ÖZET: Sayıştay, 2018 yılında bir belediyede çalışan memurlara mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla sosyal denge tazminatı ödenmesi ve sözleşme kapsamı dışında mali yardımlar yapılması nedeniyle toplam … TL’lik kamu zararı oluştuğunu tespit etmiştir. Bu durum, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na aykırılık teşkil etmektedir. İlgili Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde yapılan ödemelerin hukuka uygunluğu sorgulanmış ve bu ödemelerin yasal dayanağı olmadığı belirtilmiştir.

Harcama Yetkilisi ve Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan kişiler hakkında yapılan değerlendirmeler sonucunda, sorumluların temyiz talepleri reddedilmiş ve kamu zararının tazmini yönünde hüküm verilmiştir. Sayıştay, bu kararında, kamu kaynaklarının yönetiminde hukuka uygunluğun sağlanmasının önemine vurgu yaparak, sorumluların hesap vermesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, kararın yazılı bildirim tarihinden itibaren on beş gün içerisinde Sayıştay’da karar düzeltilmesi yolu açık bırakılmıştır.

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2018
Dairesi 5
Karar No 46734
İlam No 48692
Tutanak Tarihi 20.1.2021
Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar

Konu: Mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesi.

11) 25 sayılı İlamın 18 inci maddesiyle ;

A) … Belediye Başkanlığı ile … Sendikası (…) arasında imzalanan ve 15.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olan Toplu İş Sözleşmesiyle, … Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan memur personele 2018 yılında mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödemesi yapılması suretiyle … TL,

B) … Belediye Başkanlığı ile … Sendikası (…) arasında imzalanan ve 15.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olan Toplu İş Sözleşmesiyle, … Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan memur personele 2018 yılında mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesinin yanı sıra Sözleşme’nin konusu olmayan ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na aykırılık oluşturan mali hükümler (Yakacak yardımı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Yılbaşı ve 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda ikramiye ve öğrenim yardımı) konulması suretiyle … TL,

olmak üzere toplam … TL’lik kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

İlamda Üst Yönetici olarak sorumlu tutulan Belediye Başkanı …, Harcama Yetkilisi olarak sorumlu tutulan … ve …, Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan …, … tarafından gönderilen temyiz dilekçeleri, Başsavcılık karşılaması işbu tutanağın/ilamın 1’inci maddesinde belirtildiği gibi olup sözü edilen maddede yer alan gerekçelerle; sorumluların temyiz talebinin reddi ile ile 25 sayılı ilamın 18. maddesinde yer alan tazmin hükmünün TASDİKİNE, (işbu tutanağın/ilamın 1’inci maddesinde belirtilen Üye …’İN sorumluluk açısından farklı gerekçesi, Üye …’nin esas yönünden farklı gerekçesi ve …. Daire Başkanı …; …. Daire Başkanı …, …. Daire Başkanı …, Üyeler …, …, …’ın ilam hükmünün sorumluluk yönünden bozulması gerekir şeklindeki azınlık görüş gerekçesi aynı kalmak üzere) oy çokluğuyla,

6085 sayılı Kanunun 57 nci maddesi gereği bu Kararın yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde Sayıştay’da karar düzeltilmesi yolu açık olmak üzere,

Karar verildiği 20.01.2021 tarih ve 48692 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR:
1- Mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesi konulu kararda hangi ilam numarasına rastlıyoruz?

Cevap: İlam No 48692

2- 2018 yılında mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesinin ne kadar olması gerekiyordu?

Cevap: … TL

3- Mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesi konulu kararda toplam kaç TL’lik kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmişti?

Cevap: Toplam … TL’lik kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

4- İlamda üst yönetici olarak sorumlu tutulan kimdi?

Cevap: Belediye Başkanı …

5- Kararın 2018 yılında Mevzuatın öngördüğü tutardan daha fazla tutarda sosyal denge tazminatı ödenmesi suretiyle kaç TL olması gerekiyordu?

Cevap: … TL

6- Toplu İş Sözleşmesiyle, Belediye Başkanlığı ile Sendikası (…) arasında imzalanan ve 15.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olan konulu kararda, işçi ve emekçi bayramı’nda ikramiye ve öğrenim yardımı için ne kadar ödenmesi gerekiyordu?

Cevap: … TL

7- İlamda harcama yetkilisi olarak sorumlu tutulan kimlerdi?

Cevap: … ve …

8-İlamda gerçekleştirme görevlisi olarak sorumlu tutulan kimdi?

Cevap:…

9- Temyiz dilekçeleri gönderen kimdiler?

Cevap: …. tarafından gönderilen temyiz dilekçeleri

10- İlam hükmünün sorumluluk yönünden bozmak için gereken oy sayısını kimler istedi?

Cevap: … ve ….