Geçici vergi dönemlerinde yeniden değerleme oranının uygulanması zorunlu mudur? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri /17     Konusu                                    :  Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı Tarihi                                       :      19 / 07   /2010 Sayısı                                       : KVK-17/2010-2 / Yatırım İndirimi – 11 İlgili olduğu maddeler              :  Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298                                                    Gelir Vergisi Kanunu Geçici […]

→

Ticari işletme rehni sözleşmesinin damga vergisi ve harçtan istisna edilip edilemeyeceği? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2009-705-47-16 16/07/2010 Konu : Ticari işletme rehni sözleşmesi     İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden,  … A.Ş. ile … Bankası … Şubesi arasında düzenlenecek “Düzenlenme Şeklinde Ticari İşletme Rehni Sözleşmesi” başlıklı kağıdın […]

→

Resmi pulların KDV’ye tabi olup olmadığına dair istisna bulunur mu? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2009-701-169-17 16/07/2010 Konu : Resmi pul bedeli          İlgide kayıtlı dilekçenizde; Belediyenizce yapılan yazışmalarda kullanılmak üzere PTT Müdürlüğünden alınacak resmi pulların (posta pullarının) KDV ye tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edilmektedir. 3065 sayılı KDV Kanununun […]

→

Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında mutemetlik sözleşmesi damga vergisinden ve harçtan istisna edilebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-705-11-18 16/07/2010 Konu : damga vergisi ve harç istisnası                 İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından şirketiniz adına düzenlenen … tarihli ve … sayılı Dahilde […]

→

Yönetici şirketlerin belediye harçları ve katılım paylarından muafiyeti söz konusu mu? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yönetici şirketlerin, kayıt ve suret harcı, imar harçları ve bina inşaat harcından muaf olduğunu belirtmiş; ancak, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre harç ve katılım payları ile otopark bedelinden muaf tutulamayacaklarını ifade etmiştir. Bu özelge, 213 sayılı Vergi Usul […]

→

Serbest bölgelerde gayrimenkul tescil işlemlerinin tapu harcından muaf tutulup tutulmayacağına dair istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer vergiler Grup Müdürlüğü       Sayı : .4.35.17.02-032-69 16/07/2010 Konu : SERBEST BÖLGELERDE HARÇ İSTİSNASI     İlgide kayıtlı özelge talep formunda; mülkiyeti … adına kayıtlı olan, … İlçesi   … Köyü, … Mevkii, … Ada,  … Parsel ve …   Ada, […]

→

Birlik Alacaklarında Sulh Yetkisi (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Hasanbeyli Köylere Hizmet Götürme Birliği’nde geçici işçi olarak görev yapan Metin Yıldırım, bir trafik kazası sonucunda 80 AB 366 plakalı kamyonla hasar meydana getirmiştir. Kazanın ardından, birliğin karşı tarafa 11.900 TL tazminat ödemesi gerektiği mahkeme kararı ile belirlenmiştir. Mahkeme, Yıldırım’ın kazada kusurlu olduğuna hükmederek, tazminatın yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesine karar vermiştir. Yıldırım’ın […]

→

K.H.G.B. Encümeninde Üyelerin İstifası Durumunda İzlenecek Yol (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Ezine İlçesi Köylerine Hizmet Götürme Birliği’nin 24 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen olağan meclis toplantısında, iki il genel meclisi üyesi ve iki köy muhtarının encümen üyeliğine seçildiği bildirilmiştir. Ancak, il genel meclisi üyelerinden birinin istifası sonrasında, birlik encümeninin işleyişiyle ilgili belirsizlikler ortaya çıkmıştır. İstifanın kabul edilmesi durumunda yeni bir seçim yapılıp yapılamayacağı, ihale komisyonunun encümen […]

→

Hazineye devredilen taşınmazlar için yapı kullanma izni harcı ödenir mi? (GİB)

  T.C. MUŞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.49.10.00-DEF.0.49.10-3 15/07/2010 Konu : Yapı Kullanma İzni     İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, …   ait iken  … adına yapı ruhsatları düzenlenen ancak yapı kullanma izin belgesi düzenlenmemiş olan … mahallesi … ada … parsel ile … parsellerin mülkiyetinin … … tarih ve … […]

→

Tapuda ifraz ve tevhit işlemleri için harç muafiyeti uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. MUŞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.49.10.00-DEF-0-49-10-2 15/07/2010 Konu : Harç Muafiyeti     İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, mülkiyeti … ait olan ve okul yapımı için … tahsis edilen …, … ve … nolu parsellerde kayıtlı gayrimenkuller için tapuda tevhit ve ifraz işlemleri yapılacağı belirtilerek,  tapuda yapılacak […]

→

Şehir içi servis taşımacılığında ÖKC fişi ile yapılan bakım giderleri gider kaydedilir mi? (GİB)

    T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-259 15/07/2010 Konu : Şehir içi servis taşımacılığı işinde kullanılan minibüsün bakım ve onarım gideri için alınan ÖKC fişinin gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği hk.   İlgide kayıtlı dilekçenizde …….. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ……. vergi kimlik numaralı mükellefi […]

→

Döner sermaye ek ödemelerinin vergi matrahına dahil edilip edilmeyeceği hususunda bilgi verilebilir mi? (GİB)

  T.C. MUŞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.49.10.00-GVK-61-94-103-1 15/07/2010 Konu : Döner Sermaye Vergi Matrahları     İlgi yazınızda, Müdürlüğünüz ve bağlı devlet hastanelerinde görev yapmakta olan personele, Kasım ayına ait döner sermayeden yapılan ek ödemelerin takip eden Aralık ayında, Aralık ayına ait döner sermayeden yapılan ek ödemelerin ise Ocak […]

→

Tapuda ifraz ve tevhit işlemlerinde harç muafiyeti uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. MUŞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.49.10.00-DEF-0-49-10-2 15/07/2010 Konu : Harç Muafiyeti     İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, mülkiyeti … ait olan ve okul yapımı için … tahsis edilen …, … ve … nolu parsellerde kayıtlı gayrimenkuller için tapuda tevhit ve ifraz işlemleri yapılacağı belirtilerek,  tapuda yapılacak […]

→

Yapı kullanma izni harcının hazineye ait taşınmazlar için ödenip ödenmeyeceği hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. MUŞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.49.10.00-DEF.0.49.10-3 15/07/2010 Konu : Yapı Kullanma İzni     İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, …   ait iken  … adına yapı ruhsatları düzenlenen ancak yapı kullanma izin belgesi düzenlenmemiş olan … mahallesi … ada … parsel ile … parsellerin mülkiyetinin … … tarih ve … […]

→

Yurt dışındaki firmaya yapılan komisyon ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır değil midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-30-8-488 14/07/2010 Konu : Yurtdışındaki firmaya yapılan komisyon ödemeleri         İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirketinizin …’dan aldığı bir malı yurt içine getirmeden …’ye sattığını, bu işlemi yaparken … menşeli bir firmanın tarafınıza aracılık […]

→