İcra Müdürlüğünden alınan minibüs satışında KDV oranı %18 olarak uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-MUK-2010/28-10 15/04/2010 Konu : İcra Müd.’nden alınan kullanılmış minibüsün kdv oranı     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … İcra Müdürlüğünden almış olduğunuz 2005 model, … marka … tipi hususi minibüs aracın satışında uygulanması gereken katma değer […]

→

Kullanılmış otomobil satışında uygulanacak KDV oranı %1 midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)     ÇOK İVEDİ Sayı : B.07.1.GİB.4.26.15.01-KDV-53-2/10-8 14/04/2010 Konu : H.Otmobilin Satışında Uygulanacak KDV Oranı        İlgide kayıtlı yazınızda, 2006 Model Mıtsıbubishi marka Cso Lancer tip aracın Müdürlüğünüzce satışında uygulanması gereken katma değer vergisi oranı sorulmaktadır. Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; […]

→

Özel bütçeli kuruluşların damga vergisi muafiyeti söz konusu mudur? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.48.15.01-48.15.01/DV–3 14/04/2010 Konu : Damga Vergisi     İlgi yazınızda, kurumunuzca 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesi kapsamında … ekmek alımı yapıldığını, ekmek alımı yaptığınız söz konusu kurumun 5018 sayılı Kanunda Özel Bütçeli kuruluşlar arasında […]

→

Geçici vergi dönemlerinde uygulanacak yeniden değerleme oranı belirlenebilir mi? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/16   Konusu                                    : Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı Tarihi                                      : 14/04/2010 Sayısı                                       : KVK-16/2010-1 / Yatırım İndirimi – 10 İlgili olduğu maddeler           : Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298 Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 69 İlgili olduğu kazanç türleri   : Ticari Kazanç, […]

→

Ziraat Odası’nın çiftçilere akaryakıt dağıtımı karşılığında vergi mükellefiyeti doğar mı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GELİR VE KURUMLAR VERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.42.16.01-KVK-2-4 12/04/2010 Konu : Kurumlar vergisi ve katma değer vergisi mükellefiyeti     İlgide kayıtlı yazınızda, Odanızın 6964 sayılı Kanuna göre çiftçilerin tarımsal girdilerini temin ederek her türlü faaliyette bulunmak ve çiftçilerin üretim ve faaliyetleri ile […]

→

Pert araçta ÖTV hesaplaması alış fiyatı üzerinden mi yoksa hasar sonrası değer üzerinden mi yapılacaktır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ )       Sayı : B.07.1.GİB.4.61.15.01-621-4-2010-1 12/04/2010 Konu : PERT OLAN ARAÇTA ÖTV HESAPLANMASI     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin aktifinde ticari mal olarak kayıtlı bulunan kamyonetin sel nedeniyle hasar görerek pert olduğu belirtilerek aracın bu haliyle satılması durumunda […]

→

İhracat gelirlerinin hangi yılın beyannamesi ile beyan edileceği hususunda özelge düzenlenebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-KVK-2010/2-15 10/04/2010 Konu : İhracat gelirlerinin hangi yılın beyannamesi ile beyan edileceği.     İlgide kayıtlı dilekçeniz ile, 30.12.2009 tarihinde ihracat işlemi için kesilen faturaya ait ihracat beyannamesinin kapanma tarihinin 04.01.2010 olduğunu belirterek; ihracat gelirlerinin hangi yıl […]

→

Mahalli idare birlikleri faaliyet raporlarını meclise mayıs ayında sunabilir mi (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Çankırı Yerel Yönetimleri Çevre Hizmetleri Birliği’nin yıllık meclis toplantılarının Mayıs ve Ekim aylarında yapılması öngörülmektedir. Ancak, Maliye Bakanlığı’nın Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkındaki Yönetmeliği’nin 11. maddesinin 3. fıkrası, mahalli idare birliklerinin faaliyet raporlarının Nisan ayında birlik başkanı tarafından meclise sunulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu durum, birlik meclisinin faaliyet raporlarını Mayıs ayında görüşmesinin mümkün olmadığını […]

→

Kooperatiflerin kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanma şartları nelerdir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.26.15.01-KVK-49-2-1-7 09/04/2010 Konu : Kurumlar vergisi ve KDV     İlgide kayıtlı dilekçenizde, Birliğinizin üyeleri için dışarıdan temin edeceği fenni yem vb. ürünlerin alımında katma değer vergisi ödenip ödenmeyeceği ve bu ürünlerin üyelerinize satışı nedeniyle düzenlenen […]

→

Ebru sanatçısının serbest meslek kazanç istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı hususunda istisna bulunur mu? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : .4.35.16.01-176200-3 09/04/2010 Konu : Serbest Meslek Kazanç İstisnası             İlgide kayıtlı dilekçede, ebru sanatçısı olduğunuz ve … Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü tarafından söz konusu çalışmalarınızın eser olarak kabul edildiği belirtilerek, Gelir Vergisi Kanununun […]

→

İş ortaklıklarında 5811 sayılı Kanun kapsamında sermaye artırımı nasıl yapılır? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, 5811 sayılı Kanun kapsamında iş ortaklıklarının sermaye artırımıyla ilgili olarak, mükelleflerin beyan ettikleri varlıkların yasal defterlere kaydedilmesi ve ortakların hisseleri oranında sermaye olarak eklenmesi gerektiğini belirtmiştir. İş ortaklıklarının tüzel kişiliği bulunmadığı için ticaret siciline tescil şartı aranmamaktadır. Bu süreçte, belirtilen şartlara uyulması halinde vergi cezası uygulanmayacaktır.   T.C. GELİR İDARESİ […]

→

Dar mükellef kurumların Türkiye’de verdiği jeofizik hizmetleri için tevkifat yapılması gerekip gerekmediği? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-30-3-266 08/04/2010 Konu : Türkiye’de şube olarak faaliyet gösteren dar mükellef kurumun  verdiği jeofizik hizmetlerine ilişkin ödenen tutarlardan tevkifat yapılıp yapılmayacağı     İlgide kayıtlı dilekçenizde merkezi …’da bulunan şirketin … Şubesi olarak enerji sektöründe […]

→

Müteveffa adına vergi kimlik numarası olmaksızın varislerine ödeme yapılabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK-8-3 08/04/2010 Konu : Vergi Kimlik Numarası Kullanımı     İlgi dilekçenizde; Başkanlığımız … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, bankanız nezdinde 1998 yılından itibaren hesabı bulunan ve 23.10.2001 tarihinde vefat eden  …   varisi … nın vekili […]

→

İhracatta götürü gider uygulamasının muhasebe kayıtlarında indirim konusu yapılıp yapılamayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.16.16.01-GV-16-10-7 06/04/2010 Konu : İhracatta götürü gider uygulaması     İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; … tarihinde kurulan ve mermer toptan ticareti faaliyetinde bulunan Şirketinizin, yurtiçi  satıcılardan ihraç kaydıyla almış olduğu malları yurtdışına ihraç ettiği, […]

→

Seyyar milli piyango bayiliği için esnaf muaflığından yararlanmak mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-4-4 06/04/2010 Konu : MİLLİ PİYANGO BAYİLİĞİ İÇİN ESNAF MUAFLIĞI     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, seyyar milli piyango bayiliği yapacağınız belirtilerek, bu faaliyetinize ilişkin olarak esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. Bilindiği […]

→