|
ÖZET: Avukatların hukuk müşaviri olarak atanması durumunda ek göstergeleri hakkında önemli bilgiler sunulmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 43. maddesine göre, kamu kurumlarında çalışan personelin aylıkları, hizmet sınıfları ve görev türlerine göre belirlenen ek gösterge rakamlarıyla hesaplanmaktadır. Bu bağlamda, 1. derece hukuk müşaviri kadrosuna atanan avukatların, daha önceki kariyerleriyle ilgili kazanılmış hak aylık derecelerine göre belirlenen ek göstergeden yararlanma hakları bulunmaktadır.
657 sayılı Kanun’un 43. maddesi, kariyer sınıfının dışında bir pozisyonda görev yapanların, önceki kariyerlerine dayanan haklarını korumayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, 1-4 dereceli kadrolara atananların, daha önceki görevlerinde sahip oldukları ek göstergeden daha düşük bir tutar almaları söz konusu olamaz. Avukat unvanıyla görev yapan bir kişinin, hukuk müşaviri kadrosuna atanması durumunda, kendisine sağlanacak ek gösterge, ilgili kadronun derecesine göre belirlenerek, kazanılmış hak aylık derecesiyle karşılaştırılacaktır. Sonuç olarak, avukatların hukuk müşaviri olarak atanması durumunda, kendilerine tanınan ek göstergelerin, önceki görevlerinde kazandıkları haklarla uyumlu olması sağlanacaktır. Bu uygulama, avukatların kariyerleri boyunca elde ettikleri hakların korunmasını amaçlamaktadır. |
NOT: Avukatın hukuk müşaviri olarak atanması durumunda ek göstergesi hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı : E-53773008-622.02-4483029 12/09/2022
Konu: Avukatın Hukuk Müşaviri Olarak Atanması
Durumunda Ek Göstergesi
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: 08.07.2022 tarihli ve 28543171-900-59202 sayılı yazınız.
Belediyenizde 657 sayılı Kanuna tabi avukat kadrosunda çalışmakta iken 1. derece hukuk müşaviri kadrosuna atanan personele uygulanacak ek göstergeye ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinde, “…B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendinin ikinci paragrafının uygulanmasına dair 28/9/1997 tarihli ve 23124 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 148 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde, “Anılan hükmün uygulanmasına ilişkin olarak Bakanlığımızca verilen görüşlerde; kurumların 1-4 dereceli kadrolarında görevli olanların ilk atamalarının 1-4. dereceli kadrolara yapılmış olup olmadığına bakılmaksızın yararlanacakları ek göstergelerin daha evvel görevli oldukları kariyerleri ile ilgili sınıfta kazanılmış hak aylığı itibariyle yararlanabilecekleri ek göstergeden az olamayacağı belirtilmekte idi.
Ancak gerek Danıştay Onuncu Dairesinin 25.3.1990 tarih ve 1989/845 Esas, 1990/750 sayılı Kararı gerekse Sayıştay Temyiz Kurulunun 22.6.1994 tarih ve 7508 sayılı ilamında; atama yoluyla kariyer sınıfının dışında bir sınıfta çalışmak durumunda kalanların, kariyer sınıfta kazanılmış hak aylıklarına göre alacakları ek göstergeden düşük olmamak üzere ek göstergeden yararlandırılarak mağdur edilmemelerinin amaçlanmış olması nedeniyle madde hükmünün kariyer hizmet sınıfının dışında bir hizmet sınıfının ilk dört dereceli kadrolarına atananları kapsamakta olduğu belirtilmektedir.
Bu nedenle;
1-Anılan hükmün uygulanmasında ilgililerin kariyerleri ile ilgili ek göstergeden yararlanabilmeleri kariyerleri dışındaki görevlere ilk atamalarının kurumların 1-4 dereceli kadrolarına olması halinde mümkün olabilecektir. Bu şekilde atanmamış olanların anılan madde gereğince kariyerleri ile ilgili ek göstergeden yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.” açıklamasına yer verilmiştir.
Mezkûr 43 üncü maddede yer alan düzenleme, atama yoluyla kariyer sınıfının dışında bir sınıfta çalışmak durumunda kalanların, kariyer sınıfta kazanılmış hak aylıklarına göre alacakları ek göstergeden düşük olmamak üzere ek göstergeden yararlandırılarak mağdur edilmemeleri amacına matuftur.
“Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara” ibaresine yer verildiğinden atanılan kadronun ek göstergesi (1. derece hukuk müşaviri 3000 gibi) ile ilgililerin kazanılmış hak aylık derecelerine karşılık gelen ek gösterge rakamının kıyaslanarak yüksek olanın verilmesi gerekmektedir. Kazanılmış hak aylık derecesi yükseldiğinde yararlanabileceği ek gösterge de buna göre belirlenecektir.
Bu itibarla, avukatlık hizmetler sınıfında avukat unvanlı kadroda görev yapmakta iken genel idare hizmetleri sınıfında 1 inci derecede hukuk müşaviri unvanlı kadroya atanan personelin, genel idare hizmetleri sınıfında hukuk müşaviri kadrosunun bulunduğu kadro derecesine göre almış olduğu ek göstergeden yararlanabileceği değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü