ÖZET: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi hizmetli kadrosunda görev yapan personelin ek göstergeleri hakkında yapılan değerlendirmede, ek göstergelerin hesaplanmasında hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan derecelerin dikkate alındığı belirtilmiştir. Bu bağlamda, ek göstergelerin, ilgili personelin bulunduğu unvan ve görev süresine göre ödeneceği, ancak terfi açısından kazanılmış hak olarak değerlendirilmeyeceği vurgulanmıştır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanun’un ekli cetvellerinde yer alan unvanlar üzerinde değişiklik yapma yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğu ifade edilmiştir. Danıştay’ın içtihadı doğrultusunda, ek gösterge uygulamasının, devlet memurlarının mali destek almasını sağlamak amacıyla genişletildiği ve artırıldığı açıklanmıştır. Bu durum, memurların derece ve kademe ilerlemeleriyle kazanılmış hak aylık derecelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sonuç olarak, 5. derece hizmetli kadrosunda bulunan ve kazanılmış hak aylık derecesi 1-4 arasında olan personelin 600 puan üzerinden ek gösterge ödemesi alması gerektiği değerlendirilmiştir. Bu bilgi, ilgili kurumların uygulamalarında dikkate alınması gereken önemli bir husustur.

NOT: Hizmetli kadrolarında görev yapan personelin ek göstergesi hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-7710663 19/10/2023

Konu: Görüş (Hizmetli Kadrolarında Görev

Yapan Personelin Ek Göstergesi)

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: tarihli ve sayılı yazı.

Başkanlığınızda 657 sayılı Kanuna tabi hizmetli kadrosunda görev yapan personelin ek göstergesine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinde, “…

B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

…” hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanuna ekli Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler’in düzenlendiği I Sayılı Cetvel’in IX- Yardımcı Hizmetler Sınıfı bölümünde 1-4 derece aralığında “kadroları bu sınıfa dahil olanlara” verilecek ek göstergeler düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, Danıştay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun 14/6/1989 tarihli ve E:1989/1, K:1989/1 sayılı Kararında, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “tek ücret” ilkesine istisna olarak 1327 sayılı Yasa değişikliği ile 1970 yılında getirilen “ek gösterge” uygulaması kapsamının genişletilmesi ve miktarının artırılması suretiyle Devlet memuru aylığının ayrılamaz bir parçası durumuna getirilmiştir.

Doğrudan doğruya derece yükselmesi veya intibak hükümleriyle derece ve kademe ilerlemesi yapılarak Devlet memurlarına mali destek sağlanması amacı güdülmüştür.

Yasa koyucu derece ve kademe ilerlemesi suretiyle yükseltilen derecelerin ilgililerin kazanılmış hak aylık derecesi olduğunu da kabul etmiştir.

Esasen yasa koyucu, ilgililerin yükseltilmesinde kadro koşuluna bağlı kalınamayacağı yolundaki iradesini, 2182 sayılı Yasa hükümleri, intibak hükümleri içeren Kanun Hükmünde Kararnameler ve 657 sayılı Yasa’nın değişik 37. maddesi hükmüyle göstermiştir.

Açıklanan nedenlerle içtihadın, ilgililerin yükselebilecekleri derecelerin konuya ilişkin hükümlerin uygulanması sonucunda kazanılmış hak aylık derecesi olarak belirlenmesi karşısında; kazanılmış hak aylıklarını, 28.2.1979 tarih ve 2182 sayılı Yasa hükümleri, intibakla ilgili Kanun Hükmünde Kararnameler hükümleri ile 15.5.1975 tarih ve 1897 sayılı Kanun ve 657 sayılı yasanın değişik 37. maddesi hükmüne göre yükseltilmek suretiyle alanların bulundukları, daha açık bir ifade ile yükseltildikleri derecelerde aldıkları aylıklar karşılığında “ek gösterge” uygulanması suretiyle birleştirilmesine 14.6.1989 gününde birinci toplantıda üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verildi.” denilmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığınızda 5. derece hizmetli kadrosunda bulunup kazanılmış hak aylık derecesi 1-4 derece arasında olanlara 600 puan üzerinden ek gösterge ödemesi yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü