|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin yeterlilik kriterlerini karşılamadığına dair tespitlerde bulunmuştur. İlgili belgelerin incelenmesi sonucunda, başvuru sahibinin teklif ettiği VFPN 300 ve VFPN 600 model su pompalarının, ihale tarihinden önceki uygunluk belgelerinde yer almadığı belirlenmiştir. Bu durum, teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla, idarenin başvuru sahibinin teklifini değerlendirme dışı bırakma işlemi hukuka uygun bulunmuştur.
Kurul, ayrıca, mevzuata aykırılıkları bulunan işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğunu belirtmiştir. Ancak, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine ilişkin önceki Kurul kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu vurgulanarak, ilgili işlemin iptaline karar verilmiştir. |
| Karar no | 2015/MK-502 |
|---|---|
| Karar tarihi | 09.12.2015 |
| Toplantı No | 2015/071 |
| Gündem No | 52 |
| Gündem Konusu | 2014/95260 İhale Kayıt Numaralı “Merdivenli, Bomlu Ve Vinçli Kurtarma İtfaiye Araçları Alımı” İhalesi |
İzmir Büyükşehir Belediyesi Satınalma Daire Başkanlığı Mal Alımları Şube Müdürlüğü tarafından 14.10.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan 2014/95260 ihale kayıt numaralı “Merdivenli, Bomlu ve Vinçli Kurtarma İtfaiye Araçları Alımı” ihalesine ilişkin olarak, Volkan İtfaiye Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine, 18.02.2015 tarihli ve 2015/UM.III-611 sayılı Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince, düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından açılan davada, Ankara 7. İdare Mahkemesinin 06.10.2015 tarihli ve E:2015/714, K: 2015/1264 sayılı kararı ile “Başvuru sahibi tarafından İdari Şartname’nin ve Genel Şartname’nin ilgili maddeleri gereği idareye OSE-53-10-0308/01 referans numaralı SZUTEST belgelendirme kuruluşundan alınan uygunluk onayı ile Türk Standartları Enstitüsü’nden alınan 14.10.02/TSE-31928 belge numaralı Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi’nin sunulduğu, anılan belgelerin EN1028-1+A1 ve EN1028-2+A1 standartlarını taşıyan belgeler olduğu, SZUTEST belgelendirme kuruluşundan alınan “Uygunluk Onayı” başlıklı belgenin VFPN H-200, VFPN H-300, VFPN H-400 ve VFPN H-600 modellerini kapsadığı, Türk Standartları Enstitüsü’nden alınan Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi’nin ise FPN 10-3000/FPH 40-250, FPN 10-2000/FPH 40-250 ve FPN 10-6000/FPH 40-250 model santrifüj pompalarını kapsadığı, istekli tarafından teklif edilen Volkan marka VFPN 300 ve VFPN 600 model pompalarının ise anılan belgelerde yer almadığı, Volkan İtfaiye Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. firmasının ihale tarihinden sonra kapsam genişletmesi (ilave) ve firma ticari modellerinin eklenmesi talebi üzerine, yapılan incelemeler sonrası, Volkan marka VFPN 300 ve VFPN 600 normal basınçlı pompalarında Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi’ne eklendiği ve belgenin son geçerlilik tarihinin de 26.01.2016 tarihi olarak uzatıldığı, teklif edilen VFPN 300 ve VFPN 600 model su pompalarının uygunluk belgesine ihale tarihi olan 14/10/2014 tarihinden sonra 30/12/2014 tarihinde eklendiği, ihale tarihi itibariyle isteklinin istenilen yeterlilik kriterlerini karşılamadığı, bu eksikliğin ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin teklifini değerlendirme dışı bırakan idare işleminin hukuka uygun olduğu, davalı idarece mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu gerekçesiyle başvuru sahibi Volkan İtfaiye Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine ilişkin 18.02.2015 tarih ve 2015/UM.III-611 sayılı davalı idare işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı” şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Anayasa’nın 138’üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, 09.12.2015 tarihli ve 2015/MK-501 sayılı Kurul kararı ile, davaya konu 18.02.2015 tarihli ve 2015/UM.III-611 sayılı Kurul kararının iptaline karar verildiğinden, bu aşamada tesis edilecek bir işlem bulunmadığına,
Oybirliği ile karar verildi.
|
|||||||||||||||||||||||