MADDE 1 –6/9/1998 tarihli ve 23455 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.
“d) Dönem: Ders yılının başladığı tarihten yarıyıl tatiline, yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar geçen süreyi,”
“e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar geçen süreyi,”
“i) E-okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, öğretim ve yönetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Öğrenci kontenjanı ve tespit komisyonu
MADDE 10 – Anadolu öğretmen liselerine alınacak öğrenci sayısı ile açılacak şube sayısı okul müdürünün başkanlığında, bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen iki öğretmen, okul-aile birliğini temsilen bir veli ve okul öğrenci meclisi başkanından oluşturulacak bir komisyon tarafından belirlenir. Ancak, eğitim ve öğretime yeni açılan okullara açıldığı yılda alınacak öğrenci sayısı, üç kişiden az olmamak üzere okulun bulunduğu il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulacak komisyonca belirlenir.
Okula alınacak öğrenci ve açılacak şube sayısının belirlenmesinde, okulun fiziki imkân, donanım ve öğretmen sayısı dikkate alınır.
Okula alınacak öğrenci sayısı, Bakanlıkça belirlenen esaslara ve takvime uygun olarak ve sırasıyla ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince de onaylanarak elektronik ortamda Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan öğrenci sayısı, her yıl yayınlanan tercih ve yerleştirme kılavuzunda ilan edilir. Kılavuzun yayımından sonra kontenjanda herhangi bir değişiklik yapılamaz.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14 – Bu okullar arasındaki öğrenci nakilleri; açık kontenjan bulunması, öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan öğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğüne göre ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının başlangıç tarihinin beş gün öncesinden sınavların bitimine kadar olan sürenin dışındaki zamanlarda yapılır.
Bu okullarda öğrenim görmekte iken şehit veya gazi çocuğu durumuna düşen öğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hâlinde bir defaya mahsus olmak üzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan öğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.
Nakillerde;
a) Boş öğrenci kontenjanları ile taban puanlar e-okul sisteminde belirtilir.
b) Başvurular, öğrenci velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne yazılı olarak yapılır. Nakil şartlarını taşımayan öğrencinin velisine naklin gerçekleştirilemeyeceği bildirilir. Öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde başvurusu öğrenim gördüğü okul müdürlüğünce e-okul sisteminden en geç takip eden iş günü içinde nakil istenen okul müdürlüğüne bildirilir.
c) E-okul sisteminden alınan başvurular; puan ve kontenjan durumu dikkate alınarak her haftanın son iş gününde topluca değerlendirilir. Kontenjandan fazla başvuru olması hâlinde öğrenci nakilleri, giriş puanı üstünlüğü esasına göre yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, nakli yapılacak öğrenci kur’a ile belirlenir.
ç) Naklin uygun görülmesi hâlinde veli bilgilendirilir. Öğrenci, bilgilenme tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içinde yeni okuluna başlar. Bu süre içinde öğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil isteğinden vazgeçmesi hâlinde, bu durum öğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul müdürlüğüne bildirilir ve nakil işlemi e-okul sisteminden iptal edilir.
d) Öğrenciye ait veriler, yeni okuluna başladığı gün e-okul sisteminden alınır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Merkezî yerleştirme ile öğrenci alan resmî ortaöğretim kurumları ile askerî lise ve polis kolejlerinin 9 uncu sınıfında öğrenim görmekte olan öğrencilerin bu okullara nakli, 14 üncü madde hükümleri doğrultusunda yapılır. Ders kesiminde 10 uncu sınıfa geçmiş olan öğrencilerin nakilleri ise, yeni ders yılı başlayıncaya kadar aynı usulle yapılır. Bu şekilde nakli yapılacak öğrencilerin, önceki okullarında görmedikleri derslerden sorumlulukları ile dönem puanı ve notlarının tespiti, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Pansiyona devamsızlığı bildirme
MADDE 22 – Pansiyona devam etmeyen yatılı öğrencinin durumu, öğrenildiği andan itibaren en hızlı iletişim aracıyla en kısa sürede velisine, ailesine ve gerektiğinde ilgili makama bildirilir. Ayrıca velisine iadeli taahhütlü yazı gönderilir.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrencilere” ibaresi “Yatılı öğrencilere” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ve 9 uncu maddesi ile Yönetmelik ekindeki Anadolu Öğretmen Liseleri Aday Öğrenci Formu (EK-1), Kontenjan Belirleme Tutanağı (EK-2) ve Öğrenci Nakline Esas Başvuru ve Durum Belgesi (EK-3) yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.