ÖZET: Daire başkanı kadrosuna atanma şartları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesi çerçevesinde belirlenmiştir. Bu maddeye göre, daire başkanı olarak atanabilmek için, adayların en az beş yıllık hizmet süresine sahip olmaları gerekmektedir. Ancak, bu sürenin yalnızca kamu kurumlarında memur olarak geçirilmiş olması önem taşımaktadır. Ayrıca, kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen hizmet süreleri, yalnızca belirli kadrolar için geçerli olup, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı için bu tür bir düzenleme bulunmamaktadır.

Adayların, memuriyet öncesi veya memurluktan ayrılarak geçirdikleri sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde nasıl değerlendirileceği, 657 sayılı Kanun’un 36. maddesinde açıklanmıştır. Bu bağlamda, yalnızca Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri ve Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında geçirilen süreler dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla, daire başkanlığı kadrosuna atanmak isteyenlerin, öncelikle bu hizmet sınıflarına atanarak gerekli süreyi tamamlamaları gerekecektir.

Sonuç olarak, belediyeniz bünyesindeki boş daire başkanlığı kadrosuna, yukarıda belirtilen şartları sağlayan adaylar arasından atama yapılması mümkündür. Bu atamalar, kazanılmış hak aylığına ilişkin esaslara uygun olarak gerçekleştirilecektir.

Not: Daire başkanı kadrosuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68/B maddesinin ek hükmü uyarınca 5 yıllık hizmet süresi şartını sağlayanların atanıp atanamayacağı hakkında T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-3875947 13/06/2022

Konu: Daire Başkanlığı Kadrosuna Atama

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: 08.06.2022 tarihli ve E-28543171-900-55431 sayılı yazınız.

Belediyeniz bünyesinde boş bulunan daire başkanı kadrosuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinin ek hükmü uyarınca 5 yıllık hizmet süresi şartını sağlayanların atanıp atanamayacağı hususunda Bakanlığımız görüşünü talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/b maddesinin üçüncü fıkrasında, “(Ek paragraf: 2/7/2018 – KHK-703/172 md.) Cumhurbaşkanı onayıyla yapılan atamalarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde öngörülen hizmet süresi şartları aranır. Üst kademe kamu yöneticisi sayılmayan daire başkanı ve bu kadrolara denk yönetici kadrolarına yapılacak atamalarda bu bentte öngörülen hizmet süresi yükseköğrenim gördükten sonra beş yıl olarak uygulanır. Ancak bu beş yıllık sürenin hesabında Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen hizmet süreleri esas alınır.” hükmüne yer verilmektedir.

Bununla birlikte, memuriyete girmeden önce ya da memurluktan ayrılarak yapılan hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde ne şekilde değerlendirileceği hususu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (C) fıkrasında düzenlenmiştir. Bu fıkraya göre, memuriyet dışında serbest olarak çalışılan veya resmi veya özel sektörde geçen süreler; Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadroları ve basınla ilgili kadrolar için dikkate alınırken, aynı sürelerin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına ait kadrolar bakımından kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Dolayısıyla daire başkanı kadrosuna atanmak için iki husus ortaya çıkmaktadır.

Birincisi; zorunlu olan 5 yıllık hizmet süresinin kamu kurumlarında memur kadrolarında geçirilmesi gerekmektedir.

İkincisi; kazanılmış hak aylığında sayılacak hizmetlerde geçirilen sürelerin yalnızca mezkûr maddede belirtilen kadrolara atanılması durumunda sayılacağından öncelikle bu hizmet sınıflarında bulunan bir kadroya atanıp geçen sürelerin kazanılmış hak aylığında sayılmasını müteakip yeterli hizmet süresinin karşılanması kaydıyla daire başkanlığı kadrosuna atama yapılabilecektir.

Yukarıda verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Belediyeniz bünyesinde boş bulunan daire başkanlığı kadrosuna; yukarıda kazanılmış hak aylığına ilişkin belirtilen esaslara uymak kaydıyla 5 yıllık hizmet süresi şartı ile diğer şartları sağlayanlar arasından atama yapılabileceği değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Genel Müdür