Vekaleten atanan şefin müdür kadrosu için gerekli şartları taşımaması, özel hizmet tazminatı ödemesini etkiler mi (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararında, İl Özel İdaresi’nde vekaleten atanan bir şefin, müdür kadrosu için gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle %135 oranında özel hizmet tazminatı ödenemeyeceği iddia edilmiştir. Ancak, ilgili personelin gerekli şartları taşıdığı ve ilçe özel idare müdürü kadrosunun görevde yükselme sınavı kapsamında olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla, idarenin uygulamasında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Kararda, Mahalli İdareler […]

→

Spor kulüplerinin reklam gelirleri üzerinden Genel Müdürlük payını tahsil etmemesi kamu zararı oluşturur mu? (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki spor tesislerinde düzenlenen müsabakalara katılan spor kulüplerinin, reklam gelirleri üzerinden %5 oranında Genel Müdürlük payını tahsil etmemesi nedeniyle kamu zararına yol açtığını tespit etmiştir. İlgili mevzuat gereği, bu payların tahsil edilmesi gerektiği belirtilmiş, ancak kulüplerin bu yükümlülüğü yerine getirmediği anlaşılmıştır. Sorumlular, tahsilat sürecinin başlatıldığını ifade etseler de, […]

→

Kamu görevlilerine yapılan ödemelerde vergi tevkifatı yapılmaması, mali sorumluluk doğurur mu? (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay kararında, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 28 ve 63. maddeleri gereğince yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun önceki kararları da bu durumu desteklemektedir. Ancak, kamu görevlilerinin bu ödemelerden vergi tevkifatı yapmamaları, önceki mevzuat ve mahkeme kararlarıyla ilişkilendirilmiştir. Kamu görevlilerinin, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ve Danıştay Dördüncü […]

→

Spor kulüplerinin reklam gelirlerinden %5 pay ödememesi kamu zararına yol açar mı, yoksa zamanaşımı süresi içinde tahsil edilen miktar bu durumu ortadan kaldırır mı (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki spor tesislerinde düzenlenen 2. Lig müsabakalarına katılan spor kulüplerinin, reklam sözleşmeleri üzerinden tahsil edilmesi gereken %5 Genel Müdürlük paylarını ödememesi durumunu incelemiştir. İlgili mevzuat uyarınca, bu payların tahsil edilmemesi kamu zararına yol açtığı iddia edilmiştir. Ancak, yapılan incelemede, belirli bir miktarın zamanaşımı süresi içinde tahsil edildiği ve […]

→

İşyeri kira ödemelerinde banka dekontunun tevsik edici belge olarak kullanılması mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 70280967-105[234-2012/14]-89 16/05/2013 Konu : İşyeri kira ödemelerinde banka dekontunun tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılmayacağı                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz belirtilerek, mali müşavirlik […]

→

İntifa hakkı, reklam gelirleri üzerindeki mülkiyet payını etkiler mi? (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay kararında, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan spor tesislerinde düzenlenen müsabakalara katılan spor kulüplerinin, reklam gelirleri üzerinden %5 oranındaki Genel Müdürlük paylarını tahsil etmemesi konusu ele alınmıştır. 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca, spor kulüplerinin bu payları zamanında yatırmaları gerektiği belirtilmiştir. Ancak, kulüplerin savunmalarında, tesislerin intifa hakkının kendilerine […]

→

Kamu görevlilerine yapılan ödemelerde gelir vergisi kesintisi yapılmaması, 5302 sayılı Kanun uyarınca kamu zararı doğurur mu (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 28 ve 63. maddeleri uyarınca yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kararda, kamu görevlilerine yapılan ödemelerden vergi tevkifatının yapılmaması nedeniyle kamu zararının oluştuğu belirtilmiş, ancak bu durumun 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca sorumluluk doğurmadığı ifade edilmiştir. Kararın gerekçesinde, 5540 […]

→

Fiilen Çalışma Şartının Yerine Getirilmemesi, Özel Hizmet Tazminatının Ödenmesini Engeller mi (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, belirli kamu görevlilerine fiilen çalışmadıkları halde özel hizmet tazminatı ödenmesi konusundaki hukuki uyuşmazlığı ele almaktadır. İlgili Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, özel hizmet tazminatının ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması şartı bulunmaktadır. İncelemeler sonucunda, Genel Müdür ve Daire Başkanlarının görevlerini fiilen yürütmediği tespit edilmiştir. Bu durum, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2006/10344 […]

→

C2 yetki belgesi kiralanarak yapılan taşımada fatura ve irsaliye düzenleme zorunluluğu var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 88031814-010.01[VUK-2013/17.]-61 16/05/2013 Konu : C2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Taşımada Belge Düzeni.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunda; adınıza kayıtlı çekicinin olduğu ve C2 yetki belgesine haiz firmadan kiraladığınız C2 yetki belgesine istinaden taşıma faaliyetine […]

→

G.T.İ.P. numarası tespit edilmeden malın ÖTV’ye tabi olup olmadığı belirlenebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 93767041-135[8-2013/23]-90 16/05/2013 Konu : 3810.10.00.00.11 GTİP numaralı malın ÖTV ye tabi olup olmadığı                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda     Vergi Dairesi Müdürlüğünün     vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, firmanızın kapasite raporuna ekletmiş olduğu 3810.10.00.00.11 G.T.İ.P. […]

→

İş ortaklığına ait vergi iade alacağının ortakların borçlarına mahsup edilmesi mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : 71387770-120[94-2013/77]-19 16/05/2013 Konu : iş ortaklığına ait tevkif yoluyla kesilen vergilerin iş ortaklığına ait kurumlar vergisi beyannamesinden mahsubu sonunda kalan iade alacağının, vergi borçlarına mahsuben iade edilmesi                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile iş […]

→

5302 sayılı Kanun kapsamında yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılmaması kamu zararı doğurur mu (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 28 ve 63. maddeleri uyarınca yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olduğu hususunu ele almaktadır. İlgili mevzuat gereğince, bu ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği belirtilmiştir. Danıştay Vergi Dava Daireleri’nin daha önceki kararları da bu durumu desteklemektedir. Kararda, 5540 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun ek 5. maddesi […]

→

Reklam gelirlerinin tahsil edilmemesi kamu zararına yol açar mı, mülkiyet hakkı ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde sorumluluk nasıl belirlenir (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay kararında, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki spor tesislerinde düzenlenen müsabakalara katılan spor kulüplerinin, reklam sözleşmeleri üzerinden %5 oranındaki Genel Müdürlük paylarını tahsil etmemesi nedeniyle kamu zararına yol açıldığı belirtilmiştir. 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri gereğince, bu payların il müdürlüğü hesabına yatırılması zorunludur. Sorumlular, tesislerin kullanım […]

→

Spor kulüplerinin iktisadi işletmelerinin kurumlar vergisinden muaf olup olamayacağı belirlenebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü       Sayı : 87247876-8.VUK.229.Md.2011.1-3 16/05/2013 Konu : Belge Düzeni.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; Spor Kulübü Derneğinizin Kurumlar Vergisi mükellefiyetinin bulunmadığını, bir takım istisnai faaliyetlerden elde edilen gelirlerin tahsilinde kullanılmak üzere “Kurumlar Vergisinden Muaftır” ibareli […]

→

Kamu görevlilerine yapılan ödemelerde gelir vergisi tevkifatı yapılmaması, mevzuata aykırılık olarak değerlendirilebilir mi (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’na göre yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olduğunu vurgulamaktadır. İlgili kanunların 28 ve 63. maddeleri gereğince yapılan ödemelerin vergi istisnasına tabi olmadığı belirtilmiştir. Danıştay’ın daha önceki kararları da bu durumu desteklemekte ve kamu görevlilerine yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Kararda, kamu görevlilerinin […]

→