|
ÖZET: Edremit Körfezi Belediyeler Birliği’nin tüzüğünde yapılan değişiklikler, Balıkesir Valiliği’ne onay için sunulmuştur. Değişiklik, birliğin amaçları ve üyeler tarafından devredilen görevler üzerine odaklanmakta olup, özellikle artezyen suyu kullanan konut ve işyerlerinden alınan atıksu ile ilgili çevre temizlik vergilerinin toplanması konusunu içermektedir. Bu bağlamda, Bakanlık görüşü talep edilmiştir.
5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun ilgili maddeleri, mahalli idare birliklerinin işleyişi ve üye idarelerin hakları hakkında hükümler sunmaktadır. Bu çerçevede, birliklerin sunduğu kamu hizmetinin bedelinin, hizmeti veren yerel yönetimlerden talep edilebileceği belirtilmiştir. Ancak, üye mahalli idarelerin meclis kararları olmadan birlik tüzüğünde düzenleme yapılmasının uygun olmadığı ve belediyelerin gelir kaynaklarının doğrudan birliğe aktarılmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir. Sonuç olarak, tüzük değişikliği ile ilgili yapılan değerlendirmeler, yerel yönetimlerin hak ve yetkilerinin korunması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, birlik tüzüğünde yapılacak düzenlemelerin dikkatle ele alınması önem arz etmektedir. |
T.C.
İÇİşLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı : B050MAH060003/10427-62257 Konu : Tüzük DeğiŞikliği
BALIKESİR VALİLİĞİNE
(İl Mahalli İdareler Müdürlüğü)
İlgi : 25/12/2008 tarih ve 3218 sayılı yazınız.
İliniz dahilinde faaliyet gösteren Edremit Körfezi Belediyeler Birliğinin 09/10/2008 tarihli meclis toplantısında birlik tüzüğünde değiŞiklik yapıldığı, yapılan tüzük değiŞikliğinin onaylanmak üzere Valiliğine sunulduğu, değiŞtirilen birlik tüzüğünün “birliğin amacı ve üyelerce birliğe devredilen görev ve hizmetler” baŞlıklı 5 inci maddesindeki; “… artezyen suyu kullanan konut ve iŞyerlerinden, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre alınan atıksu ile ilgili çevre temizlik vergilerini doğrudan kendisi toplamak, Şebeke suyu kullanan konut ve iŞyerlerinden üye belediyelerce toplanan atıksu ile ilgili çevre temizlik vergilerinin de, birliğe aktarılmasını sağlamak…” konusunun uygulanırlığı hususunda Bakanlığımız görüŞü istenen ilgi yazınız ve ekleri incelenmiŞtir.
5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 3 üncü maddesinin (b) bendinde; “Mahallî idare birliği: Birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kiŞisini, ifade eder.” hükmü,
6 ncı maddesinde; “Mahallî idare birlikleri, tüzükte birliğe devredilmesi öngörülen mahallî müŞterek nitelikli hizmetlere iliŞkin olarak üye mahallî idarelerin hak ve yetkilerine sahiptir.” hükmü, 22 nci maddesinin dördüncü fıkrasında; “Birliklerde çalıŞma programı, yetki devri, birlik ile birlik baŞkanının ihtilaflı olması, birlik organının veya bunların üyelerinin görevden uzaklaŞtırılması, yıllık faaliyet raporu, bütçe ve diğer malî konular, tahvil ihracı hariç borçlanma, bütçe içi iŞletme tesisi, borç ve alacakların mahsubu, yurt dıŞı iliŞkileri, diğer kuruluŞlarla iliŞkiler, yazıŞma ve yeniden değerleme oranının birliklerde uygulanması konularında, bu Kanunda hüküm bulunmayan durumlarda birlik tüzüğü ile birliğe devredilen hizmetlerle sınırlı olmak üzere Belediye Kanunu hükümleri uygulanır.” hükmü,
5355 sayılı Kanunun atıfta bulunduğu 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci maddesinin (d) bendinde; “Özel kanunları gereğince belediyeye ait vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarının tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak; vergi, resim ve harç dıŞındaki özel hukuk hükümlerine göre tahsili gereken doğal gaz, su, atık su ve hizmet karŞılığı alacakların tahsilini yapmak veya yaptırmak.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde; Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza hahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dıŞında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile bunların takip masrafları hakkında, bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmektedir.
Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, birliğin sunduğu kamu hizmetinin bedelini, hizmet sunduğu yerel yönetimlerden isteyebileceği, ancak üye mahalli idareleri doğrudan ilgilendiren bir konuda bu mahalli idarelerin meclislerinin kararı olmadan birlik tüzüğü ile bir düzenleme yapılmasının uygun olmayacağı, ayrıca belediyelerin Kanunla açıkça belirlenen gelir kaynaklarının doğrudan birliğe aktarılmasının mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.
Genel Müdür