|
ÖZET: İtfaiye eri kadrolarına personel alımı, ilk kez memur alım usulü ve kurum içi sınav yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda, belediyelerdeki münhal itfaiye eri kadrosuna atanmak isteyenlerin, daha önce uzman erbaş olarak görev yapmış olmaları durumunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92. maddesi gereğince yeniden atanamayacakları belirtilmiştir. Bu madde, memurluktan kendi isteğiyle ayrılanların, belirli şartlar altında yeniden atanabilmelerine olanak tanımaktadır.
Uzman erbaşların bu haktan faydalanabilmesi için en az yedi yıl hizmet süresini tamamlamış olmaları gerektiği, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nda yer almaktadır. Ayrıca, 21.06.2006 tarihli Belediye İtfaiye Yönetmeliği, atama izni ve sınav duyurusu süreçlerini düzenlemektedir. Belediyelerin, itfaiye eri kadrosuna alım yapabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alması ve bu sürecin belirli şartlara uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir. Sınavlara katılmak isteyen adayların, 657 sayılı Kanun’un 48. maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları, en az lise mezunu olmaları ve belirli fiziksel kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Ayrıca, itfaiye teşkilatının ihtiyaçlarına göre sürücü belgesine sahip olmaları da şart koşulmaktadır. Bu düzenlemeler ışığında, itfaiye eri kadrosuna alım süreci daha sistematik ve denetimli bir şekilde yürütülecektir. |
NOT: İtfaiye eri kadrolarına personel alımının ilk defa memur alım usulü ve kurum içi sınav usulüyle olduğu hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-9708548 01/08/2024
Konu: Görüş (İtfaiye Eri Kadrolarına Personel Alımının İlk Defa
Memur Alım Usulü ve Kurum İçi Sınav Usulüyle Olduğu)
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: tarihli ve sayılı yazısı.
Belediye Başkanlığında münhal bulunan itfaiye eri kadrosuna açıktan atanma usulüyle talepte bulunan ilgilinin daha önce uzman erbaş olarak görev yaptığından bahisle mezkûr kadroya atanıp atanamayacağı hususunda görüş talep edilen ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları” başlıklı 92 nci maddesinde, “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.” hükmü yer almaktadır.
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde, “…Uzman erbaşların14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.” hükmü bulunmaktadır.
Diğer taraftan, 21.06.2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin;
“Atama izni ve sınav duyurusu” başlıklı 15 inci maddesinde, “(1) (Belediye tarafından, atama yapılacak kadro unvan ve sayıları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınır. Belediyeler, Yönetmelik eki Ek-5 Atama İzin Formunu ve Ek-6 Personel Gider Oranı Cetvelini doldurarak izin talebinde bulunur. İzin verilmeyen kadrolar için duyuru ve sınav yapılamaz.
Belediye, atama yapılacak boş itfaiye eri kadro sayıları ile bu kadroların sınıf ve derecelerini; sıralamaya esas olacak KPSS puan türü ile asgari puanı; başvuru tarihleri ile başvuru yöntemini; başvuru yapacak adayda aranılacak nitelikler ile istenilen belgeleri; yapılacak sınavın yeri, zamanı, türü, sınav konuları ve değerlendirme yöntemi ile gerekli görülen diğer hususları son başvuru tarihinden en az 30 gün önce Resmî Gazete ile belediyenin ve Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet adreslerinde duyurur.
Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü kurumsal internet adresinde de son başvuru tarihinden en az 30 gün önce duyuru yapılır.
Sınav ilan duyuruları, üçüncü fıkrada belirtilen kurum tarafından kontrol işlemi yapıldıktan sonra yayımlanır.” hükmü,
“Sınava kabul için ön şartlar” başlıklı 15/A maddesinde, “(1) Sınava katılmak isteyenlerin, sınava son başvuru tarihi itibariyle;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları,
En az lise veya dengi okul mezunu olmaları,
Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 metre, kadınlarda en az 1.60 metre boyunda olmak ve boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kilogramdan fazla fark olmaması,
ç) Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları,
Geçerlilik süresi dolmamış KPSS puan türünden, sınav duyurusunda belirtilmiş olan asgari puanı almış olmaları,
Sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olmaları,
İtfaiye teşkilatının ihtiyacına göre belirlenen, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerince verilen sürücü belgesine sahip olmaları,
gerekir.” hükmü,
“Başka memurluklardan naklen geçiş” başlıklı 18 inci maddesinde, “(1) Belediye hizmet birimlerinde memur kadrosunda çalışanlardan, itfaiye erliğine geçmek isteyenler; 35 yaşını aşmamaları, 15/A maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (e) ve (f) bentlerindeki şartları taşımaları ve 15/E maddesinde öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine uyularak itfaiye eri kadrosuna atanabilir.” hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde itfaiye eri kadrolarına personel alımının ilk defa memur alım usulü ve kurum içi sınav usulüyle olduğundan ilgili personelin Belediye Başkanlığında münhal bulunan itfaiye eri kadrosuna 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesine göre atanamayacağı mütalaa edilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü
Bilgi:
Valiliğine
(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü)