|
ÖZET: Kurumlararası naklen geçişlerin, görevde yükselme esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı Mardin İl Sağlık Müdürlüğü’nde hemşire olarak görev yapan bir kişinin, kadın ve aile hizmetleri müdürü kadrosuna atanma durumu incelenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74. maddesi, memurların kurumlar arası nakil işlemlerinin belirli şartlar altında mümkün olduğunu ifade etmektedir. Ancak, kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmek için, aradaki farkın üç dereceden fazla olmaması ve memurun isteği gerekmektedir.
Ayrıca, 2.7.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, görevde yükselme ve unvan değişikliği için yazılı ve sözlü sınavlarda başarı şartı getirmektedir. Diğer kamu kurumlarından yapılacak naklen atamalarda, ilgili unvan için gerekli belgelerin sağlanması gerekmektedir. Bu çerçevede, belediyelere ve bağlı kuruluşlara yapılacak nakil işlemlerinin, görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına uygun olması gerektiği belirtilmektedir. Sonuç olarak, ilgili personelin kadın ve aile hizmetleri müdürü kadrosuna atanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmiştir. |
NOT: Kurumlararası naklen geçişlerin görevde yükselme esaslarına uygun yapılması gerektiği hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-11188144 10/12/2024
Konu: Görüş (Kurumlararası Naklen Geçişlerin Görevde
Yükselme Esaslarına Uygun Yapılması Gerektiği)
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: tarihli ve sayılı yazı.
Sağlık Bakanlığı Mardin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İlçe Sağlık Müdürlüğünde hemşire
olarak görev yapan birinin naklen kadın ve aile hizmetleri müdürü kadrosuna atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesinde, “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 2.7.2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde, “(1) Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.” hükmü ile 23 üncü maddesinde, “(1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan, bu Yönetmelikte belirtilen aynı unvana, bu unvanla aynı düzeydeki veya daha alt düzeydeki diğer unvanlara, söz konusu unvanlar için mevzuatla aranan öğrenim ve sertifika gibi belgelere sahip olma şartlarını taşımaları kaydıyla, genel hükümlere göre naklen atama yapılabilir. Söz konusu personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar hakkında 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (d) ve (f) bentlerindeki hükümler de uygulanabilir.
(2) Diğer personel kanunlarına tabi olanların bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın bulunmaması halinde öğrenim durumu, ihraz ettikleri unvanlar ve ilgili mevzuatı dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birliklerine yapılacak naklen atamalar görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına uygun yapılması gerekmekte olup ilgili personelin kadın ve aile hizmetleri müdürü kadrosuna atanmasının mümkün olmadığı mütalaa edilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü