|
ÖZET: Derece yükselmesindeki süre kaydına uygun olarak 1-4 dereceli kadrolara yapılacak atamaların, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında olmadığı belirtilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 4. dereceli yurt yönetim memuru olarak görev yapmış bir kişinin, belediyenizdeki 3. dereceli veri hazırlama ve kontrol işletmeni (VHKİ) kadrosuna atanma durumu incelenmiştir. 5335 sayılı Kanunun 30. maddesi, emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların belirli kamu kuruluşlarında görev yapamayacağını ifade etmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesi ise, eğitim ve öğretim ile sağlık hizmetleri sınıfları dışındaki 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara atama yapılabilmesi için gerekli süre kaydının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu birinin 8 yıl hizmeti varsa, 3. dereceli şef kadrosuna atanması mümkündür. İlgili personelin 1993 yılında memuriyete başladığı ve 2023 yılında emekli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 3. dereceli VHKİ kadrosuna atanması, belirtilen şartlara uygun bir işlem olacaktır. Ayrıca, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atanabilmek için gerekli belgelerin ibraz edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu belgelerin, ilgili personelin özlük dosyasına eklenmesi önemlidir. Sonuç olarak, ilgili personel hakkında belirtilen yasal çerçeveye uygun hareket edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. |
NOT: Derece yükselmesindeki süre kaydına uyularak 1-4 dereceli kadrolara yapılacak atamaların 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında olmadığı hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-8645125 30/01/2024
Konu: Görüş (Derece Yükselmesindeki Süre Kaydına Uyularak 1-4 Dereceli
Kadrolara Yapılacak Atamaların 657 sayılı Kanunun 68/B Maddesi Kapsamında Olmadığı)
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: tarihli ve sayılı yazı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı emrinde 4. dereceli yurt yönetim memuru olarak görev yapmakta iken emekli olan birinin Başkanlığınızda münhal bulunan 3. dereceli veri hazırlama ve kontrol işletmeni (VHKİ) kadrosuna atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde, “…
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.
…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinde, “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
…” hükmüne yer verilmekte olup derece yükselmesindeki süre kaydına uyulmak kaydıyla bir personelin hizmet süresi yeterli olması halinde ise 1 ve 4. derece arasındaki kadrolara atanması mümkün bulunmaktadır.
Örneğin, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olan birinin 8 yıl hizmeti olması halinde mezkûr 68/B maddesi kapsamında 3. dereceli şef kadrosuna ataması yapılabileceği gibi; 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olup 5. dereceli VHKİ kadrosundaki bir personelin 18 hizmet yılı bulunması halinde de 3. dereceli VHKİ kadrosuna atanması mümkündür.
İlgi yazı eki hizmet cetvelinin incelenmesinden 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olan ilgilinin 1993 yılında memuriyete atandığı, 27/3/2023 tarihinde de emekli olduğu anlaşılmaktadır. Yine kazanılmış hak aylık derecesinin de 1 olduğu açıktır. Bu minvalde, ilgili personelin 3. dereceli VHKİ kadrosuna atanması halinde bu atama mezkûr 68/B kapsamında bulunmayıp derece yükselmesindeki süre kaydına uyularak yapılan bir atama olacaktır.
Ayrıca, 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7 nci maddesinde, “…
2) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabilmek için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek veya bilgisayara ilişkin konularda kurumlarca açılan en az 60 saatlik hizmet içi eğitimlere katılıp başarılı olduğunu gösterir belgeye sahip olmak,
…” hükmü yer almaktadır. Bu maddede belirtilen belgelerin ibraz edilerek özlük dosyasına konulması gerekmekte olup beyana dayalı işlem yapılmamalıdır. Nitekim 2 Seri Nolu Kamu Personeli Genel Tebliğine göre bu tür belgelerin Devlet memurunun özlük dosyasının ilgili bölümüne eklenmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, ilgi yazıda adı geçen personel hakkında yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde hareket edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü V.