ÖZET: Danıştay 2. Dairesi, 2015 yılı rütbe terfi döneminde 3. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan davacının terfi ettirilmemesine ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir. İdare Mahkemesi, davacının terfi etmemesi durumunda, disiplin cezası bulunan personellerin terfi ettirilmesi ve davacının herhangi bir disiplin cezası ya da soruşturma olmaksızın terfi ettirilmemesi nedeniyle liyakat koşullarının eşit ve objektif olarak uygulanmadığını belirtmiştir.

Bu nedenle, davacının terfi ettirilmemesi işlemi iptal edilmiş ve yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmiştir. Danıştay, İdare Mahkemesi kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, davalı idarenin temyiz istemini reddetmiştir. Böylece, liyakat esaslarının tüm personel için eşit şekilde uygulanması gerektiği vurgulanmıştır.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/16464 E.  ,  2022/540 K.

“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/16464
Karar No : 2022/540

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; 3. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan davacının 2015 yılı rütbe terfi döneminde bir üst rütbeye terfi ettirilmemesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulunun 2015/3 sayılı kararının iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline, dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verilmiş olup; anılan karar, Danıştay Beşinci Dairesinin …günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla bozulmuştur.
Anılan bozma kararı sonrasında … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla, davanın yetki yönünden reddine, dava dosyasının yetkili … İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen Bolu İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; gerek terfi döneminde gerekse daha önceki dönemlerde disiplin cezaları bulunan personeller ile puanlarının bir kısmı veya tamamı davacıdan daha düşük olan birden fazla personel terfi ettirilirken herhangi bir disiplin cezası ya da hakkında devam eden veya sonuçlanmış bir soruşturma bulunmayan davacının terfi ettirilmediği, dolayısıyla liyakat nedeniyle üst rütbeye terfi değerlendirmesinde yukarıda yer verilen liyakat koşullarının bir bütün olarak tüm personele kıyasla davacı açısından eşit, objektif ve istikrarlı şekilde uygulanmadığı anlaşıldığından, davacının 2015 yılında, 3. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesinden 2. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi ettirilmemesine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların dava tarihinden (14/10/2015) itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, kamu yararı ve emniyet teşkilatının nitelikli amir ihtiyacı göz önünde bulundurularak liyakatli personelin belirlendiği ve kadro durumu da dikkate alınarak liyakatli personel arasından da en liyakatli olanların bir üst rütbeye terfi ettirilmesinin amaçlandığı bu kapsamda, 2015 yılında bir üst rütbeye terfi durumu değerlendirmeye alınan davacının ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda hakkında verilen terfi etmez kararının hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/02/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR:
1. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

2. Anlaşılıyor ki; liyakatli personelin belirlendiği ve kadro durumu da dikkate alınarak liyakatli personel arasından da en liyakatli olanların bir üst rütbeye terfi ettirilmesinin amaçlandığı bu kapsamda, 2015 yılında bir üst rütbeye terfi durumunun değerlendirme sonucu hakkında verilen terfi etmez kararının hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan değerlendirme.

3. Anlaşılıyor ki; kamu yararı ve emniyet teşkilatının nitelikli amir ihtiyacı göz önünde bulundurularak liyakatli personelin belirlendiği ve kadro durumu da dikkate alınarak liyakatli personel arasından da en liyakatli olanların bir üst rütbeye terfi ettirilmesinin amaçlandığı bu kapsamda, 2015 yılında bir üst rütbeye terfi durumunun değerlendirme sonucu hakkında verilen terfi etmez kararının hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan değerlendirme.

4. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

5. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

6. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

7. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

8. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

9. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

10. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

11. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

12. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararesinin.

13. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

14. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

15. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

16. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Bu nasıl olabilir?

Cevap: Usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararın.

17. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

18. Anlaşılıyor ki; liyakatli personelin belirlendiği ve kadro durumu da dikkate alınarak liyakatli personel arasından da en liyakatli olanların bir üst rütbeye terfi ettirilmesinin amaçlandığı bu kapsamda, 2015 yılında bir üst rütbeye terfi durumunun değerlendirme sonucu hakkında verilen terfi etmez kararının hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan değerlendirme.

19. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

20. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

21. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

22. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

23. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

24. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

25. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

26. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

27. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

28. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının.

29. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

30. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.

31. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

32. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.

33. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

34. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.

35. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

36. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.

37. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

38. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.

39. Anlaşılıyor ki; kamu idaresinin kararları ile idarenin malvarlığı ile ilgili işlemlerinin incelenmesi hususunda yetkili ve görevli merci idare mahkemesidir. Peki bu nasıl olabilir?

Cevap: İdareler tarafından yapılan işlemlerin yargı organının vereceği kararlara göre şekillendiği için kamu idaresinin kararlarının incelenmesiyle ilgili olarak da aynı yargı organına yetki verilmiştir.

40. Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. Neden?

Cevap: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkèmesinin.