Vakıf üniversiteleri bina inşaat harcından muaf tutulabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, …Üniversitesi tarafından yaptırılacak bina inşaatının inşaat ruhsatının bina inşaat harcından muaf olduğunu belirtmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’ndaki düzenlemelere dayanarak, vakıf üniversiteleri bu harçtan istisna tutulmaktadır. Bu özelge, Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesine dayanarak verilmiştir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef […]

→

Kamyonet için uygulanacak KDV oranı %1 mi %18 mi? (GİB)

  T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.03.10.00-KDV.MUK.798-6 12/04/2011 Konu : KDV ORANI.     İlgi özelge talebinde, (…) plakalı (…) model (…) marka  kamyonete uygulanacak katma değer vergisi oranının bildirilmesi istenilmektedir. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest […]

→

Su böreği yufkasının toptan satışında uygulanacak KDV oranı %1 midir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-KDV-2010/43-29 12/04/2011 Konu : SU BÖREĞİ YUFKASI SATIŞINDA KDV ORANI     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, su böreği yufkasının toptan satışında uygulanacak KDV oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye […]

→

Buz pateni pisti işletmeciliği eğlence vergisine tabi midir? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, buz pateni pisti işletmeciliğinin eğlence vergisine tabi olup olmadığını değerlendirmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre, eğer işletme sadece buz pateni pisti olarak faaliyet gösteriyorsa eğlence vergisine tabi değildir. Ancak, biletle girilen yerlerden biri veya eğlence yeri niteliğinde başka alanlar varsa, işletme eğlence vergisine tabi olacaktır.   T.C. GELİR İDARESİ […]

→

Kültür varlığı şerhli taşınmazların satışında KDV oranı nasıl uygulanır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-270 12/04/2011 Konu : Tapu kaydında I ve II.grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı şerhi bulunan gayrimenkullerin satın alınıp restore ettirilerek satışında uygulanacak KDV oranı.                 İlgide kayıtlı dilekçenizde, tapu kaydında I. […]

→

İndirimli emlak vergisi hesaplamasında brüt mü yoksa net alan mı esas alınmalıdır? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, indirimli bina vergisi uygulamasında emlak vergisinin hesaplanmasında brüt alanın esas alınacağını belirtmiştir. 200 m²’yi aşan brüt alana sahip tek meskenler için indirimli vergi oranı uygulanamayacaktır. Bu durum, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve ilgili tebliğler doğrultusunda açıklanmıştır. Bilgi edinilmesi rica olunur.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI […]

→

Organize sanayi bölgeleri çevre temizlik vergisinden muaf mı? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün çevre temizlik vergisi istisnası olup olmadığını değerlendirmiştir. 4562 sayılı Kanun’un muafiyetleri, çevre temizlik vergisini kapsamamakta; dolayısıyla, organize sanayi bölgesindeki binalar bu vergiye tabidir. Ancak, çevre temizlik hizmeti organize sanayi bölgesi tarafından sağlanıyorsa, vergi aranmayacaktır. Bilgi edinilmesi rica olunur.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ […]

→

Organize sanayi bölgelerinde bina inşaat harcı ve yapı kullanma harcı istisnası uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-BGK-2010/2-33 12/04/2011 Konu : Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün bina inşaat harcından ve yapı kullanma harcından istisna olup olmadığı hk.     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 21 inci maddesinde yer alan […]

→

Kooperatif taşınmazlarının emlak vergisi arsa mı arazi olarak ödenecek? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, kooperatif adına kayıtlı taşınmazların emlak vergisinin arsa mı yoksa arazi olarak ödenmesi gerektiği konusunda görüş bildirmiştir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve ilgili Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca, taşınmazların imar durumu ve kullanımı dikkate alınarak vergilendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Zirai faaliyet dışında kullanılan veya boş tutulan taşınmazlar arsa olarak, zirai faaliyetle kullanılanlar […]

→

Emekliler ve gelir sahibi olmayanlar indirimli emlak vergisi oranından ayrı ayrı yararlanabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı, emekli ve eşi ev hanımı olan mükelleflerin, kendi adlarına kayıtlı meskenlerden dolayı indirimli emlak vergisi oranından yararlanabileceğini belirtmiştir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre, belirli şartları taşıyan emekliler ve gelirleri olmayanlar, tek meskenleri için indirimli vergi oranından faydalanabilirler.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ […]

→

Organize sanayi bölgesi emlak vergisinden muaf mı? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen özelgede, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çerçevesinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinin emlak vergisinden muaf olmadığı, ancak 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında belirli şartlar altında geçici muafiyetlerden faydalanabileceği belirtilmiştir. Bu muafiyet, yalnızca inşaatların tamamlandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.   T.C. […]

→

İntifa hakkı sahibi emlak vergisini ödemekle yükümlü mü? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, 11/04/2011 tarihli yazısında, bir gayrimenkulün intifa hakkı sahibinin emlak vergisini ödeyip ödemeyeceği konusunda bilgi vermiştir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi olup, bağışlanan gayrimenkullerin emlak vergisi intifa hakkı sahibi tarafından ödenmelidir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler […]

→

Yıkılan bina için arsa vergisi ödemesi ne zaman başlar? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, bir gayrimenkulün yıkılması durumunda arsa vergisi mükellefiyetinin, yıkım tarihini takip eden bütçe yılından itibaren başlayacağını belirtmiştir. Yıkımın bütçe yılının son üç ayı içinde gerçekleşmesi halinde, üç ay içinde belediyeye arsa vergisi bildirimi yapılması gerekmektedir. Bu özelge, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na dayanarak verilmiştir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBULVERGİ DAİRESİ […]

→

Kooperatifin emekli üyeleri indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, kooperatif adına tapusu bulunan gayrimenkullerin emlak vergisi mükellefiyetinin kooperatif olduğunu belirtmiştir. Emekli üyelerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmesi için tapu devrinin yapılması gerektiği, aksi takdirde bu indirimden faydalanamayacakları ifade edilmiştir. Bilgi edinilmesi rica olunur.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü   […]

→

Yurt dışında kiralanan gemiye yapılan yedek parça ve servis hizmetleri KDV’den muaf mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.06.-264 11/04/2011 Konu : Time charter kapsamında yurt dışında kirada olan geminin yurt dışından temin ettiği yedek parça ve servis hizmetlerinin KDV’ye tabi olup olmadığı     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin uluslararası […]

→