ÖZET: Başvuran, engelli raporu nedeniyle Akhisar Ceza İnfaz Kurumunda şoför kadrosunda çalışırken unvanının veri hazırlama kontrol işletmeni olarak değiştirilmesini talep etmiştir. Ancak, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 5. maddesi gereğince, bu unvana geçişin görevde yükselme sınavına tabi olduğu ve engellilik durumunun bu geçiş için hukuki bir hak oluşturmadığı belirtilmiştir. İdare, başvuranın engellilik durumu göz önünde bulundurularak 3 yıldır masa başı işlerde görevlendirildiğini ifade etmiştir.

Başvuran, Yönetmeliğin 23. maddesinin uygulanmasını istemekte, ancak bu madde idareye takdir yetkisi tanımaktadır. İdare, kadrolar arasındaki geçişlerin sınav sonuçlarına göre yapıldığını belirtmiş ve başvuranın sözleşmeli olarak istihdam edildiği için sınava katılmasının mümkün olmadığını değerlendirmiştir. Sonuç olarak, idare tarafından gerçekleştirilen işlemlerde hukuka ve hakkaniyete aykırı bir durum tespit edilmemiştir. Bu nedenle başvurunun reddine karar verilmiştir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2021/8348-S.21.13439

BAŞVURU NO : 2020/101979

KARAR TARİHİ : 02/06/2021

RET KARARI

)

BAŞVURUYA KONU İDARE : ADALET BAKANLIĞI

Unvan değişikliği talebi hakkındadır.

BAŞVURUNUN KONUSU :

BAŞVURU TARİHİ : 03/12/2020

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

1. Başvuranın Kurumumuza yapmış olduğu başvurusunda özetle; Akhisar Ceza İnfaz Kurumunda şoför kadrosunda bulunduğunu ancak engelli raporu olduğu için büroda görev yaptığını, engellilik durumunun göz önünde bulundurularak unvanının veri hazırlama kontrolü olarak değiştirilmesini talep etmektedir.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2. Kurumumuz tarafından Adalet Bakanlığına gönderilen 23/12/2020 tarihli ve sayılı bilgi ve belge isteme yazısına cevaben, Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen 02/02/2021 tarihli ve sayılı cevabi yazıda; 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek- 1’inci maddesinde; “657 sayılı Devlet Memurları

Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarına ve sürekli işçi kadrolarına bu madde hükümleri çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hak sahibi olduğu belirlenerek Devler

Personel Başkanlığına bildirilen ve Başkanlıkça kura sonucu atama teklifi yapılanları atamak zorundadır” hükmünün yer aldığı, 16/08/2011 tarihinde şoför unvanına ilk istihdam suretiyle sözleşmeli olarak yerleştirilen ve halen aynı unvanda görevine infaz biriminde devam eden başvuranın unvan değişikliği suretiyle atanmak istediği, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmem unvanının Ceza ve Tevkifevleri Genel

Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin c/2 bendine göre “Görevde yükselmeye tabi kadrolar” arasında yer alması nedeniyle bu kadrolar arasındaki geçişlerin ilgili unvan için düzenlenecek görevde yükselme sınavı sonucuna göre yapıldığı, ayrıca başvuranın şoför unvanında hizmetine ihtiyaç duyulması nedeniyle veri hazırlama ve kontrol işletmeni unvanına atanma talebinin reddedildiği,

2.1. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin c bendine göre “Memur, santral memuru, ambar memuru, cezaevi katibi, veznedar, tahsildar, satın alma memuru, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, şoför

unvanlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolardan” olması nedeniyle bu kadrolar arasındaki geçişlerin ilgili unvan için düzenlenecek görevde yükselme sınavı sonucuna göre yapıldığı,

2.2. Başvuranın engel durumu göz önünde bulundurularak mağduriyet yaşamaması için görev yaptığı

Akhisar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından 3 yıldır veri girişi ve yazılım işlerinin yürütüldüğü infaz bürosunda masa başı işlerde görevlendirildiği belirtilmektedir.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasasının “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında;“Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.” hükmü,

4. 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun Görevi” başlıklı

5 inci maddesinin birinci fıkrasında;“Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü

eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.” hükmü,

5. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yönetmeliğinin “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine Tâbi Hizmet Grupları” başlıklı 5 inci maddesinde: “Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliğine tâbi kadrolar aşağıda belirtilmiştir. Görevde yükselmeye tabi kadrolar: a) Yönetim Hizmetleri Grubu; Ceza infaz kurumu müdürü, denetimli serbestlik müdür yardımcısı, İdare memuru, şef, 3) İnfaz ve koruma baş memuru. b)

Araştırma ve Plânlama Hizmetleri Grubu; 1) Eğitim uzmanı, 2) Eğitim rehberi. c) İdari Hizmetler Grubu;

1) Sayman, Memur, santral memuru, ambar memuru, cezaevi katibi, veznedar, tahsildar, satın alma

memuru, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, şoför. Unvan değişikliğine tabi kadrolar:

Öğretmen, kütüphaneci, programcı, mühendis, mimar, tekniker, teknisyen, sosyal çalışmacı, psikolog, pedagog, sosyolog, veteriner, diyetisyen, sağlık memuru, hayvan sağlık memuru, gemi adamı.” hükmü bulunmaktadır.

IV. KAMUDENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

6. Başvuranın iddiaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; idarece tesis edilmiş olan işlemde hukuka ve hakkaniyete aykırılık tespit edilemediğinden, başvurunun reddi yönünde hazırlanan “Ret Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisine sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

7. Başvuran, Akhisar Ceza İnfaz Kurumunda şoför kadrosunda bulunduğunu ancak engelli raporu olduğu için büroda görev yaptığını, engellilik durumunun göz önünde bulundurularak unvanının veri hazırlama kontrolü olarak değiştirilmesini talep etmektedir.

8. Başvuranın iddiaları, ilgili idarenin cevapları, ilgili mevzuat ve dosya birlikte incelendiğinde; başvuranın

Adalet Bakanlığı bünyesinde halen şoför unvanı kadrosunda çalışmakta olduğu ve engellilik durumu

gözetilerek veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atanmayı talep ettiği, ancak söz konusu kadroya geçişin Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin c bendine göre sınava tabii olduğu ve engellilik durumunun geçiş için hukuki bir hak oluşturmadığı, ayrıca idare tarafından başvuranın engellilik durumu gözetilerek 3 yıldır veri girişi ve yazılım işlerinin yürütüldüğü infaz bürosunda masa başı işlerde görevlendirildiği anlaşılmaktadır.

9. Başvuran Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yönetmeliği’nin 23. Maddesinin kendisine uygulanmasını istemektedir. Her ne kadar Ceza ve Tevkifevleri

Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin Görev grupları arasındaki geçişleri düzenleyen 23. Maddesinde; “Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır; a) Aynı ana görev grubunun alt görev grubu içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer görevlere atanmak mümkündür.” hükmü bulunmakta ise de; ilgili hüküm idareye ana görev grubunun alt görev grupları arasında sınav yapılmaksızın görev değişikliği için idareye takdir yetkisi tanınmaktadır. İdare tarafından bu kadrolar arasındaki geçişlerin ilgili unvan için düzenlenecek görevde yükselme sınavı sonucuna göre yapıldığı belirtilmiştir.

10. Kaldı ki Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yönetmeliği ve dayanağı olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Esaslarına Dair Genel Yönetmelik’in kapsam maddesi göz önünde bulundurulduğunda, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının ilgili düzenlemelerdeki kadrolar için söz konusu olduğu, sözleşmeli olarak istihdam edilen başvuranın görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılmasının da mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

11. İdare tarafından gerçekleştirilen işlemlerde hukuka ve hakkaniyete aykırı bir durum tespit edilmemiştir.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

12. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu

Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı

6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; İdarelerin Kurumumuz tarafından istenen bilgi ve belgeleri süresinde

gönderdiği ve “makul sürede karar verme” ve “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun davrandığı, yine idare tarafından şikâyetçiye makul sürede cevapların verildiği ancak şikâyetçiye verilen cevaplarda işleme karşı hangi sürede hangi mercilere başvurulabileceğinin gösterilmemiş olması sebebiyle

“karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uygun davranmadığı görülmüş olup, idarenin bahse konu ilkelere de uygun davranması önerilmektedir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

13. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren ilgili idare işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup Manisa İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

VII. KARAR

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

Kararın BAŞVURANA ve ADALET BAKANLIĞINA tebliğine;

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi

/