Yurt dışından ithal edilen makine teçhizatına ilişkin KDV’nin gümrükte ödenip ödenmeyeceği ve teminata bağlanıp bağlanmayacağı mı? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 64597866-130[32-2015]-12074 28.05.2018 Konu : 6111 sayılı yasanın geçici 16 ncı maddesi kapsamında yurt dışından ithal edilen makine teçhizata ilişkin olarak Gümrükte KDV ödenip ödenmeyeceği ödenecekse KDV lerin teminata bağlanıp bağlanmayacağı.                 İlgide kayıtlı özelge talep […]

→

Şirket müdürünün İspanya’daki harcamalarının gider yazılıp yazılamayacağı ve KDV yükümlülüğü var mıdır? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)       Sayı : 39044742-130-500897 28.05.2018 Konu : Şirket faaliyetlerini yurtdışında yürütmek üzere ailesi ile birlikte İspanya’ya yerleşen Şirket Müdürünün vergi kanunları karşısındaki durumu.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz ortağı ve sorumlu müdürü olan kişinin, pazar […]

→

Engelliden engelliye araç tesliminde 200.000 TL limiti dikkate alınır mı? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü       Sayı : 39044742-135-E.500841 28.05.2018 Konu : İstisna kapsamında iktisap edilen 2016 model aracın engelliden engelliye tesliminde 200.000 TL’lik limitin dikkate alınıp alınmayacağı.                 İlgi : 23/1/2018 tarihli ve 248573 evrak […]

→

e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresinin uzatılması mümkün müdür? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/107   Konusu: Elektronik defter (e-Defter) uygulamasına dâhil olanlar tarafından 31 Mayıs 2018 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresinin uzatılması.  Tarihi : 25/05/2018 […]

→

Organize sanayi bölgesindeki binaların bina vergisinden muaf tutulması şartları nelerdir? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı, 25.05.2018 tarihli yazısında, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki belirli binaların, kiraya verilmemeleri şartıyla, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 4. maddesi gereği bina vergisinden daimi olarak muaf tutulacağını belirtmiştir. Bu muafiyet, sanayi yatırımcıları tarafından inşa edilen ve henüz tapu devri yapılmamış binaları da kapsamaktadır. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI […]

→

Yurt dışında bertaraf tesislerine yapılan ödemelerden KDV ve kurumlar vergisi tevkifatı yapılabilir mi? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)       Sayı : 45404237-130[ I-14-133]-110726 25.05.2018 Konu : Tehlikeli atıkların imha ettirilmesi hizmeti karşılığında yurt dışındaki bertaraf tesislerine yapılacak ödemelerden sorumlu sıfatıyla KDV ve kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, esas faaliyetinizin tehlikeli […]

→

Üniversite tarafından kiraya verilen gayrimenkuller için KDV hesaplaması nasıl yapılmalıdır? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 50426076-130[10-2015/20-1259]-42868 24.05.2018 Konu : Üniversite tarafından işletme hakkı kiraya verilen gayrimenkuller için KDV uygulaması.     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin 15.09.2015 tarihinde ….. Üniversitesi Rektörlüğü ile mülkiyeti Hazineye ait bulunan ve ……. Üniversitesine tahsisli olan havuz, […]

→

Üniversite taşınmazlarının kiralanması KDV’ye tabi midir? (GİB)

T.C. SİVAS VALİLİĞİ Defterdarlık GELİR MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : 67630374-130[2015-3]-1374 24.05.2018 Konu : KİRALAMA VE İRTİFAK HAKKI     İlgide kayıtlı yazınızda; Üniversitenizin mülkiyetinde bulunup Üniversiteniz tarafından üçüncü şahıslara kiralanan veya irtifak hakkı tesis edilen taşınmazların kira ve irtifak hakkı bedelleri üzerinden KDV alınıp alınmayacağı, alınacaksa KDV oranının ne olacağı hakkında Defterdarlığımız görüşünün […]

→

Derneğin bilanço usulüne göre defter tutarak amortisman ayırma zorunluluğu bulunur mu? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü       Sayı : 27575268-105[172-2018-147]-E.204805 23.05.2018 Konu : Bilanço usulüne göre defter tutan derneğin aktifinde yer alan taşınır ve taşınmaz mallar için amortisman ayırması hk.                      İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, […]

→

2018 yılı emlak vergisi değeri nasıl hesaplanmalı? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen özelgede, bir şirketin 2016 yılında emlak vergisi bildiriminde sehven yüksek bir bedel beyan ettiği belirtilmiştir. 2018 yılı emlak vergisinin, 2017 yılında takdir edilen asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri esas alınarak hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda, ilgili belediyenin gerekli işlemleri yapması talep edilmiştir. […]

→

Müze biletleri için uygulanacak KDV oranı % 8 mi, DÖSİMM’e ödenecek idare payı için % 18 mi olmalıdır? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü)       Sayı : 39044742-130[Özelge]-E.487874 22.05.2018 Konu : Müze ve ören yerlerinin girişinde düzenlenen biletlerde ve bu faaliyeti gerçekleştirmek için idareye ödenen kira bedelleri üzerinden düzenlenen faturada uygulanması gereken KDV oranı   İlgi : 03/04/2018 tarihli özelge talep formunuz. İlgide kayıtlı […]

→