . Diğer taraftan, Yönetmeliğin 6.1 numaralı paragrafta yer alan hükmünde, kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrencinin, kopya olayının gerçekleştiği sınavı takip eden ilk sınav haftasındaki sınavlara giremeyeceği açık ve kesin olarak öngörüldüğünden, Üniversitenin anılan düzenlemesinin bilimsel özerklik ve takdir yetkisi kapsamında ve üst hukuk normlarına uygun olduğu değerlendirildiğinden, başvuran hakkında uygulanan kopya çektiği gerekçesiyle sınavın iptali ve buna bağlı yaptırımda herhangi bir hukuka veya hakkaniyete aykırılık bulunmadığı kanaat ve sonucuna varılmıştır .

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

17) İyi yönetim ilkelerine, 28/ 03/ 2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında

Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiştir . Söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmeler neticesinde; başvurunun inceleme ve araştırması kapsamında

Kurumumuzca istenilen bilgi ve belgelerin idare tarafından süresi içerisinde ve gerekçeli olarak

Kurumumuza gönderildiği, böylece “kararların gerekçeli olması ve makul sürede karar verme” ilkelerine uygun davranıldığı; ancak idarenin, başvurucuya verdiği cevapta hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğini göstermediği, bu nedenle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı anlaşılmış olup; idarenin bahse konu ilkeye uygun davranması önerilmektedir .

VI . HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

18) 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Kararın başvurana tebliğ

tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup, Erzurum İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır .

VII. KARAR

Yukarıda açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE, Kararın başvurana ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne tebliğine ,

6 / 7Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi .

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi