|
ÖZET: Bu Sayıştay kararı, bir inşaat projesinde yapılan eksik imalatlar ve buna bağlı olarak yapılan ödemeler üzerindeki hukuki uyuşmazlığı ele almaktadır. Denetim sonucunda, fiili imalatlar ile ödemeye esas metrajlar arasında önemli farklar tespit edilmiştir. Yüklenicinin, işin teknik sorumluluğunu üstlenmiş olmasına rağmen, eksik imalat yapması ve bu durumun muayene ve kabul komisyonu tarafından göz ardı edilmesi, hukuki bir dayanağı olmayan savunmalarla açıklanmaya çalışılmıştır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesi gereğince yüklenicinin, projeye uygun ve fen kurallarına uygun bir şekilde işi tamamlaması gerektiği vurgulanmaktadır. Denetim sırasında tespit edilen eksik imalatlar, ilgililerin sorumluluğunu doğurmakta ve bu nedenle kamu zararının oluştuğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Sayıştay, tespit edilen kamu zararının, ilgili sorumlular tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesine ve faiziyle birlikte tahsil edilmesine karar vermiştir. Bu karar, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve yüklenicilerin sorumluluklarının yerine getirilmesi açısından önemli bir hukuki değerlendirme sunmaktadır. |
| Kamu İdaresi Türü | Belediyeler ve Bağlı İdareler |
| Yılı | 2014 |
| Dairesi | 6 |
| Karar No | 277 |
| İlam No | |
| Tutanak Tarihi | 26.11.2015 |
| Kararın Konusu | İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar |
EKSİK İMALAT
a) ……………Yapım İşi” inşaatı mahallinde Sayıştay Denetçileri ile birlikte gerçekleştirilen fiziki ölçüm ve inceleme sonucunda çeşitli mahallerde yapılmış olan fiili imalatlar ile faturaya bağlanan ödemeye esas metrajlar arasında fark olduğu, dolayısıyla yapılmamış olan imalatlar için ödeme de bulunulduğu görülmüştür.
Sorumluların savunmalarında, izahı istenen eksik imalata gerekçe olarak, işin yaptırıldığı yükleniciye belediyenin, sorguya konu işten farklı olarak yevmiyeli işler yaptırması karşılığı, belediyece yapılması gereken ek ödemelerin hakedişlere eklenmesi, bu nedenle arada farkın doğması ve genel olarak belediye fen işleri personelinin yetersiz olması gösterilmiştir. Ancak yapılan bu savunmanın yasal anlamda bir dayanağı bulunmamaktadır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesi’ne göre yüklenici, üstlenmiş olduğu işleri, sorumlu bir meslek adamı olarak fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapmayı kabul etmiş olduğundan, kendisine verilen projeye ve/veya teknik belgelere göre işi yapmakla, bu projenin ve/veya teknik belgelerin iş yerinin gereklerine, fen ve sanat kurallarına uygun olduğunu, ayrıca işin yapılacağı yere, kullanılacak her türlü malzemenin nitelik bakımından yeterliliğini incelemiş, kabul etmiş ve bu suretle işin teknik sorumluluğunu üstlenmiş sayılır. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirip getirmediği muayene ve kabul komisyonunun nihai incelemesi ile belirlenmiş olunur. Sorguya konu işte görüldüğü üzere muayene ve kabul komisyonun, iş yerinde yaptığı denetim sonucu tespit edilen işçilik metrajı ile yerinde yapılan fiziki ölçüm ve incelemeler sonucu tespit edilen işçilik metrajı arasında fark bulunmaktadır. Fiziki ölçüm ile tespit edilen işçilik metrajı …m2 kilit parke imalatı, … m2 bordür taşı işleme imalatı, … m2 oluk taşı işleme imalatı ve … m2 karo taşı işleme imalatı, fiili denetimimiz sırasında tespit edilmiş olan metrajlar iken, muayene ve kabul komisyonu tutanaklarında … m2 kilit parke imalatı,…m2 bordür taşı işleme imalatı, … m2 oluk taşı işleme imalatı ve .. m2 karo taşı işleme imalatı olarak kabul edilmiş ve ödemeye esas olmak üzere imza altına alınmıştır. Bu durum ilgililerin sorumluluğunu gerektirir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle ………….. TL kamu zararının, ………….,
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faiziyle ödettirilmesine, oy birliğiyle karar verildi.
b) İş mahallinde yapılan incelemelerde imalatın eksik yapıldığı veya hiç yapılmadığı anlaşıldığı halde geçici kabul tutanağının yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olarak gerçekleştirildiği şeklinde gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği iddia edilmekte ise de; Denetçi tarafından düzenlenen sorgu ile gerekli uyarılar yapılmış olması nedeniyle bu aşamada yapılacak işlem olmadığı anlaşıldığından bu konuda ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle karar verildi.