ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin itirazlarını değerlendirirken, ihale üzerinde bırakılan isteklinin ekipman bedeli için teklif ettiği birim fiyatın (0,315 TL) ve bu bedelin virgülden sonra üç ondalık basamakla yazılmasının Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğunu tespit etmiştir. İhalede, ekipman bedelinin işçilik kalemi içerisinde yer almadığı ve dolayısıyla bu kalem için birim fiyatın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olabileceği belirtilmiştir.

Bu durum, ihale mevzuatına aykırılık teşkil etmediği sonucuna varılmasına yol açmıştır. Başvuru sahibinin iddialarının aksine, teklif edilen tutarın yasal geçerliliği olduğu ve ihale komisyonunun bu durumu dikkate alarak teklifi değerlendirmeye alması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, başvuru sahibinin itirazı reddedilmiştir.

Karar no 2013/UH.II-4549
Karar tarihi 04.12.2013
Toplantı No 2013/077
Gündem No 28
Gündem Konusu 2013/100178 İhale Kayıt Numaralı “2014 Yılı Kalorifer Yakma” İhalesi

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,ihale üzerinde bırakılan Aygüneş İnş. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif cetvelinin 2’nci kısmında yer alan ekipman bedeli için teklif ettiği birim fiyatın virgülden sonra üç ondalık basamaklı olacak şekilde 0,315 TL olarak yazıldığı, bu kalemde teklif tutarının ise virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayı şeklinde 3,78 TL olarak yazıldığı, ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5’inci maddesine göre kısmi teklifin tek kalemden oluşması halinde teklif edilen birim fiyatın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayı olacak şekilde yazılması gerektiği, dolayısıyla söz konusu isteklinin öngördüğü birim fiyatın Kamu İhale Genel Tebliği’ne aykırılık teşkil ettiği, ayrıca ihalede toplam ekipman sayısının 3780 kalem olduğu, söz konusu istekli tarafından her bir malzeme için 0,001 TL teklif edildiğinin anlaşıldığı, ancak bu tutarın yasal geçerliliğinin bulunmadığı, söz konusu nedenlerle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğiiddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

İhale konusu işin “Kalorifer Yakma” hizmet alımı olduğu, ihalenin kısmi teklife kapalı olarak gerçekleştirildiği,

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

2014 Yılı içerisinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 160 personel 14,5 gün üzerinden 2320 gün çalışacaktır.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

Yüklenici tarafından karşılanacak yol ve yemek gideri nakdi olarak verilecek olup aylık gün sayısı olarak 26(Yirmilaltı) gün esas alınacaktır. Yol gideri günlük brüt 2,87-TL olup yüklenici bordroda aylık olarak gösterecektir. Yemek gideri günlük brüt 16,51-TL olup yüklenici bordroda aylık olarak gösterecektir. Giyecek giderleri ayni olarak karşılanacaktır. Yüklenici yol, yemek ve giyecek giderlerini teklif fiyatına dahil edecektir.

…

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir. % 2″şeklinde düzenleme yapıldığı,

İhaleye ait Teknik Şartname’nin “İşçilerin Kıyafetleri” başlıklı 4’üncü maddesinde,

“GİYECEK MİKTARI

Malzeme Adı

İşçi Sayısı

Birimi

Malzeme Miktarı

Yıllık

İş Tulumu

210

Adet

2

420

MALZEME EKİPMANI

Malzeme ekipmanı olarakta işçilere işin süresi boyunca işçi başına yıllık 2 adet ateş gözlüğü, 2 adet çizme, 12 adet eldiven ile 1 adet filtreli maske ve 1 adet kazan fırçası verilecek olup; hizmete başlandığında söz konusu malzemelerin ilgililerine teslim edildiğine dair belgelerin İdareye verilmesi gerekmektedir.

MALZEME EKİPMAN MİKTARLARI

Malzeme Adı

İşçi Sayısı

Birimi

Malzeme Miktarı

Yıllık

Lastik Çizme

210

Adet

2

420

Lastik Eldiven

210

Adet

12

2520

Filtreli Maske

210

Adet

1

210

Ateş Gözlüğü

210

Adet

2

420

Kazan Fırçası

210

Adet

1

210

şeklinde düzenlemeye yer verildiği görülmüştür.

İhale komisyonunca tekliflerin alınmasından sonra teklif fiyatı kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kalan Aygüneş İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti., Hacısalihoğlu İnş. Tic.Ltd. Şti., On & Oril Ortak Girişimi, Ankyra Org. Tur. Taah. Tic. Ltd. Şti. ve Tüm-Pa Tem. Sos.. Tic. Ltd. Şti.nden teklif bileşenlerine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamalarını sunmalarının istenildiği,

Ankyra Org. Tur. Taah. Tic. Ltd. Şti. ve Tüm-Pa Tem. Sos.. Tic. Ltd. Şti.nin süresi içinde teklif açıklamalarını sunmadıkları için tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Hacısalihoğlu İnş. Tic.Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ekipman bedeline ilişkin sunduğu maliyet/satış tutarı tespit tutanağının uygun olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Aygüneş İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. ve On & Oril Ortak Girişiminin teklif açıklamalarının uygun bulunarak, ihalenin en düşük geçerli teklif sahibi Aygüneş İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

İhale üzerinde bırakılan Aygüneş İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklif dosyası içinde sunduğu birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde;

A

B

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

İşçilik Hizmeti (Yol, Yemek ve Giyim Dahil)

Adet

210

12

1.912,38

4.819.197,60

I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)

4.819.197,60

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1

Resmi Tatil ve Bayram Günleri

Gün

2.320

42,96

99.667,20

2

Ekipman Bedeli

Ay

12

0,315

3,78

II. ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)

99.670,98

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

4.918.868,58

Şeklinde birim fiyatlar öngördüğü görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde“16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.

16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Kısmi teklifin tek kalemden oluşması durumunda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar, en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde ise bu kalem tutarlarının toplanması sonucu bulunan kısım toplam tutarı en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Bir başka ifadeyle kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebilecek, ancak kısım toplam tutarı en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır…”şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Söz konusu düzenlemede birim fiyat üzerinden teklif alınan hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebilecekleri ancak, toplam teklif tutarını virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlayarak yazabilecekleri açıklanmıştır.

İncelenen ihalede ise başvuru sahibinin iddiasına konu olan ekipman bedelinin işçilik kalemi içerisinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif verilen bir iş kalemi olmadığı, bu nedenle Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5.2’nci maddesinin ilk fıkrasında belirtildiği şekilde virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde birim fiyat teklif verilebileceği ve teklif edilen tutarın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanabileceği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin de ekipman bedeli için öngördüğü birim fiyatı virgülden sonra üç ondalık basamaklı sayı şeklinde teklif ettiği (0,315 TL) ancak bu iş kalemine ilişkin teklif tutarını virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıya yuvarladığı görüldüğünden, teklif ettiği birim fiyatların ihale mevzuatına aykırılık teşkil etmediği anlaşılmıştır.

Başvuru sahibinin, Aygüneş İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ekipman gideri için öngördüğü bedelin her bir malzeme için 0,001 şeklinde olduğu, bu tutarın yasal geçerliğinin olmadığı iddiasına yönelik olarak yapılan incelemede ise; anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde ekipman giderine ilişkin öngördüğü ve aşırı düşük teklif açıklamasında açıkladığı 3,78 TL birim fiyata ilişkin olarak Rönesans Tes. Tic. Ltd. Şti.nden alınan 3,78 TL tutarında proforma fatura sunduğu, proforma faturada her bir malzeme için (lastik çizme, ateş gözlüğü, kazan fırçası, lastik eldiven, filtreli maske) 0,001 TL öngörüldüğü, proforma faturanın SMMM tarafından onaylandığı, ekinde Ek.O.5 maliyet/satış tutarı tespit tutanağı sunulduğu, dolayısıyla teklif edilen tutarın Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.4’deki açıklamalara uygun olarak tevsik edildiği görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.15’inci maddesinde “…Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.”şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Ekipman giderlerine ilişkin sunulan proforma faturalar ile Ek.O.5 no’lu maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarında yer alan birim fiyatların ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı idarece görüldüğünden22.10.2013 tarihli ihale komisyon kararı ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.15’inci maddesinin son fıkrasına dayanılarak hem proforma faturayı düzenleyen mükellefin hem de isteklinin bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirimde bulunulması yönünde karar alındığı görülmüştür.

Yukarıda yer verilen gerekçeler doğrultusunda başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oyçokluğu ile karar verildi.

Kazım ÖZKAN

Başkan V.

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi