Türkiye’de ikamet etmeyenlere dövizle yapılan satışlarda KDV iadesi uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-466 06/05/2011 Konu : Türkiye’de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışlarda iade uygulaması                 İlgi yazınızda, Türkiye’de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışlarda iade edilecek KDV tutarı konusunda bilgi talep edilmektedir.             61 Seri […]

→

Varlık yönetim şirketlerinin alacak teminatı mal ve hak satışlarında KDV istisnası uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.55.15.01-2010-KDV-ÖZE-23-201 06/05/2011 Konu : Alacağın teminatı mal ve hakların Varlık Yönetim Şirketi lehine satışında KDV istisnası.     İilgide kayıtlı dilekçenizde, Müdürlüğünüzün … sayılı dosyalarında alacaklı Türkiye … Bankası A.Ş. tarafından   … lehine temlik edilen alacağın teminatı […]

→

Öğrenci taşıma servis hizmetleri için KDV oranı %8 mi yoksa %18 mi uygulanmalıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-8-11 05/05/2011 Konu : KDV Oranı     İlgide kayıtlı dilekçenizde; öğrenci taşıma servis hizmetlerinizle ilgili olarak kendi araçlarınızın yetersiz olmasından dolayı kiraladığınız servis aracı sahiplerince şirketinize düzenlenen faturalarda gösterilmesi gereken KDV oranı konusunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, […]

→

Serbest bölgelerde kurye hizmetlerinin KDV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı mı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü       Sayı : .4.35.17.01-35-02-131 05/05/2011 Konu : Serbest bölgelerde KDV istisnası     İlgide kayıtlı dilekçeniz ile serbest bölgelerde ifa edilen kurye hizmetlerinin Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu kapsamında vergiden istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün […]

→

Kooperatif mülkiyetindeki gayrimenkul satışında KDV istisnası uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/2-4 05/05/2011 Konu : KDV istisnası     İlgi kayıtlı dilekçenizde, 1976 yılından beri kooperatifinizin aktifinde kayıtlı bulunan ve 28/10/2009 tarihinde ifraz işlemine tabi tutulan gayrimenkulün satılması durumunda söz konusu satış işleminin katma değer vergisine tabi olup olmayacağının bildirilmesi istenilmiştir. Katma Değer Vergisi […]

→

Elektrikli motosiklet ve bisikletlerin ÖTV oranları nasıl belirlenmektedir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-445 05/05/2011 Konu : 8711 G.T.İ.P’de yer alan elektrikli motosiklet ve bisikletin ÖTV oranı,     İlgi kayıtlı talep formunda, firmanız tarafından ithali yapılacak olan 8711.90.00.00.00  G.T.İ.P numarasında yer alan sadece elektrik […]

→

Konut kredisiyle edinilen taşınmazın satışı sonrası B.S.M.V istisnası uygulanabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, konut kredisiyle edinilen konutun diğer borçluya satılması durumunda, kredinin konut finansmanı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında bilgi vermektedir. 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 29. maddesi ve 5582 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde, konut finansmanı kapsamında B.S.M.V. istisnası uygulamasının 6/3/2007 tarihinden itibaren geçerli olduğu belirtilmiştir. Kredinin durumu, borçlunun kimliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. […]

→

Kooperatifin kayıtlı olmayan arsa üzerinde kat karşılığı inşaat yapması kurumlar vergisi muafiyeti açısından mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-721-6-12 05/05/2011 Konu : Kooperatif adına kayıtlı olmayan arsa üzerinde kat karşılığı inşaat işi yapılmasının kurumlar vergisi muafiyeti açısından değerlendirilmesi     İlgide  kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuz, 2006 […]

→

Meslek odasının iktisadi işletme olarak kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunup bulunmadığı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/2-3 04/05/2011 Konu : Meslek Odasının  bağlı  iktisadi işletmeninkurumlar vergisi mükellefiyeti       İlgide kayıtlı yazınızla, Odanızın kurumlar vergisinden muaf olup olmadığı hususunda Defterdarlığımız görüşünü talep edilmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile dernek veya […]

→

Gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan ürünlerin vergi matrahında indirim olarak dikkate alınıp alınamayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 40-442 04/05/2011 Konu : Gıda bankacılığı.                 İlgi (a)’da kayıtlı yazınız ile ilgi (b)’de kayıtlı özelge talep formunuzda, 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesi gereğince Belediyeniz ile Türk Kızılayı … Şubesi […]

→

Yurtdışında bulunan şubenin kazancının Türkiye’de vergilendirilip vergilendirilmeyeceği istisna mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 5-441 04/05/2011 Konu : Yurtdışı şube kazancının vergilendirilmesi.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Belçika’da bulunan şubenizin elde ettiği kazancın Türkiye’de vergilendirilip vergilendirilmeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır. Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin […]

→

Türkiye Kızılay Derneği’ne ait gayrimenkul kiralamalarında gelir vergisi tevkifatı yapılmayacağı kesin midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-443 04/05/2011 Konu : Türkiye Kızılay Derneği’ne ait gayrimenkulün kiralanması durumunda tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.     İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğü … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, … adresinde bulunan […]

→

5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge projelerinden yararlanma şartları nelerdir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : .4.35.16.01-176300-124 04/05/2011 Konu : 5746 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağı     İlgide kayıtlı dilekçenizde; ….. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ……. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz … tarih ve …  sayılı KOSGEB … Üniversitesi -… Teknoloji […]

→

Sermaye artırımı işleminin özel fondan yapılması durumunda mahsup imkanı sağlanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-444 04/05/2011 Konu : 5811 sayılı Kanun uygulamasında sermaye artırımının yapılma şekli     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu,  5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli […]

→

Belediye mülkiyetindeki gayrimenkul kiralamalarında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmekte midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-GVK720-7-10 04/05/2011 Konu : Gayrimenkul kiralaması                 İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Odanız tarafından mülkiyeti belediye tüzel kişiliğine ait gayrimenkulün kiralanması durumunda vergi sorumlusu olarak herhangi bir vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.             […]

→