|
ÖZET: Danıştay, şüpheli bir öğretim üyesinin, fakülte dekanına hakaret etmesi üzerine başlatılan soruşturmayı incelemiştir. Soruşturma sonucunda, şüphelinin hakaret eyleminin sabit olduğu, ancak dekanın şikayetinden vazgeçmesi üzerine men-i muhakeme kararı verilmiştir. Ancak, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi gereğince, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olmadığı belirtilmiştir.
Bu durumda, şikayetçinin vazgeçmesi, ceza soruşturmasını sona erdirmemektedir. Danıştay, şüphelinin eyleminin kamu görevlisine karşı işlendiğini ve yeterli kanıtın mevcut olduğunu değerlendirerek, men-i muhakeme kararını bozmuş ve şüphelinin yargılanmasına karar vermiştir. Sonuç olarak, şüphelinin Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca yargılanması gerektiği hükmüne varılmıştır. |
1. Daire 2009/806 E. , 2009/1073 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2009/806
Karar No : 2009/1073
K A R A R
Şüpheli : … – … Üniversitesi … Fakültesi Öğretim Üyesi
Suçu : … Bölümü Kurul Toplantısında şikayetçi … Fakültesi Dekanı …’a hakaret etmek.
Suç Tarihi : 25.6.2008
İncelenen Karar : … Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun … tarih ve … sayılı men-i muhakeme kararı
Karara İtiraz Eden : Yok
İnceleme Nedeni : Yasa gereği kendiliğinden
… Üniversitesi Rektörlüğünün … tarih ve … sayılı yazısı ekinde gönderilen soruşturma dosyası ile yukarıda belirtilen Kurul kararı ,Tetkik Hakimi …’ın açıklamaları dinlendikten sonra, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesi uyarınca incelendi;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
Dosyanın incelenmesinden, şüpheli hakkında yapılan soruşturma kapsamında alınan tanık ifadelerinden, şüphelinin … Fakültesi Kimya Bölümü Kurul Toplantısına katılarak konuşma yapan Fakülte Dekanı …’a “kıvırtma, şerefsiz, haysiyetsiz” gibi kelimelerle hakaret ettiğinin sabit olduğu, ancak daha sonra şüphelinin özür dilemesi üzerine şikayetçinin şikayetinden vazgeçtiği, buna dayanarak soruşturmacı tarafından şüphelinin men-i muhakemesinin önerildiği, Yetkili Kurulca da bu yönde karar verildiği anlaşılmıştır.
Türk Ceza Kanununun hakaret suçunu düzenleyen 125 inci maddesinin 3-a bendinde, hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde, cezanın alt sınırının bir yıldan az olamayacağı hükmünün yer aldığı, aynı Kanunun 131 maddesinin 1 inci bendinde ise, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının, mağdurun şikayetine bağlı olacağının belirtildiği, olayda, hakaret fiilinin kamu görevlisi olan Dekana karşı görevinden dolayı işlendiğinin sabit olması karşısında ve yukarıdaki hükümler dikkate alındığında, her ne kadar şikayetçi şikayetinden vazgeçmiş olsa da suçun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olmaması nedeniyle şikayetten vazgeçmenin ceza soruşturmasını nihayete erdirmeyeceği, şüphelinin üstüne atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve hakkında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli kanıtın dosyada mevcut olduğu anlaşıldığından, … Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkili Kurulun … tarih ve … sayılı men-i muhakeme kararının bozulmasına, şüphelinin lüzum-u muhakemesine ve eylemine uyan Türk Ceza Kanununun 125 inci maddesi gereğince yargılanmasına, yargılamanın … Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına, dosyanın … Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın bir örneğinin … Üniversitesi Rektörlüğüne gönderilmesine 25.6.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
| İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR: |
|
1. İçtihat metnine ne demek? **İçtihat Metni**: Karar ya da kararın açıklaması olarak verilen bir terimdir. 2. Hakkında soruşturma yapılan kişinin statü ve unvanı nedir? 3. Suçun unsurları nelerdir? 4. Suç tarihinde ne yapılmıştır? 5. İncelenen kararın niteliği nedir? 6. Sorumlu suçun soruşturulması ile kovuşturulması hangi kişiye bağlıdır? 7. Hakaret suçu hangi durumlarda cezasız kalır? 8. Sorumlu suç için hangi kanunun maddesi gereği dikkate alınmıştır? 9. Bu karar hangi mahkemede verilmiştir? 10. Suçun ne olduğu konusunda yeterli kanıtın varlığından bahsedilmiştir. 11. Dosyanın nereye gönderileceği belirtilmiştir? 12. Kararın bir örneği nereye gönderilmiştir? |