ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin iddialarını değerlendirirken, ihale komisyonunun ara teklifleri değerlendirme sürecine ilişkin önemli bir tespitte bulunmuştur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi gereğince, ihale komisyonu, teklifleri değerlendirirken, diğer tekliflere veya idarenin belirlediği yaklaşık maliyete göre fiyat aralıklarını tespit etmekle yükümlüdür. Bu bağlamda, teklif sahiplerinden önemli bileşenlerle ilgili yazılı ayrıntılar talep etme hakkına sahiptir. Ayrıca, Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği, ara tekliflerin değerlendirilmesinde belirli esasların dikkate alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu düzenlemeler, ihale sürecinin şeffaflığını ve rekabetin sağlanmasını amaçlamaktadır. Dolayısıyla, başvuru sahibinin itirazları, ihale komisyonunun bu kurallara uygun hareket etmediği iddialarıyla sınırlı kalmıştır. Ancak, yapılan incelemeler sonucunda, başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Karar no 2024/UH.I-201
Karar tarihi 25.01.2024
Toplantı No 2024/004
Gündem No 58

BAVURU SAHB:

Kseda Tamaclk naat Petrol Medikal Temizlik thalat ve hracat Sanayi Ticaret Limited irketi,

HALEY YAPAN DARE:

Et ve St Kurumu Genel Mdrl Ar Et Kombinas Mdrl,

BAVURUYA KONU HALE:

2023/1009347 hale Kayt Numaral “Personel Tama Hizmet Alm i” halesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN NCELEME:

Et ve St Kurumu Genel Mdrl Ar Et Kombinas Mdrl tarafndan 02.10.2023 tarihinde ak ihale usul ile gerekletirilen “Personel Tama Hizmet Alm i” ihalesine ilikin olarak Kseda Tamaclk naat Petrol Medikal Temizlik thalat ve hracat Sanayi Ticaret Limited irketi’nin 21.12.2023 tarihinde yapt ikyet bavurusunun, idarenin 22.12.2023 tarihli yazs ile zerine, bavuru sahibince 02.01.2024 tarih ve 124623 say ile Kurum kaytlarna alnan 02.01.2024 tarihli dileke ile itirazen ikyet bavurusunda bulunulmutur.

Bavuruya ilikin olarak 2024/2 sayl itirazen ikyet dosyas kapsamnda yaplan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmitir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

tirazen ikyet dilekesinde zetle, Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. sunmu olduu ar dk aklamalarnn uygun olmad yle ki;

a) Ara maliyetlerine ilikin olarak yaplan aklamalarda aralarn ya amortisman maliyeti ya kiralama maliyeti zerinden aklama yaplmas gerektii, kendi adna kaytl ara iin amortisman tespit tutanann sunulmas gerekirken sunulmad, ilgili belgenin serbest muhasebeci mali mavir tarafndan dzenlenmedii, meslek mensubu kaesinin yer almad, amortisman giderini gsterir belgede aralarn yl gibi teknik zelliklerin yer almad, amortisman giderinin 2 mali yl zerinden hesaplanmad, kiralama yolu ile yaplan aklamalarda ise Teknik artname’de yer verilen koltuk saysna uygun olmayan aralarn akland, fiyat teklifleri zerinde bulunmas zorunlu olan beyann bulunmad, meslek mensubu tarafndan imzalanp kaelenmedii, fiyat teklifinin alnd firmann faaliyet alannda kiralama ilerinin yer almad, fiyat teklifi ierisine aralarn bakm, onarm, MTV, sigorta, akaryakt, ak, lastik gibi maliyetlerin dahil edildii,

b) Akaryakt giderine ilikin yaplan aklamalarn uygun olmad, eksik kilometreler zerinden aklama yapld, 19+1 kiilik aralarn kat edecei toplam mesafenin 12.549 km, 4+1 kiilik aracn kat edecei toplam mesafenin 18.250 km olduu, toplam mesafenin 30.799 km olmas gerektii, EPDK tarafndan alnan akaryakt fiyatlarnn dk olarak gsterildii, ortalama yakt tketimini gsterir bayiden alnmas gereken belgelerin de sunulmad, sfr olmayan aralarn katalog deeri zerinden aklanmasnn uygun olmad,

c) Srclere ilikin aklamalarda, 19+1 ara iin personel maliyetinin 145.495,68 TL olduu, 4+1 ara iin personel maliyetinin 124.021,92 TL olduu, 269.517,60 TL olan toplam iilik maliyetinin altnda yaplan iilik aklamalarnn kabul edilmemesi gerektii, personel maliyetinde saatlik 73,04 TL cretin dikkate alnmas gerekirken istekli tarafndan brt 13.414,50 TL lik asgari cretin dikkate alnd, sefer ba en az 2 saat alma sresi olmas gerektii,

d) Trafik sigortas, koltuk sigortas ve kasko giderine ilikin yaplan aklamalarnda uygun olmad, sigorta giderlerine ilikin blge mdrl veya genel mdrlkten alnmas gereken teyit yazlarnn bulunmad, yetkililer tarafndan onaylanmad ve iin sresini kapsamad,

e) Bakm onarm giderlerine ilikin aklamalarn uygun olmad, fiyat tekliflerinin tespit tutanaklarnn sunulmad, sunuldu ise tutanaklarn mevzuatta istenilen kriterleri karlamad, SMMM onaylarnn olmad, fiyat teklifinde tamas gereken ibarenin yer almad, maliyet tespit ve sat tespit tutanann sunulmad iddialarna yer verilmitir.

A) Bavuru sahibinin iddialarnn deerlendirilmesi sonucunda aadaki hususlar tespit edilmitir.

  1. Bavuru sahibinin iddiasna ilikin olarak:

4734 sayl Kamu hale Kanunu’nun “Ar dk teklifler” balkl 38’inci maddesinde“hale komisyonu verilen teklifleri deerlendirdikten sonra, dier tekliflere veya idarenin tespit ettii yaklak maliyete gre teklif fiyat ar dk olanlar tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden nce, belirledii sre iinde teklif sahiplerinden teklifte nemli olduunu tespit ettii bileenler ile ilgili ayrntlar yazl olarak ister.

hale komisyonu;

a) malat srecinin, verilen hizmetin ve yapm ynteminin ekonomik olmas,

b) Seilen teknik zmler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapm iinin yerine getirilmesinde kullanaca avantajl koullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapm iinin zgnl,

gibi hususlarda yaplan yazl aklamalar dikkate alarak, ar dk teklifleri deerlendirir. Bu deerlendirme sonucunda, aklamalar yeterli grlmeyen veya yazl aklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.”hkm,

Hizmet Alm haleleri Uygulama Ynetmelii’nin “Elektronik ihale” balkl 59/A maddesinde “hale komisyonu tarafndan 59 uncu madde kapsamnda seilen ynteme bal olarak ekonomik adan en avantajl teklifin tespitinde aadaki esaslar dikkate alnr:

10)

b) Ar dk teklif aklamasnn istenecei ihalelerde, teklif fiyat snr deerin altnda olan tm isteklilerden; ar dk teklif aklamalar ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya dier kamu kurum ve kurulular ile kamu kurumu niteliindeki meslek kurulularnn internet sayfas zerinden sorgulanamayanlara ilikin tevsik edici belgeleri sunmalar istenir.Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri veya ar dk teklif aklamasn sunmayan isteklilerin teklifleri deerlendirme d braklr.” hkm yer almaktadr.

Kamu hale Genel Teblii’nin “Hizmet alm ihalelerinde snr deer tespiti ve ar dk tekliflerin deerlendirilmesi” balkl 79’uncu maddesinde“79.2. hale ilannda ve dokmannda teklifi snr deerin altnda kalan isteklilerden aklama istenecei belirtilen hizmet alm ihalelerinde, ar dk tekliflerin deerlendirilmesi aamasnda aadaki dzenlemelere gre ilem tesis edilmesi gerekmektedir.

79.2.1. Ar dk tekliflere ynelik aklama istenmesine ilikin yazda, isteklilerin yapacaklar aklamalara esas olacak nemli teklif bileenlerinin, btn istekliler iin ayn unsurlar ierecek ekilde belirtilmesi zorunludur. Ar dk teklif aklamas sunulmas iin isteklilere (3) i gnnden az olmamak zere uygun bir sre verilir.

79.2.2. stekliler ar dk olarak tespit edilen tekliflerini aadaki yntemleri kullanarak aklayabilirler.

79.2.2.1. nc Kiilerden Alnan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluturan maliyetbileenlerine ilikin nc kiilerden fiyat teklifi alnmas durumunda, ncelikli olarak fiyat teklifini veren kiiyle tam tasdik szlemesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafndan ilgisine gre teklife konu mal veya hizmet iin maliyet tespit tutana (Ek-O.5) veya sat tutar tespit tutana (Ek-O.6) dzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayana olarak dzenlenecek olup, ar dk teklif aklamas kapsamnda sunulacaktr.

Maliyet tespit tutana dayanak alnarak fiyat teklifi sunulabilmesi iin, fiyat teklifinin mamul/mala ilikin olmas halinde mamul/maln birim fiyatnn, tutanakta tespit edilen arlkl ortalama birim maliyetin altnda olmamas; fiyat teklifinin hizmete ilikin olmas halinde ise bu hizmetin birim fiyatnn, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altnda olmamas, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yaplmas, fiyat teklifi zerine meslek mensubu tarafndan “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatn, mkellefin yasal defter ve belgelerine gre tarafmca dzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve () sayl maliyet tespit tutanandaki ortalama/toplam birim maliyet tutarnn altnda olmadn beyan ederim.” ibaresinin yazlarak imzalanmas ve iletiim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaelenmesi/mhrlenmesi gerekmektedir.

Sat tutar tespit tutana dayanak alnarak fiyat teklifi sunulabilmesi iin teklif edilen birim fiyatn, ilgili tutanakta tespit edilen arlkl ortalama birim sat tutarnn % 80’inin altnda olmamas, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yaplmas, fiyat teklifi zerine meslek mensubu tarafndan “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatn, mkellefin yasal defter ve belgelerine gre tarafmca dzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve () sayl sat tutar tespit tutanandaki arlkl ortalama birim sat tutarnn % 80’inin altnda olmadn beyan ederim.” ibaresinin yazlarak imzalanmas ve iletiim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaelenmesi/mhrlenmesi gerekmektedir.

nc kiilerden alnan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gsterenlerden alnmas gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden nce dzenlenmi olmas zorunlu deildir.

Kaeleme ilemi 8.4 nc maddede belirtilen zel kae kullanlmak suretiyle yaplabilecei gibi, bu kae dnda meslek mensubuna ilikin bilgileri ieren kae kullanlmak suretiyle de yaplabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kurulular Tarafndan lke apnda Sunulan Mal ve Hizmetlere likin Fiyatlar: Teklifi oluturan maliyet bileenlerine ilikin merkezi kamu kurum ve kurulular tarafndan lke apnda sunulan mal ve hizmetlere ilikin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmi fiyat teklifleri aklama yntemi olarak kullanlabilir. Bu yntemle yaplm aklamann geerli olabilmesi iin kullanlan fiyatlarn ilan/davet ile ihale tarihi arasnda (ihale tarihi hari) geerli olmas zorunludur.

79.2.2.3. Kamu Kurum ve Kurulular Tarafndan lan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluturan maliyet bileenlerine ilikin kamu kurum ve kurulular tarafndan ilan edilmi fiyat tarifeleri aklama yntemi olarak kullanlabilir. Bu usulle yaplm aklamann geerli olabilmesi iin ilan edilen fiyatlarn ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasnda (ihale tarihi hari) geerli olmas zorunludur.

79.2.2.4. Ticaret Borsas Fiyatlar: Teklifi oluturan maliyet bileenlerine ilikin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayl Trkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarnca borsa idaresi tarafndan dzenlenen ve ilgili maln ihale tarihinden nceki son 12 ayn herhangi bir ilem gnnde gerekleen ortalama fiyatn gsteren belge ile aklama yaplabilir.

79.2.2.5. Toptanc Hal Fiyatlar: Teklifi oluturan maliyet bileenlerine ilikin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayl Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinlii Bulunan Dier Mallarn Ticaretinin Dzenlenmesi Hakknda Kanun uyarnca faaliyet gsteren toptanc hali idaresi tarafndan dzenlenen ve ilgili maln ihale tarihinden nceki son 12 ayn herhangi bir ilem gnne ait ortalama fiyatn gsteren belge ile aklama yaplabilir.

79.2.2.6. zel veya Mnhasr Hak Sahibi Kurulularn Uygulad Fiyatlar: lgili mevzuat uyarnca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulmas konusunda lehine snrlama bulunan kurulularn tedarikisi olduklar mallar veya sunucusu olduklar hizmetler iin uyguladklar fiyatlar ile aklama yaplabilir. Bu usulle yaplm aklamann geerli olabilmesi iin kullanlan fiyatlarn ilan/davet ile ihale tarihi arasnda (ihale tarihi hari) geerli olmas zorunludur.

79.2.2.7. steklinin Kendi rettii, Ald veya Satt Mallara likin Fiyatlar: Teklifi oluturan maliyet bileenlerine ilikin olarak isteklinin kendi rettii, ald veya satt mallara ait fiyatlarn kullanlmas durumunda, istekliyle tam tasdik szlemesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafndan ilgisine gre ar dk teklif aklamasna konu mal iin dzenlenen maliyet/sat tutar tespit tutana (Ek-O.7) ile aklama yaplabilir.

Maliyetler dayanak alnarak yaplan aklamann geerli olabilmesi iin teklif edilen birim fiyatn, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen arlkl ortalama birim maliyetin altnda olmamas ve isteklinin son veya bir nceki geici vergi beyanname dneminde ihale konusu ite kullanlmasn ngrd mal miktarnn en az yars kadar alm yapm olmas gerekir.

Satlar dayanak alnarak yaplan aklamann geerli olabilmesi iin teklif edilen birim fiyatn, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen arlkl ortalama birim sat tutarnn % 80’inin altnda olmamas ve maln ticaretinin isteklinin faaliyet alannda olmas gerekir.

steklinin son veya bir nceki geici vergi beyanname dneminde 4734 sayl Kanun kapsamndaki idarelere aklama konusu mala ilikin sat yapm ve satlan maln idarece kabul edilmi olmas durumunda, maliyet/sat tutar tespit tutana (Ek-O.7) sunulmasna gerek bulunmayp sadece sz konusu sata ilikin fatura rnekleri veya bu rneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onayl suretleri ile de belgelendirme yaplabilir.

Kaeleme ilemi 8.4 nc maddede belirtilen zel kae kullanlmak suretiyle yaplabilecei gibi, bu kae dnda meslek mensubuna ilikin bilgileri ieren kae kullanlmak suretiyle de yaplabilir.

79.2.2.8. steklinin Orta Olduu Tzel Kiiye Ait letmeden Mal ekmesiyle Oluan Emsal Bedel: Teklifi oluturan maliyt bileenlerine ilikin olarak isteklinin orta olduu tzel kiiye ait iletmeden mal ekmesi veya satn almas durumunda sz konusu maln emsal bedeli ile deerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayl Vergi Usul Kanununun ilgili hkmleri esas alnr. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa gre hesaplanan emsal bedeli gsteren ve istekliyle tam tasdik szlemesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafndan hazrlanarak imzalanan ve kaelenen beyann verilmesi yeterlidir. Kaeleme ilemi 8.4 nc maddede belirtilen zel kae kullanlmak suretiyle yaplabilecei gibi, bu kae dnda meslek mensubuna ilikin bilgileri ieren kae kullanlmak suretiyle de yaplabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; nc kiilerden alnan fiyat teklifi zerindeki beyann ve emsal bedel beyan ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaral tutanaklardaki bilgilerin doruluundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Mavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Mavirler anlalr”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaral tutanaklarn son veya bir nceki geici vergi beyanname dnemine ilikin olarak dzenlenmesi zorunludur. Son veya bir nceki geici vergi beyanname dneminin tespitinde; 4734 sayl Kanunun 21 inci maddesinin birinci fkrasnn (a), (d) ve (e) bentlerine gre pazarlk usul ile yaplan ihalelerde ilk yazl fiyat tekliflerinin alnd tarih, dier ihale usulleri ile yaplan ihalelerde ise ihale tarihi esas alnr.

rnein; 11.1.2014 tarihinde ak ihale usul ile yaplan ihalede son geici vergi beyanname dnemi “Ekim-Kasm-Aralk 2013”, 15.7.2014 tarihinde ak ihale usul ile yaplan ihalede son geici vergi beyanname dnemi “Nisan-Mays-Haziran 2014” tr.

79.2.5. letme hesabna gre defter tutuluyor olmas durumunda; yukarda belirtilen tutanaklar, iletme hesab defteri ve iletme hesap zeti kaytlarna gre dzenlenir.

79.2.7. stekliler tarafndan akaryakt girdisine ilikin olarak, EPDK tarafndan yaymlanan, stanbul li, Avrupa Yakasnda bulunan bayiler adna beyan edilmi fiyatlarn ortalamasn yanstan En Yksek lem Hacimli 8 Firmann Akaryakt Fiyatlarna likin Raporda yer alan fiyatlarn % 90’nn altnda sunulan aklamalar geerli kabul edilmez. Motorin veya benzine ynelik olarak ngrlen tutarn TL/ltcinsinden hesaplanmasnda Enerji Piyasas Dzenleme Kurumunun ilgili dzenlemeleri dikkate alnacaktr.

79.3. darelerin ar dk teklif tespit ve deerlendirilmesine ilikin aadaki dzenlemeleri de dikkate almalar gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi ar dk olarak tespit edildikten sonra yukardaki yntemlere gre usulne uygun aklama yapan isteklilerin teklifleri geerli kabul edilir. Hayatn olaan akna veya ticari gereklere aykrlk gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yntemlerden herhangi biri ile aklama yaplmasnn fiilen mmkn olmadnn anlald durumlarda, istekli tarafndan gerekesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatna gre ihale tarihinden nceki son 12 ay iinde dzenlenen aklamaya elverili dier bilgi ve belgeler kullanlarak da aklama yaplabilir.

79.3.3. Kurumca hazrlanan “ilik Hesaplama Modl” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulalabilecek olup, personel altrlmasna dayal hizmet alm ihalelerinde tekliflerin deerlendirilmesi balamnda szleme ve genel giderler dahil asgari iilik maliyeti hesabnda iilik hesaplama modlnn kullanlmas zorunludur.

79.3.4. Hizmet alm ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin ar dk teklif sorgulamasnda nemli bir bileen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alnan polie, fiyat teklifi veya szlemelerin ekine ihale dokmannda yer alan teminat tutarlar zerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlaryla sigorta hizmetini gerekletirebileceklerine ilikin, ilgili sigorta irketinin genel mdrlnden veya blge mdrlnden alnan teyit yazsnn eklenmesi ve bu yaznn yetkili kiilerin imzasn tamas gereklidir. Ancak sigorta irketlerinin genel mdrlk veya blge mdrlkleri tarafndan imzalanm polie veya fiyat teklifleri iin teyit alnmas zorunlu deildir. Sigorta giderinin tevsiki iin sunulan belgenin iin sresinin tamamn kapsamas gerekmektedir. Ancak birden fazla yl kapsayan ya da ihale tarihi ile iin balang tarihinin farkl yllara ait olduu ilerde ilk yl iin alnan sigorta teklifinin ihale tarihi itibaryla en son aklanm olan Yurtii retici Fiyatlar Endeksi “On iki aylk ortalamalara gre deiim oran (%)” tablosundaki oran esas alnmak suretiyle gncellenerek dier yllar iin kullanlmas mmkndr. rnein; szleme sresi 3 yl, ihale tarihi 1/11/2019, ie balama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibaryla yllk 100 TL olan sigorta prim tutar maliyet kalemi, Yurtii retici Fiyatlar Endeksi on iki aylk ortalamalara gre deiim oran tablosunda en son aklanm olan 2019 yl Eyll ay deiim oran (%26,44) zerinden; 2020 yl iin (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yl iin (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yl iin (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktr.

79.3.5. Personel altrlmasna dayal olmayan hizmet almlarna ilikin yaplan ar dk teklif aklamasnda, szleme giderleri ve genel giderlerin % 4 orannda hesaplanmas sz konusu olmayacak, szleme giderleri ilgili mevzuatna gre hesaplanmak suretiyle aklama yaplacaktr.

79.3.6. hale dokmannda fiyat fark verileceine ilikin dzenleme bulunmayan ve birden fazla yl kapsayan ya da ihale tarihi ile iin balang tarihinin farkl yllara ait olduu ilere ilikin ar dk teklif sorgulamas yazsnda idarece nemli bir bileen olarak belirtilen ve istekliler tarafndan ihale tarihi itibaryla art oran ve/veya tutar tespit edilemeyen motorlu tatlar vergisi, ara muayene ilemleri gibi giderler ile mali ykmllkler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yllara ilikin bedelleri, ilk yl iin ngrlen bedelin, ihale tarihi itibaryla en son aklanm olan Yurtii retici Fiyatlar Endeksi “On iki aylk ortalamalara gre deiim oran (%)” tablosundaki oran zerinden gncellenerek hesaplanr. rnein; szleme sresi 3 yl, ihale tarihi 15/11/2019, ie balama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu tatlar vergisi tutar ihale tarihi itibaryla yllk 1 00 TL olan maliyet kalemiz Yurtii retici Fiyatlar Endeksi on iki aylk ortalamalara gre deiim oran tablosunda en son aklanm olan 2019 yl Ekim ay deiim oran (%22,58) zerinden; 2020 yl iin (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yl iin (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yl iin (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktr.”aklamas yer almaktadr.

dari artname’nin ” hale konusu ie/alma ilikin bilgiler” balkl 2’nci maddesinde “2.1. hale konusu iin/almn;

a) Ad: 3 Adet ofrl Servis Hizmet Alm i

b) Tr: Hizmet alm

c) lgili Uygulama Ynetmelii: Hizmet Alm haleleri Uygulama Ynetmelii

) Yatrm proje no’su (yapm ilerinde): Bu madde bo braklmtr.

d) Kodu:

e) Miktar: 3 adet servis arac; 2 adet(19+1) kiilik olan ara 249 gn,1 adet (4+1) kiilik olan vardiya arac 365 gn, in Balang ve Biti sresi aras 1 yllktr.(365 gn)

Ayrntl bilgi idari artnamenin ekinde yer almaktadr.

f) in yaplaca/maln teslim edilecei yer: Et Ve St Kurumu Ar Et Kombina Mdrl Merkez/Ar (Teknik artnamede Detayl Olarak Belirtilmitir.)” dzenlemesi,

Ayn artname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” balkl 25’inci maddesinde “25.1. Szlemenin uygulanmas srasnda, ilgili mevzuat gereince denecek ulam, sigorta, vergi, resim ve har giderleri teklif fiyatna dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde art olmas ya da benzeri yeni gider kalemlerinin olumas hallerinde, teklif edilen fiyatn bu tr art ya da farklar karlayacak pay ierdii kabul edilir. Yklenici, bu art ve farklar ileri srerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan dier giderler aada belirtilmitir:

25.3.1. Her trl ulam sigorta, her trl vergi, resim ve har giderleri ile aralar ve ofrlerle ilgili her trl cret, vergi, sigorta, akaryakt, bakm onarm SGK demeleri gibi tm giderler isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olup ykleniciye ait olacaktr. Teklif fiyata dahildir.

25.4. Szleme konusu iin bedelinin denmesi aamasnda doacak Katma Deer Vergisi (KDV), ilgili mevzuat erevesinde dare tarafndan ykleniciye ayrca denir.

25.5. Bu madde bo braklmtr.” dzenlemesi,

Ayn artname’nin “Ar dk teklifler” balkl 33’nc maddesinde “33.1. Teklifi snr deerin altnda kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine gre aklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu snr deerin altnda kalan teklifleri ar dk teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafndan belirlenen kriterlere gre teklifte nemli olduunu tespit ettii bileenler ile ilgili ayrntlar yazl olarak ister. hale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olmas,

b) Seilen teknik zmler ve teklif sahibinin iin yerine getirilmesinde kullanaca avantajl koullar,

c) Teklif edilen hizmetin zgnl,

gibi hususlarda yaplan yazl aklamalar dikkate alarak ar dk teklifleri deerlendirir. Bu deerlendirme sonucunda, aklamalar yeterli grlmeyen veya yazl aklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” dzenlemesi yer almaktadr.

Teknik artname’nin ilgili dzenlemelerine aada yer verilmitir.

“Servis Ara Says ve Kapasitesi;

1.Ara 19+1 (Sabah ve Akam)

2.Ara 19+1 (Sadece Sabah)

3. Vardiya Arac 4+1 Kiilik olacaktr, (her gn)

Toplam: En dk 2015 ve zeri model toplam 3 adet servis arac.”,

Ayrca Teknik artname’nin “alma esaslar” balkl 1’inci maddesinde “Servis tamacl 19+1 kiilik 2 ara haftaii mesai gnlerinde alacak, 4+1 kiilik bir adet vardiya arac ise haftaii saat 15:00-23:00 te 2 sefer, haftasonu ve resmi tatil gnlerinde saat 07:00-15:00-23:00 te 3 sefer olmak zere her gn (365 gn) servis tamacl yapacaktr. Yklenici ihale teklif bedelini hesaplar iken gnlk bedel eklinde hesaplayacaktr.

19+1 kiilik 1 .ara belirtilen gzergh dorultusunda bulunan personelleri toplamaya balayarak sabah saat 07:00 de Kuruma gelmi olacak, akam saat 16:50 de Kurum nnde hazr bulunacak ve 17:00 de Kurumdan hareket ederek belirtilen gzergh dorultusunda personelleri gtrecektir.

19+1 kiilik 2.ara belirtilen gzergh dorultusunda bulunan personelleri toplamaya balayarak sabah saat 07:00 de Kuruma gelmi olacak ve sabah saat 07:00 de vardiyadan kan personelleri alp belirtilen gzergah dorultusunda gtrecektir. Vardiyal alanlarn tamacln yapacak bir adet 4+1 kiilik 3.ara; haftaii mesai gnlerinde saat 15:00 ve 23:00 te, haftasonu ve resmi tatil gnlerinde saat 07:00-15:00-23:00 te kurumda olacak ve belirtilen gzergahta sefer atacaktr. Vardiya arac vardiya ya gelecek personeli Kuruma getirip kan personeli ise gtrecektir.

dare gerektiinde servis gzerghlarnda 5 km gidi, 5 km geli olmak kaydyla toplam 10 km’ye kadar uzatma yapabilir. Bu deiiklikten dolay yklenici ek cret talep edemez.

darenin i younluu olduu zamanlarda (resmi tatil, bayram, hafta sonu almas vb.) ek sefer talep etmesi durumunda yklenici yerine getirmekle ykmldr. Ek sefer creti hizmet veren mevcut aralar zerinden (hangi gzergh kulland ise) emsal alnp, ayn ayn hakediine dahil edilecektir.

Kurumumuzda geici grevli alan personeller ile staj yapan renciler arata yer olmas durumunda mevcut gzerghlar dhilinde servisten faydalanacaktr.

Servis arac iinde tek personel olsa dahi aralar tespit edilmi gzerghn son durana kadar gitmek zorundadr. Personeller srekli inip bindii durak dnda zaruri durumlarda gzergh kapsamndaki dier duraklarda da servis aracna inip binebilir.”

“Tamay Yapacak Aralara likin Hususlar” balkl 2’nci maddesinde “Aralar en dk 2015 model olacaktr.

Ara lastikleri anm ve eski olmayacak, jantlarda atlak bulunmayacak ve yedek lastik (stepne) bulundurulacaktr. Aralk-Nisan aylarnda k lastikleri taklacaktr.

Aracn periyodik trafik muayenesi, sigorta vb. yasal ilemleri ile bir yllk mutat bakm ve onaranlar zamannda yaplm olacaktr.” dzenlemesi,

“Yklenici Ykmll” balkl 3’nc maddesinde “dare servis hareket saatlerini deitirmeye yetkilidir. Yklenici mesai saatlerindeki deiiklik, personel saysnda eksilme veya art olduunda (bu artnamede yazlan gzergahlara denk mesafede olacak ekilde) yeni gzergh ve duraklar konusunda idarenin talebi ynnde hareket edecektir.

Yklenici arza, bakm, kaza vb. sebeplerle sefere kmayacak ve seferden alkonan aracn yerine szleme artlarna uygun olarak yeni ara temin edecektir.

Servis cretleri sadece allan gnler iin olup tatil gnleri cret talebinde bulunulamaz.

Aralarn periyodik bakm, trafik muayenesi,MTV, sigorta vb. her trl yasal ilemlerin zamannda yaplp yaplmamasndan yklenici sorumlu olacaktr.

Taman personelin herhangi bir trafik kazasndan dolay doacak her trl zarar yklenici tarafndan karlanacaktr. Taman personelde hsl olacak yaralanma, sakat kalma ve lm hallerinde kiinin kendisi ve yaknlarnn her trl hak ve tazminat taleplerinde yklenici sorumlu olacaktr.

Teklif edilen bedele; src creti ve zlk haklar, akaryakt, lastik, yedek para, ya, sigorta, vergi, kapital, her trl tamir ve bakm masraflar vs. dhildir. Szleme bedelinin zerinde herhangi bir deme yaplmayacaktr.” dzenlemesi,

“Servis Gzerghlar (3 Adet Ara)” balkl 6’nc maddesinde “07.00 -17.00 mesai saatlerinde alan personellere ynelik;

  1. .GZERGH: 1. Ara

Kuruma Geli Gzergah: eker Fabrikas-TOK-Batkent-Valilik- Kerim Yldz Cami-

Bankas-Ar Et Kombinas

Kurumdan Gidi Gzergah:Ar Et Kombinas-Vali Kona Cad.-Kazman Cad.-Valilik- Batkent-TOK-eker Fabrikas

07.00 – 17.00 mesai saatlerinde alan personellere ynelik;

  1. .GZERGH: 2. Ara

Kuruma Geli Gzergah:Fatih Mah.Mezarhk ba- Eski Milli Eitim-Eski Ktphane-

Cumhuriyet ilkokulu-ocuk Yetitirme Yurdu- Ar Et Kombinas

Kurumdan Dn Gzergah : Ar Et Kombinas-I Bankas-Valilik-Batkent-TOKl-eker Fabrikas

15.00 – 23.00 saatlerinde vardiyal alan personellere ynelik;

  1. GZERGH: 4+1 kiilik ara ile haftaii mesai gnlerinde 2 sefer,haftasonu ve resmi tatil gnlerinde 3 sefer atlacaktr.

Kuruma Geli Gzergah: eker Fabrikas-TOK-Batkent-Valilik- Kerim Yldz Camisi-Eski Milli Eitim- – Bankas-Ar Et Kombinas

Kurumdan Dn Gzergah : Ar Et Kombinas- BankasEski Milli Eitim- Kerim Yldz Cami -Valilik-Batkent-TOK-eker Fabrikas” dzenlemesi yer almaktadr.

haleye ait birim fiyat teklif cetveline aada yer verilmitir.

A1

B2

Sra No

Kaleminin Ad ve Ksa Aklamas 6

Birimi

Miktar

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutar

1

1 Adet 19+1 kiilik ofrl Servis Hizmet i 1. gzergah (sabah ve akam)

gn

249

2

1 Adet 19+1 Kiilik ofrl Servis Hizmet i 2. gzergah (Sadece Sabah)

gn

249

3

1 Adet 4+1 Kiilik ofrl Vardiya Arac Hizmet i 3.Gzergah

gn

365

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hari)

ncelemeye konu ihalenin 02.10.2023 tarihinde yapld, ihaleye 8 istekli tarafndan teklif verildii, 3 isteklinin teklifinin snr deerin altnda kalmas zerine idare tarafndan 02.10.2023 tarihli yaz ile “ar dk teklif aklama” konulu yaznn EKAP zerinden teklifi snr deerin altnda kalan isteklileregnderildii, bavuru sahibi isteklinin ihale zerinde braklan istekliye ait ar dk teklif aklamalarnn uygun olmad ynndeki ikayet bavurusu sreleri sonunda, Kurum tarafndan alnan 22.11.2023 tarih ve 2023/UH.I-1442 sayl Kurul Karar ile “teklifi snr deerin altnda olan geerli teklif sahibi isteklilere idarece teklifte nemli kabul edilen maliyet bileenlerinin ak ve tereddde mahal vermeyecek ekilde belirlenerek ar dk teklif sorgulamasnn yeniden yaplmas” ynnde dzeltici ilem karar verilmesi zerine, idare tarafndan 30.11.2023 tarihli yaz ile teklifi snr deerin altnda kalan 3 istekli iin ar dk teklif sorgulamasnn yenilendii,

Yenilenen ve 30.11.2023 tarihinde EKAP zerinden gnderilen ar dk teklif aklama talebi yazsnda “ihale kapsamnda altrlacak personel iin;

Kik ilik Hesaplama Modl zerinden alnm dokman

ihale kapsamnda altrlacak olan aralara ait

EPDK zerinden alnm akaryakt fiyatlarna ait rapor

ortalama yakttketimi iin bayiden onayl alnm belge

iin sresini kapsayantrafik sigortas, koltuk sigortas ve kasko giderleri iin genel mdrlk veya blge mdrlonaylteyit yazs

bakm onarm ve dier amortisman giderleri iin SMM onayl fiyat teklifi

yukarda istenen tm belgelerin YMM onay ile sunulmas hususunda” ifadelerine yer verilmek suretiyle nemli teklif bileenlerinin belirlendii grlmtr.

darenin yenilenen ar dk teklif sorgulamasna sresi ierisinde 1 isteklinin ar dk teklif aklamalarn sunduu, dier 2 isteklinin ar dk teklif aklamasn sunmad grlmtr.

Akabinde Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar idare tarafndan uygun bulunarak ihalenin anlan istekli zerinde brakld, ekonomik adan en avantajl ikinci teklif sahibi olarak belirlenen teklifi snr deerin zerindeki bavuru sahibi Kseda Tamaclk naat Petrol Medikal Temizlik thalat ve hracat San. Tic. Ltd. ti.nin ise bavuru sahibinin ar dk teklif aklamalarnn ara maliyetleri, akaryakt giderleri, personel giderleri, sigorta giderleri, bakm-onarm giderleri ynyle uygun olmadn iddia ettii grlmektedir.

a) Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar ara maliyetleri ynnden ileri srlen iddia erevesinde incelendiinde;

hale kapsamnda dokmana gre 3 adet servis arac altrlaca, ihale zerinde braklan istekli tarafndan kendi mal olan 3 adet servis aracn teklif ettii,

Aralara ait amortisman deerini kasko deeri zerinden akladn belirttikleri, ara bedelini 1.798.605,00 TL olarak hesapladklar, amortisman mrn 5 yl olarak hesapladklar, amortisman orann %20 olarak belirttii, yllk 3 aracn amortisman deerinin 71.944,2 TL olarak hesapladklar, kendi hazrladklar tablonun zerinde serbest muhasebeci mali mavir tarafndan imza ve kaenin yer ald grlmtr.

hale zerinde braklan istekli tarafndan amortisman hesabna ynelik herhangi bir belgelendirmenin yaplmad anlaldndan bavuru sahibinin sz konusu iddias bu ynyle uygun bulunmutur.

b) Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar akaryakt giderleri ynnden ileri srlen iddia erevesinde incelendiinde;

halenin ilan tarihinin 25.09.2023, ihale tarihinin 25.10.2023 olduu, istekli tarafndan hesaplanan motorin litre fiyatnn “Kamu hale Genel Teblii’nin 79.2.7’nci maddesinde yer alan 79.2.7. stekliler tarafndan akaryakt girdisine ilikin olarak, EPDK tarafndan yaymlanan, stanbul li, Avrupa Yakasnda bulunan bayiler adna beyan edilmi fiyatlarn ortalamasn yanstan En Yksek lem Hacimli 8 Firmann Akaryakt Fiyatlarna likin Raporda yer alan fiyatlarn % 90’nn altnda sunulan aklamalar geerli kabul edilmez.” aklamasna istinaden taraflarnca yaplan %20 KDV hari 32,15 TL yakt litre fiyatnn “Raporda yer alan fiyatlarn % 90’nn altnda olmad” tespit edildiinden, ihale zerinde braklan isteklinin akaryakta ilikin yapm olduu aklama uygun olduundan, bavuru sahibinin sz konusu iddias uygun bulunmamtr.

c) Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar personel giderleri ynnden ileri srlen iddia erevesinde incelendiinde;

hale zerinde braklan isteklinin aklamalarnda Kik ilik Hesaplama Modl yardmyla saatlik cretin 75,96 TL olarak hesapland, her iinin gnde 1 saat alacann belirtildii,

Teknik artname’de “Servis Gzerghlar (3 Adet Ara)” balkl 6’nc maddesinde “07.00 -17.00 mesai saatlerinde alan personellere ynelik;

  1. .GZERGH: 1. Ara

Kuruma Geli Gzergah: eker Fabrikas-TOK-Batkent-Valilik- Kerim Yldz Cami-

Bankas-Ar Et Kombinas

Kurumdan Gidi Gzergah:Ar Et Kombinas-Vali Kona Cad.-Kazman Cad.-Valilik- Batkent-TOK-eker Fabrikas

07.00 – 17.00 mesai saatlerinde alan personellere ynelik;

  1. .GZERGH: 2. Ara

Kuruma Geli Gzergah:Fatih Mah.Mezarhk ba- Eski Milli Eitim-Eski Ktphane-

Cumhuriyet ilkokulu-ocuk Yetitirme Yurdu- Ar Et Kombinas

Kurumdan Dn Gzergah : Ar Et Kombinas-I Bankas-Valilik-Batkent-TOKl-eker Fabrikas

15.00 – 23.00 saatlerinde vardiyal alan personellere ynelik;

  1. GZERGH: 4+1 kiilik ara ile haftaii mesai gnlerinde 2 sefer,haftasonu ve resmi tatil gnlerinde 3 sefer atlacaktr.

Kuruma Geli Gzergah: eker Fabrikas-TOK-Batkent-Valilik- Kerim Yldz Camisi-Eski Milli Eitim- – Bankas-Ar Et Kombinas

Kurumdan Dn Gzergah : Ar Et Kombinas- BankasEski Milli Eitim- Kerim Yldz Cami -Valilik-Batkent-TOK-eker Fabrikas” dzenlemelerinin yer ald,

Dokmanda srclerin tam zamanl alacana ynelik bir dzenlemenin yaplmad, iilerin gnlk ka saat alacaklar ynnde bir dzenlemenin yer almad, servis hizmetine balayacaklar saat bilgisine yer verildii, genel olarak gzergah bilgilerine yer verildii, toplam 3 adet ara iin 3 iinin almas gerektiinin dzenlendii, 2 aracn 249 gn, 1 aracn 365 gn alacann dzenlendii, bavuru sahibinin iddia ettii zere sefer ba en az 2 saat alma sresi olmas gerektii ynnde bir dokman dzenlemesinin yer almad,

Personel altrlmasna dayal olmayan ihalede anlan istekli tarafndan iilik maliyetinin KK ilik Hesaplama Modl yardmyla hesapland, anlan istekli tarafndan her bir iinin gnlk 1 saat alaca ngrlerek iilik giderinin aklad, tarafmzdan yaplan kik iilik hesaplama modl kontrolnde bavuru sahibi tarafndan yaplan hesaplamann uygun olduu grldnden bavuru sahibinin iddias bu ynyle uygun bulunmamtr.

d) Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar sigorta giderleri ynnden ileri srlen iddia erevesinde incelendiinde;

Kamu hale Genel Teblii’nin 79.3.4’nc maddesinde hizmet alm ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin ar dk teklif sorgulamasnda nemli bir bileen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alnan polie, fiyat teklifi veya szlemelerin ekine ihale dokmannda yer alan teminat tutarlar zerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlaryla sigorta hizmetini gerekletirebileceklerine ilikin, ilgili sigorta irketinin genel mdrlnden veya blge mdrlnden alnan teyit yazsnn eklenmesi ve bu yaznn yetkili kiilerin imzasn tamas gerektii, ancak sigorta irketlerinin genel mdrlk veya blge mdrlkleri tarafndan imzalanm polie veya fiyat teklifleri iin teyit alnmasnn zorunlu olmad belirtilmi ve sigortaya ilikin alnan fiyat teklifi/polienin iin sresini karlamas gerektii aklamalarna yer verilmitir.

stekli tarafndan ar dk teklif aklamasnda sigorta giderlerine ynelik “ara sigorta ve vergi giderleri” balkl aklamalarn yapld, idare tarafndan nemli teklif bileeni olarak belirlenmeyen MTV giderine ynelik aklamalara da bu kapsamda yer verildii,

hale zerinde braklan isteklinin idare tarafndan nemli teklif bileeni olarak belirlenen “iin sresini kapsayantrafik sigortas, koltuk sigortas ve kasko giderleri iin genel mdrlk veya blge mdrlonaylteyit yazs” eklindeki sigorta giderlerine ait aklamalarnda yukarda yer verilen tebliin 79’uncu maddesinde yer ald ekliyle uygun aklanmad, ar dk aklama belgelerleri haricinde ayrca bir sigorta teklifi ve ilgili sigorta irketinin genel mdrlnden veya blge mdrlnden alnan teyit yazsnnsunulmad yalnzca aklama belgeleri zerine Aras Sigorta Araclk Hizmetleri Ltd.ti. tarafndan kae basld, grlm olup, bavuru sahibinin iddialar bu ynyle uygun bulunmutur.

e) Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A.. tarafndan sunulan ar dk teklif aklamalar bakm-onarm giderleri ynnden ileri srlen iddia erevesinde incelendiinde;

hale zerinde braklan isteklinin bakm onarm giderlerine ynelik aklamalarnn ara bakm giderleri bal altnda yapld, bakm olarak sadece ylda en fazla 1 kez ya bakmn n grdkleri kendi oluturduklar tabloya yer verdikleri ve yalnzca aklama belgeleri zerinde Sk Baar Turizm n. Elek. Tem. Gda Yakt Tic. San. th. Ltd. ti.ye ait imza ve kae ile SMMM’ye ait imza ve kaenin yer ald grlmtr.

Dokmanda aralara ait bakm onarm balkl blmde“Aracn periyodik trafik muayenesi, sigorta vb. yasal ilemleri ile bir yllk mutat bakm ve onarmlar zamannda yaplm olacaktr.” eklinde yllk mutat bakm ve onarmlarn yaplacann belirtii, istekli tarafndan sadece ya bakmn akladklarnn belirtildii, ayrca Tebli’in yukarda yer verilen 79’uncu maddesine uygun olarak fiyat teklifinin ve eki tutanaklarn sunulmad yaplan aklamalarn bu haliyle uygun olmad anlaldndan bavuru sahibi isteklinin sz konusu iddias bu ynyle uygun bulunmutur.

te yandan, 4734 sayl Kamu hale Kanunu’nun 53’nc maddesinin (j) fkrasnn 9’uncu alt bendinde “Bavuru sahibinin iddialarnn tamamnda hakl bulunmas halinde, Kurul kararile itirazen ikyet bavuru bedelinin bavuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararnnbavuru sahibine bildirimini izleyen otuz gn iinde bavuru sahibinin Kuruma yazl talebizerine, bu talep tarihini izleyen otuz gn iinde Kurum tarafndan itirazen ikyet bavurubedelinin iadesi yaplr ve son deme tarihine kadar geen sre iin faiz ilemez. Dierhallerde bavuru bedeli iade edilmez.Bu fkrann (1) numaral bendi uyarnca tahsil edilen bedel hibir durumda iadeedilmez.” hkm yer almaktadr.

Aktarlan Kanun hkmne gre, bavuru sahibinin itirazen ikyete konu iddialarnn tamamnda hakl bulunmas halinde bavuru bedeli iadesinin sz konusu olabilecei dikkate alndnda, yukarda yer verilen tespit ve deerlendirmeler neticesinde, bavuru sahibinin, iddialarnn tamamnda hakl bulunmad anlaldndan bavuru bedelinin bavuru sahibine iadesi iin Kanun’un ngrd ekilde “bavuru sahibinin iddialarnn tamamnda haklbulunmas” koulunun gereklemedii, dolaysyla 4734 sayl Kamu hale Kanunu’nun 53’nc maddesinin (j) fkrasnn 9’uncu alt bendi hkm gereince bavuru bedelinin iadesinin mmkn bulunmad anlalmtr.

B)halelere Ynelik Bavurular Hakknda Ynetmelik’in 18’inci maddesi ynnden yaplan inceleme sonucunda herhangi bir aykrlk tespit edilmemitir.

Sonu olarak, yukarda mevzuata aykrlklar belirtilen ilemlerin dzeltici ilemle giderilebilecek nitelikte ilemler olduu tespit edildiinden, Yusufolu Global Yemek Tem. th. hr. San. ve Tic. A..nin teklifinin reddedilmesi ve bu aamadan sonraki ilemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerekletirilmesi gerekmektedir.

Aklanan nedenlerle, 4734 sayl Kanun’un 65’inci maddesi uyarnca bu kararn tebli edildii veya tebli edilmi sayld tarihi izleyen 30 gn ierisinde Ankara dare Mahkemelerinde dava yolu ak olmak zere,

Anlan Kanun’un 54’nc maddesinin onbirinci fkrasnn (b) bendi gereince dzeltici ilem belirlenmesine,


Oybirlii ile karar verildi.