ÖZET: Bu Sayıştay kararında, kamu idaresi tarafından yapılan bir ihale kapsamında imalat fiyatının yanlış hesaplanması ve birim fiyatın fazla ödenmesi nedeniyle ortaya çıkan tazminat talepleri ele alınmıştır. İtiraz edilen 86 sayılı ilamın 3/A ve 3/B maddeleri ile ilgili olarak, tazmin hükmünde düzenleyen sıfatı ile iştiraki bulunan bir kişinin başvurusu üzerine Temyiz Kurulu tarafından verilen 11.01.2017 tarihli karar ile ilgili itirazlar kaldırılmıştır.

Bu durum, sorumlu tarafın itirazları üzerine Sayıştay’ın herhangi bir işlem yapma gereği duymadığına ve oy birliği ile karar verildiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, tazminat talepleri ile ilgili olarak daha önceki kararların geçerliliği korunmuş ve yeni bir işlem yapılması gereksiz görülmüştür. Bu karar, kamu idaresinin ihale süreçlerinde hesaplamaların doğruluğunun önemini vurgulamaktadır.

Kamu İdaresi Türü Diğer Özel Bütçeli İdareler
Yılı 2014
Dairesi 8
Karar No 41073
İlam No 42599
Tutanak Tarihi 11.1.2017
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

Konu: Yapım işinde imalat fiyatının yanlış hesaplanması ve birim fiyatın fazla ödenmesi.

86 sayılı ilamın 3/A maddesi ile … TL’nin tazminine dair hükme itiraz edilmekte ise de, aynı tazmin hükmünde düzenleyen sıfatı ile iştiraki bulunan …’ın başvurusu üzerine düzenlenen 11.01.2017 tarih ve 42592 tutanak sayılı Temyiz Kurulu İlamı ile kaldırılmış bulunduğu anlaşılmakla sorumlunun iş bu madde ile ilgili itirazı üzerine Kurulumuzca yapılacak işlem olmadığına, oy birliği ile,

86 sayılı ilamın 3/B maddesi ile … TL’nin tazminine dair hükme itiraz edilmekte ise de, aynı tazmin hükmünde düzenleyen sıfatı ile iştiraki bulunan …’ın başvurusu üzerine düzenlenen 11.01.2017 tarih ve 42592 tutanak sayılı Temyiz Kurulu İlamı ile kaldırılmış bulunduğu anlaşılmakla sorumlunun iş bu madde ile ilgili itirazı üzerine Kurulumuzca yapılacak işlem olmadığına, oy birliği ile,

Karar verildiği 11.01.2017 tarih ve 42599 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

İÇERİĞE İLİŞKİN KISA SORU VE CEVAPLAR:
1- İçeriğin esas konusuna dair ilk soru ne olmalıdır?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Kamu İdaresi Türü olduğu sorulmalıdır.

2- Diğer Özel Bütçeli İdareler ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair ikinci soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Diğer Özel Bütçeli İdareler nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Kamu idareleri içinde, genel bütçenin harcamaları dışındaki kamu idaresi kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar kendi bütçeleri ile yönetilirler.

3- İçeriğin esas konusuna dair üçüncü soru ne olmalıdır?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Yılı olduğuda sorulmalıdır.

4- Dairesi konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair dördüncü soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Daire Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Aynı bakanlığın altındaki dairelerdir.

5- İçeriğin esas konusuna dair beşinci soru ne olmalıdır?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Karar No olduğunu bilmemiz gerekir.

6- Yılı konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair altıncı soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Yıl Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Birbirini takip eden iki zaman dilimidir.

7- İçeriğin esas konusunu ile alakalı yedinci soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Karar No olduğunu bilmemiz gerekir.

8- İçeriğin esas konusuna dair sekizinci soru ne olmalıdır?
Cevap: İçeriğin esas konusunun İlam No olduğuda sorulmalıdır.

9- Yılı konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair dokuzuncu soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Yıl Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Birbirini takip eden iki zaman dilimidir.

10- İçeriğin esas konusunu ile alakalı onuncu soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Karar No olduğunu bilmemiz gerekir.

11- İçeriğin esas konusuna dair on birinci soru ne olmalıdır?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Tutanak Tarihi olduğuda sorulmalıdır.

12- Dairesi konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair on ikinci soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Daire Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Aynı bakanlığın altındaki dairelerdir.

13- İçeriğin esas konusunu ile alakalı on üçüncü soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Kararın Konusu olduğunu bilmemiz gerekir.

14- Yıl konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair on dördüncü soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Yıl Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Birbirini takip eden iki zaman dilimidir.

15- İçeriğin esas konusunu ile alakalı on beşinci soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Kararın Konusu olduğunu bilmemiz gerekir.

16- Dairesi konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair on altıncı soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Daire Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Aynı bakanlığın altındaki dairelerdir.

17- İçeriğin esas konusunu ile alakalı on yedinci soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Kararın Konusu olduğunu bilmemiz gerekir.

18- Yıl konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair on sekizincı soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Yıl Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Birbirini takip eden iki zaman dilimidir.

19- Dairesi konusu ile ilgili, içeriğin esas konusuna dair on dokuzuncu soru ne olmalıdır?
Cevap: Bu soruya Daire Nedir? şeklinde cevap verilmelidir. Tanımı ise; Aynı bakanlığın altındaki dairelerdir.

20- İçeriğin esas konusunu ile alakalı yirminci soru ne olmalı?
Cevap: İçeriğin esas konusunun Kararın Konusu olduğunu bilmemiz gerekir.