ÖZET: Başvuru, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü ile … Tic. Ltd. Şti arasında imzalanan inşaat sözleşmesinin mücbir sebep nedeniyle karşılıklı olarak feshedilmesi ve kesin teminat mektubunun iadesi talebine ilişkindir. Başvuran, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle taahhüt edilen işe başlayamadıklarını, bu nedenle sözleşmenin feshedilmesini talep etmiştir. Ancak, idare, sözleşmenin feshedilmesi sürecinde yüklenicinin taahhütlerini yerine getirmediğini ve gerekli uyarılara rağmen ilerleme kaydedilmediğini belirtmiştir.

İdare, sözleşmenin 15/01/2019 tarihinde feshedildiğini ve kesin teminatın gelir kaydedildiğini ifade etmiştir. Başvurunun incelenmesi sonucunda, Kamu Denetçiliği Kurumu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin hukuka uygun hareket ettiğini ve başvurunun reddedilmesi gerektiği yönünde öneride bulunmuştur. Ayrıca, geçici 4. madde kapsamında başvuranın taleplerinin yerine getirilemeyeceği, zira sözleşmenin feshedildiği tarihte bu maddenin uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, başvurunun reddine karar verilmiş ve bu kararın ilgili taraflara tebliğ edilmesi sağlanmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işlemlerinin hukuka uygun olduğunu tespit etmiştir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2019/8369-S.12789

BAŞVURU NO : 2019/6189

KARAR TARİHİ : 16/09/2019

RET KARARI

BAŞVURUYA KONU İDARE : NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

REKTÖRLÜĞÜ

BAŞVURUNUN KONUSU : Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun geçici 4 üncü maddesinden istifade ettirilme ve kesin teminat mektubunun iade edilmesi talebi hakkındadır.

BAŞVURU TARİHİ : 15/03/2019

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

1. Kurumumuza yapılan tarihli başvuruda bulunan şikayetçi özetle; “temsile yetkili olduğu … Tic. Ltd. Şti ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü arasında; Ömer Halisdemir Üniversitesi … İnşaatı Yapım İşi için, yapılan … ihale kayıt numaralı sözleşmenin 03/08/2018 tarihinde imza altına alındığını, ihale öncesi sürecin tamamen iki taraf açısından da Kamu İhale mevzuatına uygun olarak gerçekleştiğini, ancak 2018 yılı Ağustos ayı içerisinde ortaya çıkan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle taahhüt altına girdikleri işe başlayamadıklarını, süreç içerisinde ilgili idareye sözleşmenin mücbir sebep kapsamında karşılıklı feshedilmesi ve herhangi bir cezai müeyyideyle karşılaşmamaları için defalarca başvurduklarını ancak netice alamadıklarını iddia ederek söz konusu sözleşmenin mücbir sebep kapsamına alınarak karşılıklı feshedilmesini ve teminat mektuplarının da iade edilmesini” talep etmektedir.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2. Kurumumuzca 26/04/2019 tarihinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü’nden

… sayılı yazıyla başvuruya ilişkin bilgi-belge talebinde bulunulmuştur. Niğde Ömer

Halisdemir Üniversitesi tarafından 28/05/2019 tarihli ve … sayılı yazıyla cevap verilmiştir.

Söz konusu cevabi yazı ve eklerinde idare özetle;

2.1. “Şikayetçi … Tic. Ltd. Şti ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi … İnşaatı Yapım İşine

Ait Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşmesinin 03/08/2018 tarihinde imzalandığı,

2.2. Anılan sözleşmenin 9.1 maddesi gereğince sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (beş) gün içerisinde yer teslimi yapılarak işe başlanacağının düzenlendiği ve Üniversite ile şirket yetkililerince düzenlenen 08.08.2018 tarihli tutanak ile yer tesliminin yapıldığı,

2.3. Sözleşmenin 9.2 maddesinde işin bitiminin yer teslimi tarihinden itibaren 150 gün olduğu, bu sürenin son gününün de 05/01/2019 tarihine denk geldiği, Şirket ile Üniversite yönetimi arasında yapılan yazışmalar incelendiğinde yüklenicinin iş programında belirtilen imalatları bu sürede yerine getirmediği, Üniversite olarak yapım işini üstlenen şirkete gerekli yazılı uyarıların yapıldığı buna rağmen ihale konusu işte hiçbir ilerleme kaydedilmediği,

2.4. Şirket Yönetimine sözleşme ekleri ve İş programına göre işin yapılmamasından dolayı

Üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının 02.01.2019 tarihli ve … sayılı ihtar yazısıyla sözleşme hükümleri gereğince sözleşme süresinin 05.01.2019 tarihinde sona ereceği, firma ile imzalanan işin sözleşmesinin 25. Maddesi gereğince şirkete 10 günlük ihtar süresi içerisinde işin tamamlaması, aksi halde sözleşmenin 25 ve 26. maddeleri ile 4735 sayılı Kamu

İhale Sözleşmeleri Kanununun 20. Maddesine göre kesin teminatının gelir kaydedilerek sözleşmenin feshedileceğinin bildirildiği, 2.5. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 20. maddesinde idarelerin sözleşmeleri hangi hallerde feshedeceği düzenlenmiş olup (a) fıkrasında “Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi, hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi ve aynı kanunun sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler başlıklı 22. Maddesinin (l) fıkrasında “19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir. ” düzenlemeleri gereğince şirket ile yapılan sözleşme 15.01.2019 tarihi itibariyle feshedildiği, 2.6. Kanunda ve Sözleşmede açıkça belirtilen şekilde sözleşmenin idarelerince tek taraflı olarak feshedilerek sözleşmenin 15/01/2019 tarihinde geçerliliğinin ortadan kalktığı, 2.7. Yüklenici şirketin; 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmelerin tasfiyesi veya devri” başlıklı geçici 4 üncü maddesi; “31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı

Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir.

Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir. Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.” hükmünü gerekçe göstererek kesin teminatının iadesini talep ettiğini, ancak anılan kanun hükmünün yürürlüğe girdiği tarih olan 18/01/2019 tarihinde şikayete konu sözleşmenin yürürlükte olmadığını, dolayısıyla şikayetçinin taleplerinin yerine getirilmediği” ifade edilmiştir.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü Maddesi’nin üçüncü ve dördüncü fıkraları;

“Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet

Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrası; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”

5. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun;

5.1. İdarenin sözleşmeyi feshetmesi başlıklı 20 nci maddesinde; “aşağıda belirtilen hallerde

idare sözleşmeyi fesheder:

a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi, b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir, 5.2. Sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler başlıklı 22 nci maddesinde; “ 19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a)

bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik

Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.

Hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilir.

Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılır. Ayrıca, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilir.”, 5.3. Yasak fiil ve davranışlar başlıklı 25 inci maddesi f bendinde; Mücbir sebepler dışında, ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemek.

5.4. “Sözleşmelerin tasfiyesi veya devri” başlıklı geçici 4 üncü maddesi; “31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil)

ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve

Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.” düzenlemeleri yer almaktadır.

IV. KAMU DENETÇİSİ Av. HÜSEYİN YÜRÜK’ÜN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE

ÖNERİSİ

6. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; Niğde Ömer

Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü’nün şikayet konusu hususta gerçekleştirdiği idari iş ve eylemlerde hukuka ve hakkaniyete aykırılık tespit edilemediğinden, başvurunun reddi gerektiği hususundaki öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

7. Şikayetçi vekili özetle; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü ile 03/08/2018 tarihinde akdedilen yapım işi sözleşmenin, idare tarafından tek taraflı olarak feshedilen sözleşmenin karşılıklı olarak sonlandırılması gerektiğini iddia ederek, 4735 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinden istifade ettirilmeyi ve idare tarafından gelir kaydedilen 43.000,00

TL.’lik teminat mektubunun iade edilmesini talep etmektedir.

8. Konuyla ilgili Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, 2’nci paragrafta da belirtildiği üzere; Üniversite Rektörlüğünce olarak usulüne uygun olarak ihalesi gerçekleştirilen … İnşaatı Yapım İşi için yüklenici … Tic. Ltd. Şti ile Anahtar Teslimi Götürü

Bedel Sözleşmesinin 03/08/2018 tarihinde imzalandığı, idarelerince sözleşme de belirtilen şekilde 5 gün içinde yer tesliminin yapıldığı, söz konusu yapım işi için öngörülen sürenin 150 gün olduğu, yüklenici şirketin iş programında belirtilen imalatları defalarca uyarılmasına rağmen yerine getirmediği, dolayısıyla mevcut mevzuat hükümleri ve sözleşme şartlarının oluşması nedeniyle anılan şirketle yapılan sözleşmenin tek taraflı olarak feshedildiği ve 43.000,00 TL.’lik kesin teminatın gelir kaydedildiği, Yüklenici şirketin 4735 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde belirtilen şartların oluştuğu gerekçesiyle yapmış olduğu başvurulara da söz konusu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmenin sonlandırılmış olması nedeniyle olumsuz cevap verildiği bildirilmiştir.

9. Kurumumuzca yapılan incelemede; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından usulüne uygun olarak ihalesi yapılan … İnşaatı Yapım işi için yüklenici … Tic. Ltd.

Şti 03/08/2018 tarihinde sözleşme imzalandığı, Sözleşmede belirtilen 5 günlük süre içinde idarece yer tesliminin yapıldığı, idare tarafından işin yapım sürecine yönelik 13/09/2019 tarihinde yapılan incelemede yüklenici şirket tarafından yapım işiyle ilgili olarak temel kazısının yapıldığı ancak kazıdan sonra herhangi bir işlemin yapılmadığı, durumun idarece 13/09/2018 ve tarihli ve … sayılı yazı ile yine 19/09/2019 tarihli ve … sayılı yazılarla yüklenici şirkete bildirildiği ve gerekli uyarıların yapıldığı, öte yandan idarece 15/10/2018 tarihinde inşaat alanında yapılan yerinde incelemeler neticesinde, yüklenici şirketin söz konusu yapım işine yönelik hiçbir işlem gerçekleştirmediğinin tespit edildiği, 16/10/2018 tarihinde işin hızlandırılması ve sözleşmede öngörülen 150 günlük süre zarfında işin bitirilmesi gerektiği ile mevzuat hükümleri ve sözleşmede yer alan yaptırımlar hatırlatılarak biran önce işin hızlandırılması ve sözleşme gereklerinin yerine getirilmesinin yüklenici şirkete hatırlatıldığı, aksi takdirde cezai işlemlerin uygulanacağının bildirildiği görülmüştür.

10.Diğer taraftan yüklenici şirketin idareyle sözleşme imzalanmasından ve yer tesliminin yapılmasından sonra yapım taahhütü altına girdiği işle ilgili, olarak sadece temel kazısı işini yaptığı, idarenin defalarca uyarı ve ikazlarına rağmen işin hızlandırılmasına yönelik adımlar atmadığı, sözleşmenin imza atıldığı 03/08/2018 tarihinden sonra malzeme fiyatlarında gerçekleşen ve öngörülemeyen ciddi fiyat artışları gerekçe gösterilerek sözleşme koşullarına uymadıkları, sözleşme koşullarını yerine getiremediklerini idareye 16/10/2018 tarihli dilekçe bildirdikleri, ancak idare tarafından taleplerin makul karşılanmadığı, süreç içerisinde yüklenici şirketin idare tarafından yaptırımlar konusunda uyarılmaya devam edildiği ve nihayet 02/01/2019 tarihli ve … sayılı yazı ile sözleşmenin süresinin 05/01/2019 tarihinde sona ereceği, sözleşmenin 25 inci maddesi gereği en fazla 10 günlük ihtar süresi verileceği ve sözleşmenin 25 ve 26 ncı maddeleri ile mevcut mevzuat hükümlerinin gerekleri yapılarak sözleşmenin feshedileceği, kesin teminatın gelir kaydedileceğinin bildirildiği tespit edilmiştir.

11. Bu çerçevede dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, şikayetçi şirketin, Niğde Ömer

Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğünce ihale edilen ve 08/08/2018. tarihinde yer teslimi yapılan ve 05/01/2019 tarihine kadar yapımı bitirilerek teslim edilmesi istenilen, bu sürede teslim edilmediği için 02/01/2019 tarihinde son defa ihtar gönderilen 05/01/2019 tarihine kadar ihtara rağmen tamamlanıp teslim edilmeyen yapım işi sözleşmesinin idarece 15/01/2019 feshedildiği tespit edilmiştir.

12. Diğer taraftan şikayetçinin; 17/01/2019 tarihinde yayımlanan ve 18/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren; 7161 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile 4735 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü maddeden istifade ettirilmesine ilişkin talebinin incelenmesi neticesinde, Kanun metninde de belirtildiği üzere, söz konusu imkandan faydalanılabilmek için ön koşulunun, Kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden bir sözleşmenin bulunması gerektiği hüküm altına alındığından, 15/01/2019 tarihinde feshedilen sözleşme nedeniyle, ilgili Kanun maddesinin şikayetçiye uygulanması mümkün görünmemekle birlikte kanun maddesinin gerekçesi incelendiğinde ise; sözleşmelerin imalat girdilerinde meydana gelen beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla ülkemizin kalkınması için çok önemli olan büyük projelerin ve kamu hizmetlerinin aksamamasını ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesini teminen yüklenicilere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı verilmesi amaçlandığı, tasfiye veya devir ile ilgili karar alma sürecinin daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla Hazine ve Maliye

Bakanlığının görüşünün alınması ve madde kapsamına giren sözleşmelere ilişkin idarelere süre uzatımı konusunda yetki verilmesinin amaçlandığı, dolayısıyla söz konusu sözleşme süreci ve fesih işlemleri incelendiğinde şikayete konu edilen hususta yüklenici şirketin sözleşme hükümlerini yerine getirmeye yönelik olumlu adımlar atmadığından bu kanun hükmünden yararlandırılması imkanının bulunmadığı anlaşılmıştır.

13. Bu çerçevede; ilgili idarenin, şikayetçi firma ile imzaladığı sözleşme hükümlerine uygun davrandığı, şikayetçiye defalarca gerekli ihtarlarda bulunduğu, akabinde 4735 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi yürürlüğe girmeden aynı Kanunun 20 nci maddesi gereği sözleşmeyi şartlar oluştuğu için tek taraflı olarak feshettiği anlaşıldığından, şikayetçinin taleplerinin yerinde olmadığı, ilgili idarenin hukuka ve hakkaniyete uygun davrandığı tespit edilmiştir.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

14. İyi yönetim ilkelerine, 28/03/2013 tarihli ve 28601 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar

Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup;

15. Söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmeler neticesinde ilgili İdarenin iyi yönetim ilkelerinden; “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uygun davranmadığı tespit edilerek bahse konu ilkeye uygun davranılması önerilmektedir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN YASAL MEVZUAT

16. 14/06/2012 tarih ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden arta kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Niğde Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

VII. KARAR

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE,

Kararın BAŞVURANA ve NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

REKTÖRLÜĞÜ’NE tebliğine,

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

e-imzalıdır

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi