ÖZET: İşçi statüsünde görev yapan personelin, genel yönetmelik çerçevesinde sürekli işçi kadrosuna sınavla atanabileceği ve bu atamanın naklen atama olarak değerlendirilemeyeceği belirtilmiştir. Bu durum, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20. maddesi çerçevesinde kurulan şirketlerde çalışan işçilerin, sürekli işçi kadrosuna geçişinin nasıl olacağına dair detaylar incelenmiştir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alımını düzenleyen yönetmelik, sürekli işçi tanımını belirsiz süreli iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan işçiler için yapmaktadır. İlk defa alım usulü, bu yönetmelik çerçevesinde belirli kurallara tabidir. Ancak, 28/4/2018 tarihli yönetmelikte şirketlerde çalışan işçilerin tanımı farklıdır ve bu şirketlere ilk defa alım usulünde, yukarıda belirtilen yönetmelik hükümleri geçerli değildir.

Sonuç olarak, her iki düzenleme arasında istihdam biçimleri açısından farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle, personelin geçiş süreçleri ilk defa alım prosedürüne tabi olup, naklen geçişlere dair bir düzenleme mevcut değildir.

NOT: İşçi statüsünde istihdam edilen personelin genel yönetmelik çerçevesinde sürekli işçi kadrosuna sınavla atanabileceği ve bu atamanın naklen atama olmayacağı hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-6490845 24/05/2023

Konu: İşçi Statüsünde İstihdam Edilen Personelin

Genel Yönetmelik Çerçevesinde Sürekli

İşçi Kadrosuna Sınavla Atanabileceği ve

Bu Atamanın Naklen Atama Olmayacağı

VALİLİĞİNE

(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü)

İlgi: 03.05.2023 tarihli ve E-91274967-900-6342148 sayılı yazı.

Belediye Başkanlığı emrinde 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesi çerçevesinde kurulan şirketlerde işçi statüsünde istihdam edilen personelin sürekli işçi kadrosuna ilk defa alım usulü ile geçmesi halinde bu atamanın naklen olup olmadığı hususuna ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 9/8/2009 tarihli ve 27314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşlarına, iş kanunları hükümlerine göre çalıştırılmak üzere, sürekli veya geçici işçi alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Mezkûr Yönetmeliğe göre sürekli işçi, “kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi” ifade etmektedir.

Yine mezkûr Yönetmelikle ilk defa alım usulü ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, 28/4/2018 tarihli ve 30405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslarda işçi, “Şirketlerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında idareye hizmet sunmak üzere iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan kişi” olarak tanımlanmaktadır. Bu şirketlere ilk defa alım usulünde ise yukarıda yer verilen Yönetmelik hükümleri (ilan hariç) uygulanmamaktadır.

Görüleceği üzere her iki düzenlemeye göre istihdam edilen personelin istihdam biçimleri birbirinden farklı olmakta, bu mevzuat kapsamında istihdam edilen personelin birbirleri arasındaki geçişlerde ilk defa alım prosedürüne tabi olup naklen geçişlere ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü