|
ÖZET: Bu Sayıştay kararı, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademik personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelerin hesaplanmasına ilişkin hukuki bir değerlendirme içermektedir. Ek ödeme unsurları arasında yer alan eğitim-öğretim faaliyetlerine karşılık gelen C puanı hesaplamalarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelik ve yönergelere uygun olarak yapıldığı tespit edilmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin hükümleri doğrultusunda, eğitim-öğretim faaliyetlerinin puanlamasında dikkate alınması gereken unsurlar detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Kararda, döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemelerin hesaplanmasında, eğitim-öğretim faaliyetlerinin kalite verimlilik unsurları çerçevesinde değerlendirileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda, genel ve bireysel memnuniyet anketleri, ulusal ve uluslararası eğitim değerlendirme ölçütleri gibi kriterlerin puanlamada yer alması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, geçici hükümler gereği, Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenleme yapılıncaya kadar, mevcut yönetim kurulu düzenlemelerinin geçerliliği kabul edilmiştir. Sonuç olarak, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademik personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelere ilişkin C puanı hesaplamalarının mevzuata uygun olduğu belirlenmiş ve bu nedenle ilgili ödemeler hakkında ilişik bulunmadığına oybirliğiyle karar verilmiştir. Bu durum, eğitim-öğretim faaliyetlerinin değerlendirilmesinde hukuki çerçevenin önemini ortaya koymaktadır. |
| Kamu İdaresi Türü | Yüksek Öğretim Kurumları |
| Yılı | 2014 |
| Dairesi | 2 |
| Karar No | 35362 |
| İlam No | 117 |
| Tutanak Tarihi | 29.12.2015 |
| Kararın Konusu | Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar |
Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademik personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelere ilişkin olarak, ek ödeme unsurları arasındaki eğitim-öğretim faaliyetlerine karşılık gelen C puanı hesaplamalarına, ders anlatma, tez yöneticiliği gibi rutin eğitim faaliyetlerinin de dahil edilmesi.
Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademik personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelere ilişkin olarak, ek ödeme unsurları arasındaki eğitim-öğretim faaliyetlerine karşılık gelen C puanı hesaplamalarına, ders anlatma, tez yöneticiliği gibi rutin eğitim faaliyetlerinin de dahil edildiği görülmüşse de, … tarih ve … sayılı Karar ile ….. Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilip yürürlüğe giren ..… Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödeme Dağıtım Yönergesinin “Dağıtım Esasları” başlıklı 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümlere göre hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesine göre hazırlanan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 4 üncü bendinde (C) Eğitim-öğretim faaliyet puanı hesaplamasının nasıl yapılacağı, puanlamada hangi hususlara yer verileceği gibi hususlar açıklanmıştır. Buna göre (C) Eğitim-öğretim faaliyeti puanı; döner sermaye kapsamında yapılmayan eğitim-öğretim faaliyetleri için Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Cetveli”nde yer alan puanlar toplamı olup, eğitim-öğretim faaliyetleri, kalite verimlilik unsurları dikkate alınarak puanlanır. Bu puanın hesaplanmasında kullanılacak cetvelde, genel ve bireysel memnuniyet anketleri, ulusal ve uluslararası eğitim değerlendirme ölçütleri, kurumun belirleyeceği usule uygun olarak ders notlarının basılı veya elektronik ortamda bulundurulması, örnek sınav sorularının ve cevaplarının elektronik ortamda yayınlanması gibi kalite unsurlarına yer verilir. Aynı Yönetmeliğin “Eğitim-öğretim ve bilimsel faaliyet cetvelleri hazırlanmasına ilişkin geçiş hükümleri” başlıklı geçici 2 nci maddesinde ise Yükseköğretim Kurulu tarafından “Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Cetveli” ile “Bilimsel Faaliyetler Cetveli”ne ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar, eğitim-öğretim ve bilimsel faaliyetler ile ilgili esasların bu Yönetmelikteki esaslara uygun olarak yönetim kurulları tarafından belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu hüküm nedeniyle, Yükseköğretim Kurulu tarafından Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Cetveline ilişkin düzenleme, 08.07.2014 tarih ve 29054 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar yapılmamış bulunduğundan; Üniversite Yönetim Kurulunca bu faaliyetlerin puanlanmasına ilişkin düzenlemesi geçerli olmaktadır.
Bu itibarla, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademik personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelere ilişkin olarak, ek ödeme unsurları arasındaki eğitim-öğretim faaliyetlerine karşılık gelen C puanı hesaplamalarının mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından …… TL ödeme hakkında ilişik bulunmadığına oybirliğiyle,