|
ÖZET: 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesi ile 3202 sayılı Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun çerçevesinde, il özel idareleri tarafından kamu yararına gerçekleştirilen projelerin (sulama altyapısı, gölet, toplulaştırma, arazi ıslahı, okul, sağlık ocağı vb.) uygulanması ve diğer kamu kurumları adına yürütülmesi durumunda, bazı kamu kuruluşlarından (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) gerekli izin ve belgelerin temin edilip edilmeyeceği hususunda Bakanlık görüşü talep edilmiştir.
5302 sayılı Kanun’un 8. maddesi, il özel idarelerinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun kullanımına açık, gelir getirmeyen taşınmaz mallarının inşası ve kullanımları için katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç, her türlü vergi, resim, harç ve katılma paylarından muaf olduğunu belirtmektedir. Ancak, ilgili kurumların özel mevzuatları gereği tahsil ettikleri döner sermaye ve benzeri paylar için bu muafiyetin geçerli olmadığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda, il özel idarelerinin belirli taşınmaz malları ile bunların inşaat ve kullanımlarında muafiyet sağlanırken, diğer kamu kuruluşlarının uygulamaları doğrultusunda bazı mali yükümlülüklerin devam edeceği anlaşılmaktadır. |
T.C.
İÇİşLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.05.0.MAH.0.06.01.00/509-40007 Konu : GörüŞ
07 / 01 /2010
KONYA İL ÖZEL İDARESİNE
İlgi : 18/11/2009 tarihli ve 3889 sayılı yazınız.
İlgi yazınızda, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6 ncı maddesi ve 3202 sayılı Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun kapsamında, il özel idarelerinin kamu yararına yaptıkları projelerin (sulama altyapısı, gölet, toplulaŞtırma, arazi ıslahı, okul, sağlık ocağı vb.) uygulanması ve bu hizmetlerin diğer kamu kurum ve kuruluŞlar adına yürütülmesi durumunda, bazı kamu kurum ve kuruluŞlarından (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) temin edilmesi gereken izin, bilgi, belge, harita, doküman vs. için vergi, resim, harç ve katılma payı ödenip ödenmeyeceği konusunda Bakanlığımız görüŞü sorulmaktadır.
5302 sayılı Kanunun il özel idaresine tanınan muafiyetler baŞlıklı 8 inci maddesinde “İl özel idaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taŞınmaz malları ile bunların inŞa ve kullanımları katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarından muaftır.” hükmü gereğince, il özel idarelerinin 8 inci madde kapsamındaki taŞınmaz malları ile bunların inŞa ve kullanımlarının katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç ve katılma paylarından muaf olduğu ancak ilgili kurumların özel mevzuatı gereği tahsil ettikleri döner sermaye ve benzeri paylarda muafiyetin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.
Genel Müdür