Münfesih kurumun beyannamesi ekinde verilecek taahhütnamenin noter onaylı olup olmayacağı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 93767041-125[19-20-2014/7]-28 19/03/2015 Konu : Münfesih kurumun beyannamesi ekinde verilecek taahhütnamenin noter onaylı olup olmayacağı.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunda, limited şirket iken tür değiştirerek anonim şirkete dönüşen şirketiniz tarafından münfesih kuruma ait kurumlar vergisi […]

→

İş güvenliği uzmanlığı faaliyetinden elde edilen kazancın ticari kazanç sayılıp sayılmayacağı? (GİB)

  T.C. UŞAK VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : 52796708-120-2 19/03/2015 Konu : Serbest Meslek Faaliyeti                 İlgide kayıtlı özelge talep formunda; iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri adı altında serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulunduğunuz, bünyenizde sigortalı işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak suretiyle hizmet vermeyi düşündüğünüz, verilen bu […]

→

Yurt dışına verilen mühendislik hizmetleri kapsamında ödenen ikramiye ve kıdem tazminatı genel gider olarak değerlendirilebilir mi? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef   Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 62030549-125[10-2013/453]-494 19/03/2015 Konu : Yurt dışına verilen mühendislik hizmetleri kapsamında   personele ödenen ikramiye ve kıdem tazminatı ödemelerinin müşterek genel   gider olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve İndirim kapsamındaki   hizmetlere ilişkin zararların kanunen kabul […]

→

Teknokent bünyesinde yürütülen projeler için 5746 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanılabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 62030549-125[10-2013/426]-493 19/03/2015 Konu : Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren şirketin 4691 sayılı Kanun çerçevesinde yürütülen projesinin yanında başka bir proje için 5746 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanıp yararlanmayacağı.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin […]

→

Organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan bina ya da binaların bildirim verilip verilmediğine bakılmaksızın inşaatlarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf olup olmadıkları (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 35672403-010.01[175-5-f-05-2014]-13 18/03/2015 Konu : Emlak Vergisi Muafiyeti             İlgide kayıtlı özelge talep formunda; İskenderun Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde bulunan ve yeni inşa edilen termik santral tesisinizin Emlak Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (f) fıkrası gereği 5 yıl süre ile geçici […]

→

Özelge: Organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan bina ya da binaların bildirim verilip verilmediğine bakılmaksızın inşaatlarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf olup olmadıkları hk. (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen termik santral tesisinin Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesi (f) fıkrası gereği 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf olduğunu belirtmiştir. Ancak, bina inşaatının sona erdiği tarihten itibaren ilgili belediyeye bildirim yapılması gerektiği, aksi takdirde muafiyetin kaybedileceği ifade edilmiştir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI HATAY VERGİ […]

→

Yurt dışındaki firmaya yapılan komisyon ödemeleri için vergi kesintisi yapılması gerekip gerekmediği? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI  BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 64597866-125[30-2014]-32 18/03/2015 Konu : Yurt dışındaki firmaya yapılan komisyon ödemelerinde   vergilendirme                           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin kendi markası altında üretim yaptığı gibi, Almanya’da yerleşik …’ın […]

→

Merkezi ABD’de bulunan şirketin Türkiye şubesinin kazancından ana merkeze aktarımda tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 64597866-125[3-2015]-31 18/03/2015 Konu : Merkezi ABD’de bulunan şirketin Türkiye’deki şubesinin kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısmın ana merkeze aktarılması halinde tevkifat uygulaması.                  İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, merkezi Amerika Birleşik […]

→

Saklamacı kuruluş olan bankanın tevkifat yapma zorunluluğu bulunup bulunmadığı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI  BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 64597866-120[GEÇ.67-2016]-33 18/03/2015 Konu : Saklamacı kuruluş olan bankanın GVK Geç.67 madde   kapsamında tevkifat yapma zorunluluğu bulunup bulunmadığı.                             İlgide kayıtlı özelge talep formunda; başka bankaların kurucusu […]

→

Bayilik sözleşmesi kapsamında ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunur mu? (GİB)

T.C. KIRŞEHİR VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : 66491453-006-6 18/03/2015 Konu : ….. Bayilerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanıp Kullanmayacağı     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 09.07.2003 tarihinden itibaren sadece ….. ait faturaların tahsilatını yaptığınız, bunun dışında cep telefonu, elektrik, su vs. faturaların tahsilatını yapmadığınız belirtilerek söz konusu tahsilatlar için ödeme kaydedici […]

→

Ormanda fidan dikimi ve temizlik işleri için her ihale dosyası için şube kaydı yapılması gerekip gerekmediği? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)       Sayı : 77058783-105[2014/07]-68 18/03/2015 Konu : İhale yoluyla alınan ormanda fidan dikimi ve temizlik işleri için her ihale dosyası için şube kaydının yapılıp yapılmayacağı                 İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … […]

→

Mısır tablasının finansal kiralama şirketine tesliminde KDV oranı % 8 olarak uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : 37009108-130[KDV-2014/794]-36 17/03/2015 Konu : Mısır Tablasının Finansal Kiralama Şirketine Tesliminde KDV Oranı.                     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz tarafından finansal kiralama şirketine yapılacak mısır tablası tesliminde uygulanması gereken katma değer vergisi […]

→

Deniz taşıma araçları için limanlarda yapılan hasar tespit hizmetlerinin KDV’den istisna olup olmadığı değerlendirilebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)       Sayı : 39044742-KDV.13-469 17/03/2015 Konu : Deniz taşıma araçları için limanlarda yapılan hasarların tespit edilmesi, arızalarının tespiti, gemilerin teknik donanımı tespiti hizmetleri.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, liman ve hava meydanlarında vermiş olduğunuz […]

→

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına ait aracın motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulup tutulamayacağı mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 46480499-170[2014/699]-24 17/03/2015 Konu : Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına Ait Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden; Başkanlığınız adına kayıt ve tescilli … plaka numaralı taşıtın, 4081 sayılı Çiftçi Mallarının […]

→

Restorasyon hizmetinin KDV’den istisna olup olmayacağına dair özelge geçerli midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü       Sayı : 39044742-KDV.17-468 17/03/2015 Konu : 2863 sayılı Kanun kapsamında yapılan restorasyon hizmetinde KDV.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ………… Kilisesi Vakfına ait köşkün, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğünün 18/01/2010 tarih ve 37 […]

→