|
ÖZET: Başvuran, eşinin ilçe merkezinde görev yapması nedeniyle kendisinin de ilçe merkezinde uygun bir camiye atanmasını talep etmiştir. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde, eş durumuna bağlı yer değişikliği talebinin belirli şartlara bağlı olduğu belirtilmiştir. Başvuranın eşinin %52 engelli olduğu ve Niksar ilçesinde görev yaptığı, başvuranın ise Yolkonak kasabasında görev yaptığı, yerleşim yerlerinin yakın olduğu ve servis imkanının bulunduğu tespit edilmiştir.
İdare, başvuranın görev yaptığı yerde hizmete ihtiyaç duyulduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, başvuranın tayin talebinin reddedilmesi, hukuka ve hakkaniyete aykırı bulunmamıştır. İlgili mevzuat ve dosya kapsamı değerlendirildiğinde, idarenin işleminin hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla, başvuranın talebinin reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. |
2.4. Köy ve kasabalarda daha ihtiyaçlı yerlere öncelik verildiği, 2.5. Başvuran ile aynı durumda olan başka bir personelin atamasının yapıldığı iddiasının ise; bu kişinin il dışında görev yaptığı, eşinin ise Niksar ilçesi
İ Acil Tıp Teknisyeni olarak çalıştığı, aile bütünlüğü için başkanlıktan gerekli iznin verilmesi ile naklinin yapıldığı, 2.6. Başvuranın görev mahallinin Niksar ilçesine bitişik denecek kadar yakın konumda olan
Yolkonak Kasabası merkez caminde görev yaptığı, kasabanın tüm imkanlara sahip olduğu, eşinin servis imkanının bulunduğu, kasabada şuan acil görevliye ihtiyaç duyulduğu, merkeze nakil isteğinin olumsuz değerlendirildiği, belirtilmiştir.
III. İLGİLİ MEVZUAT
3. Anayasamızın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği
Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.”
4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”,
5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “İstihdam şekilleri” başlıklı 4 üncü maddesinin
B bendinde; “Sözleşmeli personel:(1) Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir…
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme hükümlerine uyulmaması hallerindeki müeyyideler, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri
Cumhurbaşkanınca belirlenir. Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler…”
6. 6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ‘Kurum içi yer değişikliği’ başlıklı
Ek 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında; “Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir. … b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir”,
7. Diyanet İşleri Başkanlığının 7.2.2019 tarihli E.30779 sayılı Talimatnamesi, “4B sözleşmeli
İmamhatiplerin İl ve İlçe Merkezlerine atanmasında “Öncelikle kadrosu ve görevlisi olmayan
5 vakit ile Cuma cemaati olan ve görevlinin ikamet edebileceği lojmanı bulunan köy ve kasaba
camilerine, kadrosu bulunmakla birlikte görevli atamasına ihtiyaç duyulan 5 vakit cemaati olan ve görevlinin ikamet edebileceği köy ve kasaba camilerine, il ve ilçe merkezlerinde olup ilan edildiği halde müracaat eden olmadığında uzun süredir doldurulamayan ve görevliye ihtiyaç duyulan camilere atama yapılacaktır.”
düzenlemeleri yer almaktadır.
IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE
ÖNERİSİ
8. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; idare tarafından tesis edilen işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu tespit edildiğinden, başvurunun reddi yönünde hazırlanan “Ret Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme
9. Başvuran, 1 no.lu paragrafta ayrıntılı belirtildiği üzere eşinin ilçe merkezinde görev yapmasından dolayı ilçe merkezinde durumuna uygun bir camiye atanmayı talep etmektedir.
10. Anayasamızın 128 inci maddesinde, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
11. Başvuran 657 sayılı Kanun kapsamında 4B ye tabi imam hatip olarak görev yapmaktadır.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ‘Kurum içi yer değişikliği’ başlıklı
Ek 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında, sözleşmeli personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirileceği hüküm altına alınmıştır.
12. Başvuranın eşinin %52 engeli olduğu, Niksar ilçesinde Danışment Lisesinde
Rehber Öğretmeni olarak görev yaptığı, başvuranın ise Niksar ilçesi Yolkonak kasabasında görev yaptığı ve yerleşim yerlerinin birbirine yakın olduğu, servis imkanı bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca idare tarafından başvuranın görev yaptığı yerde hizmetine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla bu şartlar altında, başvuranın tayin talebinin yerine getirilmemesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olmadığı değerlendirilmektedir.
13. Yukarıda yapılan açıklamalar, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; idarenin işleminin hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu dolayısıyla başvuranın talebinin reddedilmesi gerektiği kanaatine varılmaktadır.
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme
14. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar
Hakkında Yönetmeliğin “İyi Yönetim İlkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde de yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirme neticesinde; başvuru kapsamında
Kurumumuzun bilgi ve belge talebine süresi içinde cevap verildiği, ancak idarenin başvuran ile ilgili işlemlerinde karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi ilkesine uymadığı anlaşılmış olup, idarenin bundan böyle bu ilkeye de uygun davranması önerilmektedir.
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN YASAL MEVZUAT
15. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Samsun İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN REDDİNE,
Kararın Başvuran, Bağımsız Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası ile Tokat İl
Müftülüğü’ne tebliğine,
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.
e-imzalıdır
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi