ÖZET: Kamu İhale Kurulu, yapılan inceleme sonucunda, davacı şirketin teklifinin geçerli tek teklif olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetmiştir. İhaleye katılan diğer firmanın teklifi, sınır değerin altında kalmasına rağmen, davacı şirketin teklifi hem sınır değerin üzerinde hem de yaklaşık maliyetin altında olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, ihtiyaçların zamanında ve uygun şartlarla karşılanması ile kaynakların verimli kullanılması ilkeleri açısından önem taşımaktadır.

Kurul, davacı şirketin teklifinin geçerli sayılması gerektiğini belirterek, diğer firmanın değerlendirme dışı bırakılmasının ardından ihalenin davacıya verilmesi gerektiğine karar vermiştir. Aksi yönde alınan önceki kararın hukuka aykırı olduğu vurgulanmıştır. Bu bağlamda, mahkeme kararlarının gerekliliklerine uygun olarak, Kamu İhale Kurulu’nun önceki kararının iptaline ve ihalenin iptal kararının da iptaline oybirliğiyle karar verilmiştir. Bu karar, kamu ihale süreçlerinde tekliflerin değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken hukuki ilkeleri ortaya koymaktadır.

Karar no 2014/MK-146
Karar tarihi 02.04.2014
Toplantı No 2014/024
Gündem No 104
Gündem Konusu Kamu İhale Kurulunun 23.12.2013 tarihli ve 2013/UY.I-4898 sayılı kararı hakkında Ankara 2. İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı’nca 13.08.2013 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan 2013/93607 İKN’li “Afyon Emirdağ ve Uşak Eşme Sosyal Güvenlik Merkezi Hizmet Binaları Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak,

Geskon İnş.Enj. San. ve Tic. Ltd. Şti. 09.12.2013tarih ve 38386sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.12.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 23.12.2013 tarihli ve 2013/UY.I-4898 sayılı karar ile; “4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

Davacı Geskon İnş. Enj. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Ankara 2. İdare Mahkemesinin 28.02.2014 tarihli E:2014/120 sayılı kararında, “Olayda; davalı idarece, davacı şirketin teklifinin teklifi sınır değerin altında olan Azt İnş. Tur. Eğt. Hiz. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin teklifi ile kıyaslanarak 457.000,00 TL fazla fiyatla ihalenin davacıya verilmesinin yerinde olmadığı ileri sürülmekte ise de; ihale sonrasında geçerli tek teklif olarak kalan davacının teklifinin sınır değerin üzerinde ve yaklaşık maliyetin altında olduğu görülmekle, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkesi göz önüne alındığında yukarıda bahsedilen Kamu İhale Kararının uygulanarak Azt İnş. Tur. Eğt. Hiz. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin değerlendirme dışı bırakıldıktan sonra ihalenin geçerli tek teklif sahibi olan davacı şirket üzerinde bırakılması gerekirken aşırı düşük teklifle kıyaslanarak iptal edilmesi yerinde olmadığından, aksi yönde tesis edilen dava konusu Kamu İhale Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” gerekçesiyle “yürütmenin durdurulmasına” karar verilmiştir.

Anayasanın 138/4 üncü maddesinde, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28/1 maddesinde; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

1- Kamu İhale Kurulunun 23.12.2013tarihli ve 2013/UY.I-4898sayılı kararının iptaline,

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, idarenin ihalenin iptali kararının iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi