|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, Tüm-Pa Temizlik ve Sosyal Hizmetler İnşaat Turizm Ticaret Pazarlama Ltd. Şti.’nin şikayet başvurusu üzerine, ilgili ihalede aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi sürecinde hukuka uygunluk denetimi yapılmadığını tespit etmiştir. İhaleye katılan diğer firmaların teklif dosyalarının içeriğinin bilinmemesi nedeniyle, başvuru sahibinin iddialarına dair detaylı delil sunmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir. Bu durum, ihaleyi kazanan isteklinin teklifinin geçerliliği ve uygunluğu açısından gerekli incelemelerin yapılmadığını ortaya koymaktadır.
Ankara 10. İdare Mahkemesi, bu sebeplerle yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Mahkeme, idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulayarak, Kamu İhale Kurulu’nun bu karar doğrultusunda işlem tesis etmesi gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak, Kurul, daha önceki kararını iptal ederek, esasın incelenmesine geçilmesine oybirliği ile karar vermiştir. Bu durum, ihale süreçlerinde şeffaflık ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. |
| Karar no | 2013/MK-277 |
|---|---|
| Karar tarihi | 13.08.2013 |
| Toplantı No | 2013/053 |
| Gündem No | 25 |
| Gündem Konusu | Kamu İhale Kurulunun 06.05.2013 tarih ve 2013/UH.I-2046 sayılı kararı hakkında Ankara 10. İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması. |
Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesitarafından 19.03.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Ev İdaresi Hizmetleri (Temizlik, Yemek Servisi, Hasta Taşıma-Yardımcı Hizmetler)” ihalesine ilişkin olarak Tüm-Pa Temizlik ve Sosyal Hizm. İnş. Turz. Tic. Paz. Ltd. Şti.tarafından yapılan şikâyet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun 06.05.2013tarih ve 2013/UH.I-2046 sayılı kararı ile başvurunun reddine karar verilmiştir.
Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, Tüm-Pa Temizlik ve Sosyal Hizm. İnş. Turz. Tic. Paz. Ltd. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin 09.07.2013 tarih ve E:2013/916 sayılı kararı ile; “…
Uyuşmazlığa konu olayda davacı şirket tarafından dava konusu ihale ile ilgili olarak davalı idareye yapılan itirazda ihaleye giren diğer firmaların teklif dosyalarının içeriğinin bilinmesinin ve bu nedenle başvuruya konu iddiası ile ilgili detaylı deliller sunulmasının mümkün olamayacağı, dolayısıyla söz konusu ihalenin aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi unsuru yönünden ihaleyi kazanan isteklinin proforma ve satış-alış faturalarının ticari defter ve kayıtlara uygun olup olmadığı, tedarikçi firma ile organik bağının ve öngörülen giyim maliyetinin incelenmesi gibi başvuru dilekçesinde bentler halinde sayılan hususlara yönelik olarak yapılan itirazen şikayet başvurusunun esasının incelenmesi suretiyle işlem tesis edilmesi gerekirken bu yönteme başvurmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı“şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Anayasanın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
1- 06.05.2013tarih ve 2013/UH.I-2046 sayılı Kurul Kararının iptaline,
2- Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, esasın incelenmesine geçilmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
|
Kazım ÖZKAN II. Başkan |
||
|
Ali Kemal AKKOÇ Kurul Üyesi |
Erkan DEMİRTAŞ Kurul Üyesi |
Mehmet Zeki ADLI Kurul Üyesi |
|
Hasan KOCAGÖZ Kurul Üyesi |
Hamdi GÜLEÇ Kurul Üyesi |
|