ÖZET: Gönen Ovası Sulama Birliği’nin tüzüğünde yapılan değişikliklerin onay süreci ile ilgili olarak, Balıkesir Valiliği tarafından yapılan incelemeler sonucunda bazı maddi hataların tespit edildiği bildirilmiştir. Bu hatalar, Çanakkale İli Biga İlçesine bağlı köylerin birliğe üye kabul edilmesiyle ilgili olarak ortaya çıkmıştır. Valilik, bu durumu düzeltmek amacıyla tüzük değişikliğinin onayını iptal etmiş ve ilgili belgelerin yeniden düzenlenerek İçişleri Bakanlığına sunulmasını talep etmiştir. Ayrıca, tüzük değişikliği sürecinin tamamlanabilmesi için birlik meclisinin kararının alınması gerektiği vurgulanmıştır.

Antalya’daki Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği’nde ise Yazırköyü Muhtarlığı’nın birliğe katılma talebi kabul edilmiştir. Ancak, Kuzdere ve Beldibi Belediyeleri tüzel kişiliklerinin sona ermesi nedeniyle üyelikten çıkarılmıştır. Bu durumda, Yazır Köyü’nün katılımı için gerekli tüzük değişikliğinin birlik meclisince onaylanması ve Antalya Valiliği tarafından tasdik edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu iznine gerek olmadığı belirtilmiştir.

Son olarak, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nde de 13 belediyenin üyelik talepleri kabul edilmiştir. Bu durum, birlik tüzüğünde değişiklik gerektirdiğinden, meclis kararının yanı sıra tüzük değişikliğine ilişkin belgelerin de İçişleri Bakanlığına sunulması gerektiği vurgulanmıştır. Bu süreçler, mahalli idare birliklerinin işleyişi ve üyelik süreçlerinin düzenlenmesi açısından önem taşımaktadır.

T.C.

İÇİşLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.05.0.MAH.0.06.02.00./18527-62384 Konu : GörüŞ

13/07/2010

BALIKESİR VALİLİĞİNE
(İl Mahalli İdareler Müdürlüğü)

İlgi : 30/6/2009 tarih ve 5907 sayılı yazınız.

İlgi yazınızda; İliniz Gönen İlçesinde faaliyette bulunan Gönen Ovası Sulama Birliği tüzüğünün 5 inci ve 9 uncu maddelerinde yapılan değiŞikliğin 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 5 inci ve birlik tüzüğünün 50 inci maddesi gereğince Valiliğinizce onaylandığı, ancak daha sonra yapılan incelemede Çanakkale İli Biga İlçesine bağlı Kepekler, Gövemalan, Koruoba, Gerlengeç, Sinekçi ve Bozdağ köylerinin de birliğe üye kabul edildiğinin anlaŞılması üzerine oluŞan maddi hatanın Valiliğinizce düzeltilerek, yapılan tüzük değiŞikliğinin onayına iliŞkin iŞlemin iptal edildiği, ilgili birlikten, bahse konu birlik tüzüğü ile tüzük değiŞikliğine iliŞkin toplantı tutanağının 5355 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile birlik tüzüğünün ilgili hükümleri doğrultusunda yeniden düzenlenerek İçiŞleri Bakanlığının tasdikine sunulmak üzere Valiliğinize gönderilmesinin istenildiği, bunun üzerine Gönen Ovası Sulama Birliğinin 26/62009 tarih ve 255 sayılı cevabi yazılarında; Birlik tüzüğündeki düzenlemelere baŞlanıldığının birlik meclisinin görüŞ ve kararının alınmasına müteakip İçiŞleri Bakanlığının onayına sunulmak üzere gönderileceğinin bildirildiği, bahse konu birliğin meclis seçimi ile ilgili problemlerin olması ve sulama mevsiminin baŞlaması nedeniyle çiftçilerin mağdur olmaması açısından, tüzük değiŞikliği ve tasdiki hususunda Bakanlığımız görüŞü istenilmektedir.

5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “KurulmuŞ bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahallî idare meclisinin kararı ve buna dayalı baŞvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur. Bu durumda Bakanlar Kurulunun izni aranmaz. Ayrılmada ilgili mahallî idare meclisinin kararı yeterlidir.” hükmü,
Aynı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Birlik tüzüğü, birliği kuracak mahallî idarelerin meclislerinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edildikten sonra valinin; birlik birden fazla ildeki mahallî idarelerin katılımı ile kuruluyorsa İçiŞleri Bakanının onayı ile kesinleŞir. Tüzük değiŞikliğinin nasıl yapılacağı birlik tüzüğünde gösterilir ve onaylanması hakkında tüzüğün onaylanmasına iliŞkin usûl uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler birlikte değerlendiğinde, Gönen Ovası Sulama Birliğine üye olma yönünde kendi meclislerinden karar alan mahalli idarelerin bu kararlarının birlik meclisince kabul edilmesiyle üyelik sürecinin tamamlandığı ve yeni üye olan bu mahalli idarelerin birlik organlarında temsil edilebileceği, tüzük değiŞikliğinin ise birlik meclisinde kabul edildikten sonra Bakanlığımızın onayına sunulması gerektiğinden ayrı bir iŞlem olduğu değerlendirilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

İÇİşLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.05.0.MAH.0.06.02.00/28257-62535 Konu : Birliğe yeni katılım, Kanun gereği Tüzel kiŞiliği sona erenler.

6 /11 /2009

GÜNEY ANTALYA TURİZMİ GELİşTİRME VE ALTYAPI İşLETME BİRLİĞİNE Merkez Mahallesi Karayer Caddesi No.10 07980 Kemer-ANTALYA

İlgi : 09/10/2009 tarih ve 4200 sayılı yazınız.

İlgi yazınızda, Yazırköyü Muhtarlığının birliğinize katılma talebinin birlik meclisince kabul edildiği, Kuzdere ve Beldibi Belediyelerinin ise tüzel kiŞiliğinin sona erdiğinden birlik üyeliğinden çıkarıldığı, birliğinizin 5355 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan zorunlu birliklerden olduğu belirtilerek birliğe katılma ve ayrılmalar için Bakanlar Kurulu Kararı alınması talep edilmektedir.

5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, “Su, atık su, katı atık ve benzeri altyapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına iliŞkin projelerin zorunlu kılması durumunda; Bakanlar Kurulu, ilgili mahallî idarelerin, bu amaçla kurulmuŞ birliğe katılmasına karar verebilir. Bu fıkrada belirtilen birliklerden ayrılma da Bakanlar Kurulunun iznine bağlıdır.” hükmü yer almaktadır.

Yapılan incelemede, Antalya İl Özel İdaresi, Kemer, Beldibi, Göynük, Çamyuva, Tekirova ve ÇavuŞköy Belediyeleri ile Kuzdere, Ulupınar, Beycik ve Ovacık Köylerinin birliğinize katılmalarının Bakanlar Kurulunun 5/7/2006 tarihli ve 2006/10695 sayılı kararı ile kabul edildiği, ancak 5747 sayılı Kanunla Beldibi Belde Belediyesinin tüzel kiŞiliğinin kaldırılarak Konyaaltı İlçesine mahalle olarak, Kuzdere Köyünün ise tüzel kiŞiliğinin kaldırılarak Kemer İlçesine mahalle olarak bağlandığı, Yazır Köyü Muhtarlığının birliğe katılma yönünde aldığı 23/06/2009 tarih ve 2009/5 sayılı kararın birlik meclisince de kabul edildiği anlaŞılmıŞtır. Tüzel kiŞiliği ortadan kalkan Kuzdere Köyü ve Beldibi Belde Belediyesinin üyeliklerinin kendiliğinden sona ereceği, Yazır Köyü ise kendi isteğiyle birlik üyesi olduğundan bu hususta yapılan tüzük değiŞikliğinin birlik meclisince kabul edildikten sonra Antalya Valiliğince onaylanması gerektiği ve 5355 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi çerçevesinde, Bakanlar Kurulu Kararı alınmasına gerek olmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

İÇİşLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı : B050MAH060003/13535-62313 25/05/2009

Konu : İç Anadolu Belediyeler Birliği
Tüzük DeğiŞikliği

ANKARA VALİLİĞİNE
(İl Mahalli İdareler Müdürlüğü)

İlgi : İç Anadolu Belediyeler Birliğinin 29/04/2009 tarih ve 122 sayılı yazısı.

İlgi yazıda; Merkezi İliniz olmak üzere faaliyet gösteren İç Anadolu Belediyeler Birliği Meclisinin 14/04/2009 tarihinde yapılan toplantısında 13 belediyenin üyelik talebinin kabul edildiği belirtilerek buna iliŞkin 4 nolu meclis kararının onaylanması talep edilmektedir.

5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “KurulmuŞ bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahalli idare meclisinin kararı ve buna dayalı baŞvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur. Bu durumda Bakanlar Kurulu izni aranmaz. Ayrılmada ilgili mahalli idare meclisinin kararı yeterlidir.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre mahalli idare birliklerinin üye kabulüne iliŞkin meclis kararları Bakanlığımızın onayına tabi değildir.

Ancak birliklere yeni üye kabul edilmesi ve üyelikten ayrılma, birlik tüzüğünün “birlik üyeleri” baŞlıklı maddesinde değiŞiklik gerektirdiğinden, tüzük değiŞikliği sonucunu doğuran bu iŞlemin söz konusu Kanunun 5 inci maddesi gereğince, üye kabulüne iliŞkin meclis kararı ile birlikte tüzük değiŞikliğine iliŞkin meclis kararının ve bu karara uygun olarak hazırlanan Birlik Tüzüğünün, onaylanmak üzere Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.

Genel Müdür