|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesini değerlendirirken, başvuru ehliyetinin yokluğunu tespit etmiştir. İhaleye katılabilmek için, başvuru sahibinin ihale dokümanını satın alması gerektiği belirtilmiş ve bu şartın yerine getirilmediği anlaşılmıştır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca, başvuru sahibinin hukuka aykırı bir işlem veya eylemden dolayı hak kaybına uğraması veya uğramasının muhtemel olması gerekmektedir. Ancak, başvuru sahibinin ihale dokümanını satın almaması nedeniyle bu şart sağlanamamıştır.
Sonuç olarak, başvuru sahibinin başvuru ehliyeti bulunmadığı için, itirazen şikayet başvurusu ehliyet yönünden reddedilmiştir. Bu karar, Kamu İhale Kurulu tarafından oybirliği ile alınmış olup, başvuru sahibinin dava açma hakkı, kararın tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde kullanılabilecektir. Bu durum, ihale süreçlerinde başvuru ehliyetinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. |
| Karar no | 2012/UM.IV-4618 |
|---|---|
| Karar tarihi | 05.12.2012 |
| Toplantı No | 2012/072 |
| Gündem No | 124 |
| Gündem Konusu | 2012/173515 İhale Kayıt Numaralı “20 Adet Dijital Multimetre,4 Adet Temel Elektrik Devreleri Deney Seti, 16 Adet Temel Elektrik Deneyleri Ana Modülü” İhalesi |
Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle teknik şartnamede Tayvan menşeli, K&H firmasının KL100 model cihazı tarif edildiği, ayrıca ihaleye davet edilen firmaların anılan cihazın Türkiye’deki tek temsilcisi firma ve 2 yan firma olduğu, firmalarının da ihaleye davet edilme talebinin geri çevrildiği, 25 yıldır deney ve eğitim setleri üreten firma olarak ihaleye katılmak istedikleri iddialarına yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 54’üncü maddesinde; ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday, istekli ve istekli olabileceklerin anılan Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği hüküm altına alınmış, şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusu, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu bir idari başvuru yolu olarak öngörülmüştür.
4734 sayılı Kanununun 4’üncü maddesinde istekli olabilecek “ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlilik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişimi ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.
Başvuru sahibinin başvuruda bulunabilmek için istekli olabilecek sıfatını kazanmak zorunlu olduğu ve bu kapsamda dokümanın satın alınması gerektiği hususu İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğin Şikâyet başvurusunda bulunabilecekler başlıklı 3 üncü maddesinde düzenlenmiştir.
Anılan Kanunda idareye şikâyet ve Kuruma itirazen şikâyet başvurularının, ihale süreci içerisindeki idari işlem veya eylemlerle hakkı muhtel olan aday, istekli ve istekli olabileceklerle sınırlı biçimde öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
Bu haliyle idareye şikâyet ve Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilmesi için öncelikle;
1) Aday, istekli veya istekli olabilecek sıfatını haiz olunması,
2) Başvuru sahibinin idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eyleminden dolayı bir hak kaybına veya zarara uğraması veya zarara uğramasının muhtemel olması gerekmektedir.
Sonuç itibariyle, itirazen şikâyet dilekçesi ve ekindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden başvuru sahibinin ihale dokümanı satın alınmadığı, dolayısıyla başvuru ehliyetini haiz olmadığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun ehliyet yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
|
Mahmut GÜRSES Başkan |
||
|
Kazım ÖZKAN II. Başkan |
Erkan DEMİRTAŞ Kurul Üyesi |
Ahmet ÖZBAKIR Kurul Üyesi |
|
Mehmet Zeki ADLI Kurul Üyesi |
Hasan KOCAGÖZ Kurul Üyesi |
|