ÖZET: Danıştay kararında, Şanlıurfa Adliyesi otoparkında avukatların araçlarını park edebileceği alan bulunmadığı iddiası incelenmiştir. Başvuran, avukatların barikatlarla çevrili otoparka girmesine izin verilmediğini belirterek bu durumun değiştirilmesini talep etmiştir. İdare, avukatların hem personel ve vatandaş otoparkına hem de Baro önündeki alanlara park edebileceğini, dolayısıyla başvurunun reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.

Kararda, avukatlık mesleğinin hem kamu hizmeti hem de serbest bir meslek olduğu, ancak hâkim ve savcıların görev yerlerinin doğrudan adliyeler olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, kamu kurumlarının çalışanlarına sağladığı otopark imkânının öncelikle kendi personeline tahsis edilmesinin uygun olduğu ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, başvurunun reddedilmesi yönünde verilen karar, hukuka ve hakkaniyete uygun bulunmuş, avukatların mevcut park alanlarını kullanabileceği vurgulanmıştır. Bu durum, avukatların çalışma barışının bozulmadığını göstermektedir.

T.C. TÜR K İYE BÜYÜK M İLLET MEC LİS İ KAMU DENETÇ İLİĞ İ KURUMU

(OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2022/12229-S.22.18686

B AŞVURU NO :

KARAR T ARİHİ :

RET KARARI

B AŞVURAN :

B AŞVURUYA KONU İ DARE : Ş AN LIUR FA C UM H U R İYET BAŞS AVC ILIĞ I

B AŞVURUNUN KONUSU : Başvur an Avukatı n, Ş a nlı urfa Adliyesinin ana bina otoparkında avukatl arın a raçla rını park edebil ec e ği herhangi bir alan bulunm adı ğı şika yeti yle, avuk atl arın, Ş anlı urfa Adliyesinin barikatlarla çevrili hakim-savcı ot op arkın a park edebilmesinin sağl anması talebine il işki ndir.

BAŞVURU TARİHİ : 03/04/2022

I. B AŞ VURANI N İDDİ A VE T ALE PL E Rİ

1. Kurumumuza şikâ yet başvurusunda bulunan başvurusunda özetle; Ş anlı urfa Barosuna ka yıt lı bir avukat olarak m esl eğin i ifa ett iğini , Ş anlı urfa Adliyesinin ana bina otoparkında avuk a tl arın araçl arını park ed ebil ec eği herhangi bir alan bu lu nm adığın ı, Adliye binasını n barikatlarla çevrili otoparkını n ise Ş anlı urf a B aşs avcılı ğın ın kar arı yl a hâkim, s avcı ve adliye personeline tahsis edil di ğini ve ilgili karar doğrult usunda avukatl arın söz konusu otoparka girmesine izin verilmediğini iddia ederek avukatl arın, Ş anlı urfa Adliyesinin barikatlarla çevrili ot oparkına park edebilmesinin sağlanmasın ı talep etmektedir.

II. İDARENİN B AŞVURUYA İL İŞ KİN AÇIKLAMALARI

2. B aşvuranın, Ş anlı ur fa Adliyesi otopa rkında avukatlara a yrılan bir alan bu lu nm amas ın a il işki n şikâ ye ti hakkında Kurumumuza 11.02.2022 tarihinde bir başvuru ya ptı ğı, b a şvuru dos ya sında ya pıl an ön incelemede, idari b aşvu ru yoll arının tüketil med iği tespit edilerek b aşv urunun Ş anlı urfa Cumhuriyet

Başsav cıl ığına gönderilmesine karar verildi ği, ilgili Karar üzerine Ş anlı urfa Cumhuriyet B aşsavcıl ı ğı HSK ve Bakanlı k Muhabere Bürosu tara fından Kurumumuza iletilen 01.04.2022 tarihli ve sa yıl ı cevabi yaz ıda; Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

“ Şanlı urfa Adliyemizde daha önce Avukatlara ve Personellere il işkin otop arkın bulunduğu ancak otopark alanına ihale kayıt numarası ile 700 günlük süreli Şanlıurfa Ek Adalet Binası yapım işi nin yüklenicisi olan Rast Madencilik Anonim Şirketi , Nurpa Enerji Madencilik, Y apı T aşımacıl ık Besi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklı ğı ile 09.04.2021 tarihinde yapıl an sözleşme ile inşa atı n 19.04.2021-

20.03.2023 tarihinde tamamlanacağı şekli nde sözl eşme imzal anmışt ır.

Haziran 2021 tarihi içinde inşaa ta fiilen başl anılmış ve temel kazıs ı yapıl mış ancak inşaa t yüklenici firma taraf ından yaklaşı k 4 aydır bırakıl dığı ve saha içerisinde inşaata herhangi bir çalı şmanın yapıl madığı , inşaa tı n yüklenici firma t araf ından tekrar ne zaman devam edil ec eğine il işki n herhangi bir bilgi veril mediği anlaş ıl mışt ır.

Şanlı urfa Adliyesi çevresinin güvenlik sebebiyle barikatlarca kapatı ldı ğı, ancak sol taraftaki giri şte açık otopark bulunduğu, sağ taraftaki giri şte baro binasını n önünde ve karşı sında araç park yerinin bulunduğu, tüm Personellerimizin ve avukatl ar ın sorunsuz bir şekild e araçlarını orada bulunan otoparka bıraktıkları, Adliye içerisinde güvenlik nedeniyle ve fiziki imk anlar ın yeterli olmaması nedeniyle yeni otopar kın inşa edil emey ec eği ” açıkl am a larına yer v erildi ği gö rülmüşt ür.

3. Başv uranı n 03.04.2022 tarihinde Kurumumuza yeniden başvu ru ya ptı ğı ve bir üst paragrafta yer verilen talebine benzer olarak, av ukatl arın Ş anlı urfa Adliyesinin barikatlarla çevrili otoparkına park edebilmesinin sağlanm asını talebinde b ulunduğu görülmüş ve b aşvurunun esas incelemesine geçil mi şti r. Bu kapsamda, şikâyet başvurusunun çözüme kavuşt urulması amacı yla 25.07.2022 tarih ve 9 sa yıl ı yaz ım ız ile Ş anlı urfa Cumhuriyet B aşsavcıl ı ğından bilgi ve belge talep edil mi ş olup

Ş anlı urfa Cumhuriyet B aşsavcıl ığı HSK ve B ak anlı k Muhabere Bürosunun 12.08.2022 tarihli ve sa yıl ı cevabi ya z ısı nda; 3.1. Hâkim ve sav cılara ait otoparka, sadece hâkim-savcılar, engelli personeller ile kolluk kuvvetlerince

Adliyeye sevk edilen şü pheli /hüküm lül erin (kaçma şüphesi bulundu ğun dan) sevkini sa ğl a yan ar açların sadece adliye içerisinde sevk işl eml erinin bitimine kadar park edil di ği, bu alanın giriş kısm ı dış ın da çevresinin güvenlik nedeniyle kap alı olduğu, 3.2. Personel ve v atandaş ot op arkın a, Ş anlı urfa Adliyesi personelleri ve v ata ndaşların ar açla rını park ett iği; bu alanın herkese a çık olduğu, avukatl arın da bu alana ar açla rını kola ylı kç a park edebilecekleri, 3.3. Ş anlı urfa Barosu önünde yer alan alana, Ş an lı urfa Barosu avukatl arın ın araçl arını park ett iği, a yrı c a

Ş anlı urfa Barosu önündeki park al anları yeterli o lm adığında, personel ve vatandaşların ara çlarını n park edil diği alanla rın da avukatlar tar afından kull anıl a bil diğinin göz lemlendiği, Açıkl amalarına ve ilgili cevabi yaz ını n ekinde, yu ka rıd a anıl an otoparkl arın ç eşit li açıl ardan ç e kil mi ş fotoğr afla rına yer v erildi ği görülmüşt ür.

III. İL GİL İ MEVZUAT

4. 2709 sayı lı Türkiye Cumhuriyeti Anayas ası ’ n ın ; 4.1. “II. Cumhuriyetin n it eli kleri” b aşlı klı 2 nci maddesinde, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan hakları na saygıl ı, Atatürk mill iyetçili ğine bağlı , başl angıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. ”

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

4.2. “A . Hak arama hü rri yeti ” b aşlık lı 36 ncı maddesinde, “ Herkes, meşru vasıt a ve yollardan faydalanmak suretiyle y argı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargı lanma hakkına sahi pti r.” 4.3. “A . Ç alışm a h akkı ve ödevi” b aşlı k lı 49 uncu maddesinin ikinci f ık rasın d a, “ Devlet, çalı şanl arın hayat seviyesini yükseltmek, çalı şma hayatı nı ge li şti rmek için çalı şanl arı ve işs izl eri korumak, ça lı şmayı desteklemek, işs izl iği önlemeye el veriş li ekonomik bir ortam yaratmak ve ç al ış ma barı şın ı sağl amak için gerekli tedbirleri alı r.” 4.4. “X III. Devletin iktisadi ve sosyal ödevlerinin s ın ır la r ı” b aşlı klı 65 inci maddesinde, “ Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçları na uygun öncelikleri gözeterek malî ka ynaklar ını n yeterlil iği ölçüsünde yerine geti rir .” 4.5. “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvu rm a h akkı” b aşlıklı 74 üncü maddesinin 3 üncü ve 4 üncü f ık ralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başv urma hakkına sahiptir. Türkiye

Büyük Millet Meclisi Başkanlı ğına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçili ği Kurumu idarenin işl eyişi yle ilgili şikâyetl eri inceler.”, 5. 1136 sayı lı Avuk atlık Kan u n u ’n un , 5.1. “A vu katl ığı n m ahiyeti ” b aşlı k lı 1 inci maddesinde, “ Avukatl ık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.

Avukat, yargı nın kurucu unsurl arınd an olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” 5.2. “A vu katl ığı n am acı” başl ıkl ı 2 nci maddesinde; “ Avukatl ığı n a macı; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve a nlaşmazl ıkları n adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kur al la r ın ın tam olarak uygu la nma s ın ı her derecede yargı orga nları , hakemler, resmi ve özel kişi , kurul ve kurumlar nezdinde sağl amaktır .

Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişi leri n yararl anmasına tahsis eder.

Y argı organl arı, emniyet makaml ar ı, diğer kamu kurum ve kurul uşlar ı ile kamu iktisadi teşebbüsl eri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketl eri ve vakıf lar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardı mcı olmak zorundadı r. K anunlar ındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatı n gerek du yduğ u bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alı nması vekaletname ibraz ına bağlı dır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alı nabil ir.” 5.3. “B ü ro edinme zorun lu lu ğu ” b aşlı k lı 43 üncü maddesinde birinci f ık ras ın ın ilgili k ısı mların d a, “ Her avukat, levhaya yaz ıl dığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorund adır.

Büronun niteliklerini barolar belir tir .” 5.4. “B aroya ve avukatlara ayrıl acak yer” b aşlı k lı 50 nci maddesinde; “ Her adalet dairesinde, bölgesinde bulunduğu baro için, her mahkeme salonunda ve icra dairesinde ise avukatlar için ihtiyaca yetecek nitelikte yer ay rıl ması zorunludur. (Ek cümle:11/7/2020-7249/8 md.) Birden fazla baronun bulunduğu illerde baro için ayrılacak yer Türkiye Barolar Birl iği ne tahsis edilir ve Birlik, barolara k ayıt lı avukat sayısı nı esas alarak bu yeri barolara tahsis eder.”

Ayrıca her cezaevinde ve kolluk biriminde mesleğ in onuruna ve önemine uygun bir görüşme yeri a yrı lı r .

Bu yerlerin bakım ve ona rımı ilgisine göre Adalet ve İçişl eri Ba kanlı kları nca yaptı rıl ır.”

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

6. 6328 sayı lı Kamu D e n etçil iği Kurumu Kanunu ’nun “Kurumun Görevi ” b aşlı k lı 5 inci maddesinin birinci f ık rasınd a ; “Kurum, idarenin işl eyişi yle ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işl emleri ile tutum ve da vranı şlar ını ; insan hakları na dayal ı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, a raşt ırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görev li dir.” , Düzenlemelerine yer veri lm işt ir.

IV. KAMU DENET ÇİSİ YAHYA A KMAN ’IN KAMU B AŞDE NET ÇİSİ ‘NE ÖNE RİSİ

7. İl gil i mevzuat ve tüm dosya k apsamı birlikte de ğerlendiril diğind e; başvur unun reddi yönünde h az ırlanan

“R et Kar arı Öne risi” Kamu Başden etçisi ’ne sunu lm uştur.

V. DEĞE RLE NDİRM E VE GEREKÇE

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden 8. Başvuran Kurumumuza y aptığı başvu rusun da ; Ş anlıurfa Adliyesinin ana bina otoparkında avukatl arın araçl arını park ed ebil ece ği herhangi bir alan bulunm adığını , Adliye bina sını n barikatlarla çevrili otoparkını n ise Ş anlı urfa Başs avcıl ığını n kar arı yl a hâkim, savcı ve adliye personeline tahsis edil diğini ve ilgili karar do ğrultusunda avuk atl arın söz konusu otoparka girmesine izin verilmediğini iddia ederek avukatl a rın, Ş anl ıurfa Adliyesinin barikatlarla çevrili otoparkına park edebilmesinin sağlanm asını talep etmektedir.

9. Avukatl ık mesleği, 1136 sa yıl ı Avukatl ık Kanunu’nda mahiyeti it ibarıyl a kamu hizmeti ve serbest bir meslek olarak nit el enmi ş ve avuk atı n, ya r gını n kurucu unsurla rından olan bağım s ız savunma yı serbestçe temsil ett iği hükme bağlanmış tı r. Anılan Kanun’a göre avukatl ı ğın amacı ise; her türlü hukuki mesele ve anlaşmaz lı kların adalet ve hakkaniyete uygun çözümlenmesinin ve hukuk kurall arının tam olarak u ygulanmasının, her derecede yar gı or ganları, hakemler, resmi ve özel ki şi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlanm asıdı r.

10. 1136 sa yıl ı K anun’u n ilgili maddeleri ile T.C. Ana ya sası’ nın “Hak arama hürriyeti ” başlı klı 36 ncı maddesi hükümlerinden anlaş ılaca ğı üzere, avuka tl ık mesleği, hem kişi hak ve özgürlüklerinin kor unması hem de adaletin gerç ekle şmesine sunduğu k atkı lar ile oldukça önemli bir nitelik t aşım akta olup hak arama öz gürlüğü ve adil ya r gıl anma hakkını n önemli bir unsurudur. A yrıc a 1136 sa yıl ı Kanun ’un genel gerekçesinde avukatl ık m esleğini n kamu ya ra rını k oruduğu ve kamusal yönü a ğır basan bir meslek o ld uğu beli rtilm işt ir (Anayasa Mahkemesi, E. 2007/16, K. 2009/147, K.T. 15.10.2009, Resmi Gazete, 08.01.2010 tarih ve

27456 sa yı ) Bu kamusal yönü gere ğiyledir ki avukat, baz ı kamusal a yrıc alı klara ve yükümlülüklere sahiptir.

Bu a yr ıcalı k ve yükümlülüklerin neleri i çerdi ği hususu ise Avukatl ık K a nunu’nda düz enlenmiş ti r ( Sırrı

Düğer , İdar e Hukuku Açı sından Avukat l ı k, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 27, S. 1, 2019, s. 63).

11. Bu kapsamda, örn e ğin, 1136 sa yıl ı Kanun ’u n “ Baroya ve avukatlara ayrıl acak yer” başlı klı 50 nci maddesinde yer alan; “ H er adalet dairesinde, bölgesinde bulunduğu baro için, her mahkeme salonunda ve icra dairesinde ise avukatlar için ihtiyaca yetecek nitelikte yer ayrıl ması zorunludur. (Ek cümle:11/7/20207249/8 md.) Birden fazla baronun bulunduğu illerde baro için ayrıl acak yer Türkiye Barolar Birli ğine tahsis edilir ve Birlik, barolara kayıt lı avukat sayısı nı esas alarak bu yeri barolara tahsis eder.” hükmünün, mesleklerinin a ğır basan kamusal yönü dikkate alı narak avukatlara tanınmı ş a yrı calı klard an biri olduğunu söylemek mümkündür.

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

/

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

12. Nitekim avukatl ık mesleği, do ğası ge re ği ve işi n ger ekti rdiği ölçüde adliyelerde de icra edilen, avukatların sıklı kla giriş-çıkış yaptı ğı ve işi n akışına göre vakitlerinin bir kısmını geçirdikleri yerlerdir.

İl gil i Kanun hükmüyle de avuk atl arın adliyelerde di ğe r vat andaşlard an pozitif olarak a yrıld ığı ve kendilerine adliye içerisinde bir yer tahsis edilmesinin zorunlu kılındı ğı görülmektedir.

13. Bununla birlikte avukatl ık, a ynı zamanda serbest bir meslektir. Avu katl arın gelirlerini, Devlet tarafından kendilerine ya pıl an maaş ödemeleri oluşt urmamaktadır. Konuya il iş ki n bir Anayasa Mahkemesi kararınd a da bu hususa değini lm iş ve kararda; “ (… ) Avu katl ığı n anıl an maddede kamu hizmeti olarak tanı mlanmasına rağmen serbest a vukatl ığı n şe klî manada bir kamu hizmeti olmadığı nokta sında duraksama yoktur. Zira baro levhası na kayıt lı olan avukatlardan kamu kuru mları nda kadrolu olarak görev yapanlar haricindekilerin devlete doğrudan veya dolaylı olarak bağlı ol mal ar ı söz konusu değil dir.

Avukatl arın kendilerine ait ayrı bürol arı bulunmaktadı r. Avukatlar müvekkillerini seçerken ve faaliyetlerini yürütürken devletten herhangi bir talimat almamakta, bu konuda tamamen kendi serbest iradelerine göre hareket etmektedir. Avukatlar kendi faaliyetlerinin g erekti rdiği tüm sorumlu lukları kendileri yüklenmekte, müvekkilleri ile aral arınd aki sözl eşmeden kaynaklanan tüm haklara kendileri sahip olmakta, yükümlülüklere de kendileri katl anma ktadı r. Avukatl arın gelirleri de müvekkillerinden al dıkları vekâlet ücretinden oluş maktadı r. Y aptı kları işler karşı lı ğında ne kadar ücret alaca kları 1136 sayıl ı

Kanun’daki sınırl ar dâhilinde kendileri ile müvekkilleri arası nda yapıl an anlaşma ile belirlenmektedir. (… )

denil mi şti r (B. No: 2018/37392, 23/7/2020, § 98).

14. Gerçekten, 1136 sa yı lı Kanun’un 43 üncü maddesi, avukatlara büro edinmeyi zorunlu hale geti r mi şti r.

Anılan Kanun’un ilgili maddesinden; avukatl arı n, barolarca belirtilen niteliklere uygun şekil de a çtı kları bürolarda, bir serbest meslek olan avukatl ık faaliyetlerini sürdürdükleri ve avukatl arın resmi iş yerlerinin bu kapsamda a çtı kları bürolar oldu ğu hususu anla şıl maktadır.

15. Diğer taraftan, ya r gını n diğer iki kurucu unsuru olan iddia makamı ve yar gıl ama makamı olarak görev yapan sav cıl ar ve hâkimlerin görev yerleri ise ata ndıkl arı adliyelerdir. Bu bakı m dan, yar gını n üç kurucu unsuru olan iddia, savunma ve ya r gıl ama makaml arında yer alan kişi lerin mesleklerini icra ettikleri yerler birbirinden a yrılmaktadır .

16. Buna ek olarak; kamu ku rum larını n, fiziki ve mali im kânları elve rdi ği ölçüde, bünyelerinde görev yapan personellerinin işe ar açl arı yl a giriş-çıkı şlarını kola ylaştır an ve kapasitesi kurumdan kuruma değişe n otopark alanları a yırdı ğı bilinmektedir. Kamu kurumlarını n gerç ekl eşti rdiği bu tür faaliyetlerin, çalı şanlarını n iş ha yatı nı kola ylaştırma ya yönelik sosyal faaliyetlerinden olduğunu söylemek mümkündür.

17. Yukarıda yapıl an açıkl amalar do ğrultusun da başvuru dos yası in celendi ğinde, İdar e tar a fından

Kurumumuza gönderilen bilgi ve belgelerden; Şan lıurfa Adliyesinde daha önce avukatlara ve personellere il işki n otoparkın bulunduğu, ancak ilgili otopark a lanında Ek Adalet Binası yapım ına başlandı ğı, inşaatı n yüklenici firma ta rafınd an bırakıl dığı ve işe ne zaman devam edil ece ğine dair bir bilgi verilmediği, Adliyede hâkim ve s avcıl ara ait otoparka; sadece hâkim, savcı, engelli personeller ile kolluk kuvvetlerince

Adliyeye sevk edilen şüp heli /hüküm lül erin sevkini s ağla yan a raçla rın park edebil di ği, personel ve vatandaş otopark ını n ise herkese a çık olduğu, avuk atl arın da bu alana kolayca park e debi lece ği ve park ett i ğini n de gözlemlendiği, a yrı ca Ş a nlı urfa Barosu önünde ve karşı s ın da bulunan alana da avukatl arın ara çlarını park edebil diği ve Adliye içerisinde güvenlik ve fiziki im kânların yeterli olm aması nedeniyle yeni otoparkın inşa edil eme yec e ğini n be li rtildi ği görülmüşt ür.

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

18. A yrı ca İd are ta rafın dan Kurumumuza iletilen cevabi yaz ını n ekinde yer alan ve yuk arıda a nıl an otoparkların ç eşit li açıla rdan ç ekilmi ş fotoğr afla rı incelendi ğinde; hâkim ve sav cılara a yrılan otopark alanının kapasitesinin çok geniş olm adığı, Adliyenin çevresinde vat andaş ve personele a yrılan park al anını n oldukça geniş oldu ğu, Ş a nlı urfa Barosunun önünde ve ka rşısı nda da avukat ların park edebil ec e ği yerlerin bulunduğu görülmüşt ür.

19. Yuk arıd a yap ılan açık lamalar, yer verilen yargı k ararları, ilgili mevzuat ve tüm dosya k a p samı çerçevesinde; 19.1. Avukatl ık mesleğini n hem kamu hizmeti hem de serbest bir meslek ni teli ğin de olduğu, avuk atl arın serbest mesleklerini, 1136 sa yıl ı Kanun k apsamı nda edindikleri bürolar vas ıt ası yla ve bununla birlikte, işl erinin ger ekti rdiği ölçüde adliyelerde sürdürd üğü, ancak hâkim ve s avcıların görev yerlerinin ise doğrud an adliyeler oldu ğu, bir diğer ifadeyle, adliyelerin otoparkınd an yararlanma b akım ından, avukatlar ile hâkim ve savcıların tamamen a ynı koşulla rda bulunmadığı, bu bakımdan, kamu kurumlarının çalı şanlarına; fiziki, teknik ve mali imkânlar elverdiğinc e sa ğladı ğı otopark im kânını, öncelikle kurumlarını n personeline s ağlam asını n ha yatı n olağan akışı na uygun olduğu ve meslekler ar asında bir hiyerar şi oluşt urma anla mı na gel eme yec e ği, 19.2. Öte taraftan, her ne kadar b aşvuran tar afın dan, Ş anlı urfa Adliyesinde avuk atl arın a ra çlarını park edebil ec e ği bir alan bulu nmadığı iddia edilmekteyse de İd ared en alı nan bilgi ve belgelerden; avuka tl arın, hem personel ve v atand aş otoparkına hem de Ş anlı urfa Barosu önünde ve karşısı nda bulunan alana araçl arını park edebileceklerinin görüldü ğü, dola yı sı yl a somut başvuruda avukatlar yönünden çal ış m a barışını n boz ulduğuna ili ş ki n bir kanı ya varılam a dığı, a yr ıca, Ana ya sa’nı n 65 inci maddesinde Devletin sosyal alandaki görevlerini, görevin amaçl arına uygun olarak, mali ka yn aklarını n yet erlili ği ölçüsünde yerine geti re ce ğinin hükme ba ğlandı ğı, ancak İd are ta rafından, Ş anlı ur fa Adliyesi içerisinde güvenlik ve fiziki im kânların yeterli olm aması nedeniyle yeni bir otopark inşa edil eme ye c e ğini n beli rtildi ği, tüm bu hususlar karşısı nda, başv uranın talebinin İd are ce reddedilmesi işl emi nde hukuka ve hakkaniyete a ykırılık bulunm adığı de ğe rlendiri lm iş; başvurunun reddedilmesi ger ekti ği sonuç ve kanaatine v arılmı ştı r.

B. İyi Yönetim İlk eleri Yönünden Değerlend irme 20. İyi yönetim ilkelerine, 28/03/2013 tarihli ve 28601 sa yıl ı mükerrer Resmi Gazetede ya yım lan an Kamu

Denetçili ği Kurumu Kanununun U ygulanm asına İli şkin Usul ve Esaslar Hakkında Yön etm eli ği n “İyi yönetim ilkeleri” b aşlı klı 6 ncı maddesinde yer verilmi ş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapıl an değerlendirm e neticesinde; şikâyet başvu rusunu n inceleme ve ar aştı rması kapsamı nda Kurumumuzca istenilen bilgi ve belgeler bakım ından İdare tara f ından süresi içerisinde iş lem tesis edil diği, dola yı sı yl a

İd are t ara fından “makul sürede karar verme ve k ararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun davranıl dığı görülmektedir.

VI. HAK ARAMA Ö Z GÜRL Ü ĞÜNE İL İŞ Kİ N YASAL MEVZUAT

21. 6328 sa yıl ı Kamu De netçili ği Kurumu K anunu ’nun 21 inci maddesinin birinci fıkrası u yarın ca gerekçeli ret ka rarının b aşvuran a te bli ğinden itibaren varsa dava açma süresi k aldı ğı yerden işl eme ye devam edecek olup Ş anlı urfa İdar e Mahkemelerinde ya r gı yolu a çıkt ır.

VII. KARAR

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

/

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr

Açıkl anan gerekçelerle B AŞVURUNUN REDDİ NE;

Kara rın B aşvu ran a ve Ş an lı u rf a Cumhuriyet B aşsavcılı ğın a tebliğine,

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başden etçisi nce karar verildi.

Ş eref MALKOÇ

Kamu B aşd en etçisi

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalan mıştı r.

Kava klı d ere Mah. Zeyti n d alı Caddesi No:4 Çankaya/ANKARA e-Posta : iletisim@ombudsman.gov.tr İn tern et Adresi : www.ombudsman.gov.tr